Θανάσιμη βοή…

17/02/18 • 12:36 | UPD 17/02/18 • 12:36

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ σκάνδαλο με την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων -κορυφή του παγόβουνου η Νοvartis- είναι τεράστιο. Σαν τη Λερναία Υδρα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τα έγγραφα του FBI αναλύουν τη συγκρότησή του: Η φαρμακοβιομηχανία Νοvartis προωθεί τα φαρμακευτικά προϊόντα της μέσω «σχέσεων» που καλλιεργεί πρωτίστως με το ιατρικό σύστημα. Η μέθοδος είναι «γαλαντομίες» και «ευγενικές προσφορές». Πρωτότυπο; Οχι. Είναι πάγια τακτική της φαρμακευτικής βιομηχανίας ο έμμεσος τρόπος δωροδοκίας. Οι πάντες γνωρίζουν ότι εταιρίες πληρώνουν σε γιατρούς έξοδα ταξιδιών και εγγραφή στα συνέδρια. Το κόστος μετακυλίεται στο φάρμακο. Πρακτική πάνω από 50 χρόνια. Η ελληνική Πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια ως σήμερα.

Η «ανακάλυψη» του σκανδάλου ξεκίνησε από την Αμερική και ακουμπά σε όλο τον κόσμο. Το αμερικανικό θεσμικό πλαίσιο θεωρεί ότι αυτές οι μεθόδοι προώθησης αντιβαίνουν στις καλές πρακτικές του ανταγωνισμού. Το FBI διερευνά και την παράμετρο της καταβολής ποσοστού στους γιατρούς επί των συνταγών που υπογράφουν. Η αποκάλυψή τους δεν είναι δύσκολη ούτε στην Ελλάδα.

Απόδειξη -μικρού μεγέθους- είναι η δίκη που διεξάγεται από τον Οκτώβριο του 2017 στο Εφετείο, με αντικείμενο τα υπερτιμολογημένα ορθοπαιδικά υλικά της εταιρίας Depuy. Περίπου τριάντα γιατροί -και επώνυμοι- κάθονται στο σκαμνί. Ομως, η κυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου δεν καίγεται για την αποκάλυψη γιατρών που παίρνουν μίζα επί της συνταγογράφησης.

Ο φάκελος της έρευνας του FBI δεν περιέχει στοιχείο χρηματισμού πολιτικών προσώπων για την προώθηση των συμφερόντων της Νοvartis. Το Μαξίμου εφηύρε τη μηχανή λάσπης διά «μαρτύρων»: Τους ενέταξε στο πρόγραμμα προστασίας, με την έγγραφη έγκριση του επόπτη-αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου- όχι για να προστατεύσει εκείνους, αλλά τη δική της μεθόδευση. Η έγκριση δεν πήγε στη Βουλή, επειδή περιέχει την ταυτότητά τους. Ομως όχι μόνο το πραγματικό όνομα του Μάξιμου Σαράφη, αλλά και φωτογραφία του βρίσκεται στα ΜΜΕ! Ξανθή και ζουμπουρλούδικη… ο Σαράφης, με «νόστιμη» προσωπική ιστορία.

Οποιος διατρέξει τις καταθέσεις των κουκουλωμένων αντιλαμβάνεται ότι είναι νομικά καθοδηγουμένοι. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «υποθέτω», «το είπαν», «ακούστηκε» και τα συνώνυμά τους, γλιτώνουν, προκαταβολικά, τις ποινικές ευθύνες τους ως συκοφάντες. Ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες είναι!
Η έρευνα άρχισε τον Νοέμβρη. Ξαφνικά, τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, οι «μάρτυρες» θυμήθηκαν τον Πικραμμένο, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο…, την τροχήλατη σαμσονάιτ, που ω! του θαύματος ανεβαίνει τις μαρμάρινες σκάλες της κύριας εισόδου στο Μαξίμου!

Το σκάνδαλο Νοvartis ανασύρθηκε, βιαστικά, για να θαμπώσει την εικόνα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο εναντίον των πολιτικών θα καταρρεύσει δικονομικά: Δικογραφία με «μαρτυρίες» δίχως στοιχεία, δίχως αποδείξεις, δίχως ηχητικά ή φωτογραφικά ντοκουμέντα, δίχως λογαριασμούς δεν στέκει.

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων, οι μεν «μάρτυρες» έχουν αξιολογηθεί όχι μόνον από τους νομικούς κύκλους, αλλά και από τους πολίτες ως ψευδομάρτυρες. Οι δε διενεργούντες την έρευνα κρίνονται όχι μόνον για τις προθέσεις, αλλά και για τη νομική τους επάρκεια.

Το Μαξίμου, βλέποντας την καταρράκωση της αξιοπιστίας «των μαρτύρων», διέρρευσε «πληροφορίες» για… τη βάσανο την οποία υπέστησαν προ της επιλογής τους:

«Διά πυρός και σιδήρου πέρασαν οι μάρτυρες και υποβλήθηκαν σε ψυχολoγικά τέστ, ώστε να κριθεί εάν έχουν “σώας τα φρένας”, εάν τα όσα γνωρίζουν τους παρέχουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα».
Είναι κωμικό. Το Μαξίμου προωθεί δήθεν επιστημονική «βάσανον» για να ενισχύσει τη δήθεν αξιοπιστία των δήθεν μαρτύρων!

Στην Ελλάδα ούτε οροί αλήθειας ούτε πρακτικές ψυχολογικών τεστ είναι αποδεκτά. Η νομοθεσία και το δικαστικό σύστημα στέκονται αρνητικά στην εφαρμογή τους. Παρόμοιες πρακτικές, εκτός του ότι δεν αποδίδουν, παραβιάζουν και το Σύνταγμα.

Το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης του φάρμακου κόστισε διαχρονικά δισεκατομμύρια στον φορολογούμενο. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μείωσε δραστικά το κονδύλι. Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου αύξησε δραματικά το κονδύλι! Scripta manent. Το διεθνές σκάνδαλο «υπόθεση Novartis» της έδωσε την ευκαιρία της πολιτικής δίωξης των αντιπάλων της, χωρίς να μετρήσει τις συνέπειες εις βάρος της.

Το βρόμικο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η Βουλή να αποφανθεί ότι το σκάνδαλο έχει παραγραφεί, ώστε να πλανάται ένα ολέθριο ΜΗΠΩΣ πάνω από τα κεφάλια των πολιτικών…

Αδήριτη ανάγκη να αποκαλυφθεί η σκευωρία. Οχι μόνον για την τιμή των συκοφαντηθέντων, αλλά για την ασφάλεια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το σχέδιο άλωσής του είναι πλέον ολοφάνερο. Είναι η θανάσιμη βοή του που ανεβαίνει, όπως λέει ο Καβάφης…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής