Τα Ίμια είναι -και πρέπει να φαίνονται- ελληνικά

16/02/18 • 11:37 | UPD 16/02/18 • 16:19

Γράφει ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Το περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τους Τούρκους, μόνο απλό δεν ήταν. Αποτελεί τον ορισμό του θερμού επεισοδίου. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα όμως;

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Είναι αλήθεια πως όσο κι αν θέλουμε να το υποβαθμίσουμε η ακόμα και να το αγνοήσουμε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αφού διαμορφώνει νέα δεδομένα για την περιοχή αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών. Για πρώτη φορά η Τουρκία διατύπωσε με επίσημο τρόπο πως η περιοχή είναι δήθεν τουρκική και μας φέρνει στην δύσκολη θέση να πρέπει να… αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες.

Ναι η Τουρκία μας σέρνει συνεχώς βήμα-βήμα σε μία θέση από την οποία δεν θα μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα. Η Άγκυρα έχει σχέδιο και πρόγραμμα, δεν βιάζεται γι αυτό και βλέπουμε κάθε δεκαετία σχεδόν να εγείρει και κάτι νέο. Από τις γκρίζες ζώνες στα Ίμια το ’96 περάσαμε στην ανυπαρξία ΑΟΖ των ελληνικών νησιών την προηγούμενη δεκαετία και από εκεί στην «τουρκικότητα» των Ιμίων φέτος.

Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούμε μελλοντικά στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να λύσουμε τα όποια ζητήματα έχουν χρονίσει τότε. Ίσως βρεθεί και κάποια κυβέρνηση να μας πει τότε πως «πρέπει να λύσουμε τα θέματα με την Τουρκία προς χάριν της φιλίας και της ειρήνης στην περιοχή» και πως «στις διαπραγματεύσεις πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις».

Αν αφήσουμε κι άλλο την Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο, πολύ σύντομα θα έχουμε μία «βόμβα» ενός νέου Σκοπιανού, μόνο που εδώ δεν θα έχουμε χάσει «όνομα και ιστορία» αλλά πραγματικά εδάφη και κυριαρχία σε περιοχές όπου χύσαμε πολύ αίμα για να τις απελευθερώσουμε.

Ναι η Τουρκία έχει έναν στρατό μεγαλύτερο από εμάς, ο συσχετισμός δυνάμεων όμως είναι ψυχολογικά υπέρ μας, αφού παρά το γεγονός πως η αναλογία πληθυσμού είναι 1 προς 7, στρατιωτικά δεν ξεπερνά το 1 προς 3. Την ίδια ώρα ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στρατιωτικής ισχύος, εμείς βρισκόμαστε στην 28η κι ας έχουμε περάσει μία πολύ δύσκολη μνημονιακή δεκαετία.

Όχι, κανείς δεν θέλει να πάμε σε πόλεμο και φυσικά δεν έχει ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη. Αυτό που λέμε είναι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα εδάφη μας. Να καταρρίψουμε κάθε αμπελοθεωρία περί γκρίζων ζωνών, να αξιοποιήσουμε τα Ίμια όπως εμείς θέλουμε και δικαιούμαστε και να εδραιώσουμε την στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή.

Αφήνοντας τους Τούρκους να κόβουν βόλτες και να μας εμβολίζουν, δεν διαφυλάσσουμε την ασφάλειά μας, αντιθέτως την υπονομεύουμε αφού υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παράλληλα η αποφασιστικότητά μας πρέπει να φαίνεται σε στιγμές κρίσιμες, σε στιγμές που απαιτούν δράση και δύσκολες αποφάσεις. Όχι σε στιγμές κιτς εθνολαϊκισμού με στεφάνια που τα ρίχνουμε από απόσταση ενώ οι Τούρκοι μας επιβλέπουν.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter