Ταμπουρωμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου

17/02/18 • 11:55 | UPD 17/02/18 • 11:55

Γράφει ο Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν απομακρυνθεί από την εξουσία, θα έχει αφήσει πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς. Από την οικονομία και τα εθνικά θέματα μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαχείριση του μεταναστευτικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τα έχει κάνει μαντάρα. Και έχει αρκετές εκκρεμότητες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθούν στην εξουσία. Μόνο που η απόγνωση συνήθως είναι κακός σύμβουλος και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ της Novartis η κυβέρνηση επέλεξε ως τελευταία λύση την ακραία πόλωση και ήδη γνωρίζουμε τον πρώτο μεγάλο χαμένο αυτής της επιλογής. Η οικονομία βγαίνει ζημιωμένη όταν το πολιτικό κλίμα γίνεται τοξικό.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για να προβλέψει ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα θελήσει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του σε μία χώρα στην οποία δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο Ευρωπαίος επίτροπος κατηγορούνται για χρηματισμό με βάση εικασίες ανώνυμων μαρτύρων.
Και κανείς βέβαια δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε υποθέσεις όπου η διάκριση των εξουσιών είναι θολή και οι βασικοί παίκτες του πολιτικού συστήματος αλληλομαχαιρώνονται.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μία φορά η στενή παρέα του πρωθυπουργού πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση όπου η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει σωστά σταθμίζοντας κινδύνους και δεδομένα.
Ενώ η διακυβέρνηση μοιάζει με μία παρτίδα σκάκι, στο Μαξίμου ρίχνουν διαρκώς ζαριές ζημιώνοντας εν τέλει τη χώρα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαν ποντάρει ότι οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν με το χαρτί του Grexit. Μόλις ο Βαρουφάκης το έριξε στο τραπέζι ο Σόιμπλε απάντησε «τα βλέπω» και έβαλε και 5-6 δισ. για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης. Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να υπογράψει δύο βαριά Μνημόνια και η ζημιά για την οικονομία να υπολογίζεται μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ο πρωθυπουργός είχε δώσει ελευθέρας στον υπουργό Αμυνας να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης κάτι που εξυπηρετούσε απόλυτα τα σχέδια της Αγκυρας. Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ότι θα του έστελνε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και όταν το χατίρι του σκόνταψε στη Δικαιοσύνη, ο «σουλτάνος» εξαγριώθηκε και ξέσπασε στα Υμια. Από τα «μολών λαβέ» του υπουργού περάσαμε στις συστάσεις γεωγραφίας ενώ γύρω από τα δύο ελληνικά νησιά έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις που, όπως φάνηκε από τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν θερμά επεισόδια.

Ο κ. Τσίπρας, που υποτίθεται ότι έχει με το μέρος του το «διεθνή παράγοντα», έμεινε μόνος καθώς καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν καταδίκασε την προκλητικότητα της Αγκυρας.

ΙΔΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ αφέλεια επιδεικνύει και στο Σκοπιανό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία», χωρίς να έχει διασφαλίσει την απάλειψη των αλυτρωτικών όρων του Συντάγματος. Το Μαξίμου είναι έτοιμο να δώσει την ονομασία με αντάλλαγμα τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων!

Η ΖΗΜΙΑ που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στη χώρα δεν μπορεί να καλυφθεί από πυροτεχνήματα τύπου Νοβάρτις.

Ο κ. Τσίπρας τα έχει κάνει λίμπα στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα. Για άλλη μία φορά ποντάρει στην πλήρη «μπαχαλοποίηση» μήπως φανεί χρήσιμος.

Οι πολίτες όμως έχουν καταλάβει τα κόλπα του και δεν θα δεχθούν άλλη «ζαριά» σε βάρος της χώρας και των συμφερόντων τους.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής