Η πολιτική αβελτηρία της κυβέρνησης στο Σκοπιανό

13/02/18 • 18:26 | UPD 13/02/18 • 18:26

Είναι προφανές ότι οι πρώτες αντιδράσεις μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας αποκάλυψαν την αμηχανία και τον εκνευρισμό που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αυθόρμητη και χωρίς ιδιοτέλεια μαζική προσέλευση του κόσμου ταρακούνησε συθέμελα όλο το σύστημα διακυβέρνησης.

Γράφει ο Νίκος Γ. Καραγιάννης*

Οφείλω να διευκρινίσω, πριν απ’ όλα ,ότι δεν είμαι από αυτούς που δε δέχονται με τίποτα γεωγραφικό προσδιορισμό -erga omnes όμως- στο όνομα των Σκοπίων (ο ακροδεξιός συνέταιρος του κ. Τσίπρα τα λέει – μέχρι την επόμενη κωλοτούμπα- αυτά).

Όχι όμως πριν λυθούν τα άλλα θέματα αλυτρωτισμού. Δηλαδή του συντάγματος των Σκοπίων, της ταυτότητας και της γλώσσας. Δεν μπορεί να ισχυρίζονται οι γείτονες ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα και- ακόμη χειρότερα- ότι είναι δική τους κληρονομιά. Η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και το αίμα που χύθηκε ούτε μοιράζονται, ούτε παραχαράσσονται.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό θέμα, για να εξυπηρετήσει τους δικούς του μικροκομματικούς σκοπούς. Αφελώς σκεπτόμενος και με την αλαζονεία και την αυταρέσκεια που τον διακρίνει, πίστεψε ότι, αφού περνάει όλα τα μέτρα – έχοντας γίνει ο πιο πρόθυμος και το καλύτερο παιδί των ξένων- και ο κόσμος δε βγαίνει στο δρόμους, θα κλείσει και αυτό το θέμα χωρίς να «ανοίξει μύτη». Και θα το κλείσει όχι επειδή τον έπιασε ο πόνος για τα εθνικά θέματα αλλά γιατί προφανώς περίμενε ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους .

Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Διότι σε μια βαθιά πληγωμένη κοινωνία που έχει φτάσει στα όριά της, έρχεται η στιγμή που δεν πλήττεται μόνο η ατομική αλλά η εθνική αξιοπρέπεια. Είναι η στιγμή που ο ρεαλισμός δεν ακούγεται, και το συναίσθημα επικρατεί. Αυτό συνέβη το μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου. Πολίτες διαφορετικής κομματικής αναφοράς, κοινωνικής προέλευσης, οικονομικών δυνατοτήτων, παιδείας συνέρευσαν στο Σύνταγμα, για να φωνάξουν «Είμαστε εδώ. Ως εδώ και μη παρέκει.»

Δεν κατάλαβε η κυβέρνηση -δεν μπορεί ίσως να καταλάβει- ότι, όταν η οικονομική ανέχεια συναντά την πληγωμένη εθνική περηφάνια, το μείγμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό. Και αφού εξέθρεψε την πόλωση και το διχασμό γύρω από ένα εθνικό θέμα, έκανε και άλλο -το μεγαλύτερο ίσως- λάθος. Προσπάθησε να απαξιώσει το συλλαλητήριο. Και το μόνο που κατάφερε βέβαια είναι το ακριβώς αντίθετο.

Είναι σαφές, ότι δε χρήζουν απάντησης οι «κραυγές» κάποιων αστείων που μιλούν για φασίστες, ακροδεξιούς και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Απλά δείχνουν τον πανικό τους και πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος ,για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Το δε φοβερό επιχείρημα του κ. Κοτζιά ότι και ένα εκατομμύριο να πήγε στο συλλαλητήριο, αυτός έχει ήσυχη τη συνείδησή του αφού τα υπόλοιπα εννέα εκατομμύρια δεν πήγαν και άρα τον στηρίζουν, καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γελοιότητας.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι και μέχρι το 2014, αφού στα συλλαλητήρια των «αγανακτισμένων» πήγαιναν είκοσι, τριάντα ή και εκατό χιλιάδες, οι υπόλοιποι στήριζαν την τότε κυβέρνηση; Ήθελα να ξέρω, όταν η Χρυσή Αυγή «χόρευε» στο Σύνταγμα το βράδυ του δημοψηφίσματος για το ΟΧΙ που τελικά έγινε μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΙ, πού ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί που κραυγάζουν σήμερα γιατί σε ένα συλλαλητήριο ενός εκατομμυρίου κόσμου υπήρχαν και κάποιοι ακροδεξιοί;

Και φυσικά αυτό που ξεπέρασε κάθε όριο ηθικής ήταν οι αήθεις και ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη. Βγήκαν άνθρωποι και ανθρωπάκια να κρίνουν τον Μίκη Θεοδωράκη για αυτά που είπε στο συλλαλητήριο. Μα ποιον κατηγορείτε κύριοι της αριστεράς; Το σύμβολό σας; Το ίνδαλμά σας ; Τον «πολεμιστή» που έλεγε ο κ. Τσίπρας; Αυτό είναι ο φασισμός ! Να αναγνωρίζεις και να εξυμνείς μια προσωπικότητα όσο συμφωνεί μαζί σου ειδάλλως να τον ρίχνεις στο πυρ το εξώτερον.

Τα συλλαλητήρια – ακόμη και οι βιαιότητες- σας αρέσουν και είναι έκφραση λαού, όταν είναι «αριστερά», ανέχεστε ομαδούλες τύπου Ρουβίκωνα – βρήκατε και ωραίο όνομα, «συλλογικότητες» – και τώρα σας ενόχλησε ένα ακομμάτιστο συλλαλητήριο για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα , που θα έπρεπε- αν υπήρχε στοιχειώδη σοβαρότητα- να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.

Δε θα πω τίποτα βέβαια για τις «εκτιμήσεις» (με μεγάλη ακρίβεια μάλιστα!) της αστυνομίας και των υπουργών κ.κ Τόσκα, Πολάκη, Μάρδα κλπ για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιων να αυτογελοιοποιούνται.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ένα: το τεράστιο συλλαλητήριο παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Το μήνυμα εστάλη αλλά και παρελήφθη, όπως φάνηκε από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης!

*Νίκος Γ. Καραγιάννης
Καθηγητής Μαθηματικός – M.Sc Πληροφορικής
πρ. Αντιδήμαρχος Καρδίτσας
Υπεύθυνος Οργάνωσης της ΝΔ για την περιφέρεια Θεσσαλίας