Η ακραία πόλωση θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον Τσίπρα

14/02/18 • 10:36 | UPD 14/02/18 • 10:36

Ο πρωθυπουργός θέλησε να αντιμετωπίσει τον «όχλο» των συλλαλητηρίων, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επιστρατεύοντας την υπόθεση της Novartis.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το σκηνικό ακραίας πόλωσης που έχει στήσει το Μαξίμου θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα. Ο λόγος είναι απλός και συμπυκνώνεται σε μία λέξη: οικονομία!

Το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί όχι γιατί η διερεύνηση ενός σκανδάλου δεν βοηθά στην αναβάθμιση της δημόσιας ζωής αλλά γιατί γίνεται με όρους που παραπέμπουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και σε εξόντωση των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν για παράδειγμα μπαίνει στο στόχαστρο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και οι υπουργοί αλαλάζουν από ικανοποίηση ζητώντας να πέσουν κεφάλια χωρίς να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία παρά μόνο οι εικασίες των προστατευόμενων μαρτύρων δεν πρέπει να απορεί κανείς που το βαρύ πολιτικό κλίμα έχει μεταφερθεί στην αγορά αλλά και στη δημόσια διοίκηση.

Δεν νομίζουμε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει υπηρεσιακός παράγοντας σε υπουργείο ή στέλεχος σε τράπεζα που να έχει διάθεση να βάλει την υπογραφή του σε απόφαση όπου εμπλέκονται επιχειρήσεις.

Ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχουν επενδυτές πρόθυμοι να βάλουν τα λεφτά τους σε μια χώρα στην οποία κατηγορούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί και άλλοι οκτώ πρώην υπουργοί για διαφθορά με βάση τις αόριστες μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε όλες τις χώρες όπου κατηγορήθηκε η Novartis για χρηματισμό, οι κυβερνήσεις στράφηκαν κατά της εταιρίας και όχι κατά της αντιπολίτευσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βασικός σκοπός του FBI είναι να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis για να μεγιστοποιήσει την αποζημίωση που μπορεί να πάρει το αμερικανικό δημόσιο από τον φαρμακευτικό κολοσσό και όχι για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις.

Στην Ελλάδα, το Μαξίμου πίστεψε ότι βρήκε στην υπόθεση της Novartis το όπλο για να χτυπήσει τη Νέα Δημοκρατία, όπως φάνηκε από τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις των υπουργών, την αμετροέπεια των δηλώσεών τους που πρόδιδε σχέσεις με τους εισαγγελείς και την κατά σύστημα παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Οταν το ρόλο της Δικαιοσύνης τον αναλαμβάνει η κυβέρνηση, τότε το παιχνίδι της οικονομίας είναι χαμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 4,40% και αρκετοί επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην έκδοση του επταετούς τίτλου πούλησαν τα μερίδιά τους μέσα σε λίγες ημέρες διαβλέποντας κινδύνους.

Η πόλωση υπονομεύει το μύθο της «καθαρής εξόδου» που συντηρεί το Μαξίμου, επιδεινώνει το επενδυτικό κλίμα και εντέλει λειτουργεί σε βάρος όσων σχεδίασαν την πολιτική «ανάσταση» του Τσίπρα μέσω της σκανδαλολογίας.

Η κατάντια του Μαξίμου

Η απάντηση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στις ανακοινώσεις του ζεύγους Μητσοτάκη μετά τον εμπρησμό των γραφείων της Μαρέβα αποτελεί μνημείο πολιτικής κατάντιας. Ποτέ άλλοτε γραφείο πρωθυπουργού δεν είχε ξεπέσει σε τέτοιο σημείο συκοφάντησης και πολιτικής αλητείας. Θυμίζουμε την απάντηση:

«Πέρα από τις φαντασιοπληξίες του ζεύγους Μητσοτάκη, το ενημερώνουμε πως στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρός τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε φορολογικό παράδεισο». Με άλλα λόγια, το γραφείο του πρωθυπουργού έχει βγάλει ήδη καταδικαστικές αποφάσεις, έχει συνδέσει το ζεύγος Μητσοτάκη με όλα τα σκάνδαλα και ευτυχώς δεν προτείνει ακόμη τη δημόσια εκτέλεσή τους. Επειδή γνωρίζουμε και τον συντάκτη της ανακοίνωσης δεν θα μείνουμε σε αυτόν, γνωστός ο βίος του. Ομως το γεγονός ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έχει εγκρίνει την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης καθιστά τον κ. Τσίπρα αυτομάτως συντάκτη του κειμένου. Και καλά οι γνωστοί άγνωστοι του Μαξίμου, θα τη γλιτώσουν μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ όταν θα παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας;

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου