Kαταστροφική διακυβέρνηση

25/02/18 • 08:38 | UPD 25/02/18 • 08:38

Η υπόθεση της Novartis δεν εξελίσσεται όπως την περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα ψέματα και τις εικασίες των προστατευόμενων μαρτύρων, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, καθώς επίσης τα κοινοβουλευτικά τερτίπια που θέλει να χρησιμοποιήσει η συμπολίτευση, προκειμένου να μη διερευνηθεί ουσιαστικά το σκάνδαλο, αλλά να μείνει ρετσινιά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης, που τα έχουν εμπλέξει στην υπόθεση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, βεβαίως, θα λάμψει, τελικά, όταν θα φανεί τι πραγματικά έχει συμβεί, ποιοι έχουν κινηθεί υπογείως και ποιοι είναι αυτοί που θέλησαν να μετατρέψουν ένα υπαρκτό διεθνώς οικονομικό, επιχειρηματικό σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου, με εμπλοκή μόνο γιατρών και όχι πολιτικών στις υπόλοιπες χώρες, σε μια μηχανή εξόντωσης της αντιπολίτευσης.

ΠΙΣΩ ΟΜΩΣ από το μεγεθυντικό φακό που έριξε στην υπόθεση της Novartis η κυβέρνηση, υπάρχει η πραγματικά μεγάλη εικόνα που είναι πολύ άσχημη για τη χώρα μας. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου έχει ήδη καταρρεύσει. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έχει προαναγγείλει αυξημένα μέτρα εποπτείας, η Κομισιόν και το ΔΝΤ ζητούν να ισχύσουν ταυτόχρονα από το 2019 τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και η ΕΚΤ προειδοποιεί για την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Οι αγορές δείχνουν τα… δόντια τους στα ελληνικά ομόλογα και όσοι αγόρασαν μερίδια από την τελευταία έκδοση επταετούς διάρκειας μετρούν ήδη ζημιές.

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ που θέλει να στήσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι για τη δήθεν έξοδο από το Μνημόνιο έχουν εξαρχής απαξιωθεί από την πραγματικότητα, που θα είναι σκληρή για τους πολίτες.
Στα εθνικά μας θέματα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Τουρκία έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ προκλητικότητας των τελευταίων 20 ετών. Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, εμβολίζει πλοίο του Λιμενικού Σώματος στα Υμια και προετοιμάζει, όπως φαίνεται, θερμό επεισόδιο, προσπαθώντας να εξαγάγει στο Αιγαίο την εσωτερική κρίση που βιώνει από τη στασιμότητα της οικονομίας του και την πορεία των επιχειρήσεών του στη Συρία.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα συναγωνίζεται σε αναποτελεσματικότητα την οικονομική. Εχουμε βρεθεί στριμωγμένοι στο ζήτημα των Σκοπίων, με τη Μέρκελ να αποκαλεί «Μακεδόνα» τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το όνομα χωρίς να κερδίσουμε ούτε την αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων προκειμένου να καμφθούν οι αλυτρωτικές τους θέσεις. Εμφανιζόμαστε επίσης να είμαστε η ευρωπαϊκή γέφυρα του Ερντογάν, όταν η Αγκυρα δείχνει διαρκώς τις αντιδημοκρατικές της συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δημιουργούν ένα ασφυκτικό πεδίο για την κυβέρνηση. Η οικονομία έχει βαλτώσει, η καθημερινότητα του πολίτη επιδεινώνεται, τα πυροτεχνήματα για τα σκάνδαλα έσβησαν γρήγορα και οι κίνδυνοι στα εθνικά θέματα αυξάνονται, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε κάποια σοβαρή απάντηση της κυβέρνησης.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική της φάση. Δεν θα πρέπει όμως να καταστρέψει τα πάντα μέχρι να φύγει, λειτουργώντας ως κοινός «μπαχαλάκιας». Αυτό πρέπει να το αποτρέψει η Νέα Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τον κύριο εκφραστή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και της κοινής λογικής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής