Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που θα «διερευνηθεί» σε 30 ημέρες

23/02/18 • 10:06 | UPD 23/02/18 • 10:06

Το show που είχε στήσει το Μαξίμου γύρω από την υπόθεση Novartis δεν πήγε καλά για όσους το είχαν σκηνοθετήσει.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σε μία 20ωρη διαδικασία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε το σθένος να δει κατάματα έστω και για λίγα λεπτά τους «πρωταγωνιστές» του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου όλων των εποχών, όπως το προεξοφλούσε ο ίδιος και οι υπουργοί του.

Δεν βρήκε το χρόνο να ακούσει από το πρωθυπουργικό έδρανο της Βουλής τους λυγμούς του πρώην πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου και να επιπλήξει τον αχαρακτήριστο υπουργό του που γέλαγε με το δράμα ενός ανθρώπου, ούτε είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει την οργή του Αντώνη Σαμαρά και να απαντήσει στα επιχειρήματά του.

Οχυρωμένος πίσω από την ασφάλεια του γραφείου του, παρακολουθούσε τη συνεδρίαση χωρίς καν να στηρίξει με την παρουσία του τους υπουργούς που χειρίσθηκαν την υπόθεση, πλην του κ. Ξανθού, ο οποίος τις πρώτες πρωινές ώρες έκλεισε τη συζήτηση.

Ο ίδιος φαίνεται ότι κατάλαβε αργά ότι οι πολιτικές κατασκευές που του «πάσαραν» γύρω από ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο, όπως αυτό της Novartis, ως μέσο για να διαλύσει την αντιπολίτευση, ήταν τελικά ψευδοροφές.

Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός που στέλνει με διαδικασίες-εξπρές στην Προκαταρκτική 10 πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Ελληνα επίτροπο και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να «στρίβει», αρχικώς διά της απουσίας στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και στη συνέχεια με την ομιλία του, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί σε ποινικές ευθύνες αλλά σε πολιτικές.

Δεν μπορεί ταυτόχρονα η έρευνα από την Προκαταρκτική για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών να ολοκληρωθεί σε 30 ημέρες, όπως μεθοδεύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Προχθές στη Βουλή οι περισσότεροι ομιλητές της αντιπολίτευσης αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τις δικονομικές αστοχίες, αλλά και την προσπάθεια «αθώωσης» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησαν στο χώρο της Υγείας.

Εάν το Μαξίμου πιστεύει ότι προσδιορίζοντας στενά χρονικά περιθώρια για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή θα «ξεμπερδέψει» πολιτικά αφήνοντας να αιωρείται η «ρετσινιά» στους δέκα εμπλεκόμενους, μάλλον πάλι υπολογίζει λάθος.

Γιατί, αν δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη η παρέα του πρωθυπουργού, το βασικότερο μήνυμα που προέκυψε από την 20ωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν ότι η υπόθεση ήταν στημένη. Και αυτό μπορεί να ο κ. Τσίπρας να το αποκρούσει μόνο εάν αφήσει την Προκαταρκτική να φτάσει τις εργασίες της μέχρι τέλους.

Καταπέλτης ο Σούρλας για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Ακούσαμε πολλές φορές τον πρωθυπουργό να επικαλείται τις εκθέσεις του επικεφαλής της Γραμματείας Διαφάνειας επί κυβέρνησης Ν.Δ. Γιώργου Σούρλα, ισχυριζόμενος ότι τότε δεν έγινε τίποτε για να επέλθει η κάθαρση στο χώρο των φαρμάκων.
Χθες ο έμπειρος πολιτικός εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η κερδοσκοπία στα φάρμακα συνεχίζεται απροκάλυπτα. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούρλας αναφέρει και τα εξής:

«Πέρασαν 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η κερδοσκοπία σε φάρμακα συνεχίζεται απροκάλυπτα και απρόσκοπτα, όπως τότε που ανέφερα ότι, επί παραδείγματι, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.200 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες με 1.087 ευρώ. Δυστυχώς, δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι τιμές των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στις 10.2.2015 διαβίβασα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φάκελο με αντίγραφα τιμολογίων, από τα οποία προέκυπτε ότι διατίθενται στην Ελλάδα σε πολλαπλάσιες τιμές -ακόμη και δεκαπλάσιες- από εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό. Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, η διαφθορά και η διαπλοκή καλπάζουν.

Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και ποτών το Δημόσιο συνεχίζει να χάνει κάθε χρόνο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αξιοποιήσει τα όσα με παρρησία αναφέρθηκαν στην έκθεση της Γραμματείας Διαφάνειας της περιόδου 2012-2014, παρότι την επικαλείται σε κάθε ευκαιρία, όχι μόνο δεν προχώρησε στην πάταξη των φαινομένων διαπλοκής, αλλά ανασύρει και αξιοποιεί πρωταγωνιστές από την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά ως «έμπειρους» συμβούλους σε νομικά και οικονομικά ζητήματα, και μάλιστα παρά την από 2 Απριλίου 2015 επιστολή που απηύθυνα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας το αμαρτωλό πολιτικό τους παρελθόν.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου