Ανεκτίμητη η ζημιά του «ΣΥΡΙΖΑ 2015»

13/02/18 • 10:03 | UPD 13/02/18 • 10:03

 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έχει εκτιμήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ζημιά ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χθες, ο mr. Euroworking group Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι πιστεύει πως «μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες». Κάποιος άλλος μπορεί να εκτιμήσει τη ζημιά του τυφώνα «ΣΥΡΙΖΑ 2015» στα 300 δισεκατομμύρια, κάποιοι στα 50, ενώ εννοείται πως ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ισχυρίζονται εσαεί πως δεν προκάλεσαν ούτε ένα ευρώ ζημιά στην οικονομία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΚΡΙΒΗΣ αποτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε η πρώτη φορά αριστερά είναι σχετικά δύσκολο να υπάρξει. Και το αντεπιχείρημα του Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ θα ψήφιζε μέτρα πολλαπλάσια εκείνων που περιλαμβάνονταν στο περίφημο email Χαρδούβελη.

ΑΛΛΑ τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν φούσκωνε το email Χαρδούβελη δεν υπήρχε περίπτωση τα τότε προβλεπόμενα μέτρα των 1,2 δισ. ευρώ να έφταναν στο ύψος των 15 δισεκατομμυρίων που πληρώνουν οι πολίτες λόγω της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τωρινές εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι θα έδιναν στη χώρα μας την «έξοδο» από τα μνημόνια, την οποία θα συνόδευαν με προληπτική γραμμή στήριξης και μνημονιακή επιτροπεία για πολλά ακόμα έτη.

Η ΖΗΜΙΑ που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα είναι ανεκτίμητη. Και δεν πρόκειται για την οικονομική ζημιά, αλλά για την πολιτικο-κοινωνική. Για να πετύχει τη σχεδιασμένη εξαπάτηση των ψηφοφόρων φούσκωσε την οργή, δημιούργησε διχασμό και συγχρόνως επιχείρησε να αναβιώσει την πασοκική κουλτούρα πως όλα μπορούν να γίνουν… εύκολα απλά με μια πολιτική απόφαση.

ΑΚΟΜΑ και τώρα που τα παραμύθια για τη διαγραφή του χρέους, το σκίσιμο των μνημονίων και τα λεφτά που θα έπεφταν από τον ουρανό έχουν καταρρεύσει, η νοοτροπία που δημιούργησε η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Σε όλα τα ζητήματα, από το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά έως τις μεταρρυθμίσεις και την επιχείρηση «καθαρά χέρια», η Κουμουνδούρου χρησιμοποιεί τα ίδια «όπλα». Οργή, διχασμός και υποσχέσεις.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνο δεν μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά, αλλά αντιθέτως τη βυθίζει σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Και αυτή η ζημιά χρεώνεται αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου