Οπισθεν ολοταχώς και γκρίνια για τη Novartis!

08/02/18 • 08:04 | UPD 08/02/18 • 08:04

ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ υποχώρηση αναγκάζεται η κυβέρνηση, καθώς εντός 24 ωρών η υπόθεση NOVARTIS από «μέγα σκάνδαλο» εκφυλίζεται σε μεθόδευση και σκευωρία.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε άρον άρον την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σήμανε και την τελική επίθεση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχεδόν ακαριαία κατάρριψη των ισχυρισμών των κουκουλοφόρων μαρτύρων δεν οδήγησε μόνο σε αναβολή της συνεδρίασης, αλλά έχει προκαλέσει γενικότερη αναθεώρηση της κυβερνητικής τακτικής. Ετσι, ενώ με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή το Μ. Μαξίμου μιλούσε με βεβαιότητα για προανακριτική, τώρα εμφανίζεται προβληματισμένο αν θα πάει σε προανακριτική, αν θα διευρύνει το αντικείμενο της υπάρχουσας Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία σε προανακριτική ή αν θα επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για να ολοκληρώσει το έργο της…

ΑΥΤΗ η αμηχανία αποτελεί κι έμμεση ομολογία ότι η δικογραφία στήθηκε άγαρμπα κι ερασιτεχνικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κραυγαλέες αδυναμίες. Και ουσιαστικά να στερείται αποδεικτικών στοιχείων. Γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μόλις συνειδητοποίησαν το περιεχόμενο της πολυδιαφημισμένης δικογραφίας έκαναν λόγο για «φιάσκο» και κίνδυνο να γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

ΓΚΡΙΝΙΑ, όμως, υπάρχει και πιο «ψηλά», καθώς επιρρίπτονται ευθύνες στην ομάδα που είχε την ευθύνη του χειρισμού της μεθόδευσης για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Το κλίμα αυτό οξύνθηκε περαιτέρω μετά τη δημόσια δήλωση της γενικής διευθύντριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου -που φέρεται να συμμετέχει και στην «ομάδα κρούσης»-, ότι «δεν αρκούν από μόνες τους οι μαρτυρίες». Η κ. Παπασπύρου θεωρείται επιρροή της κ. Θάνου και του κ. Τζανακόπουλου, ενώ φέρεται να μην έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον έτερο βασικό πόλο της «ομάδας», τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο οποίος, όπως φαίνεται, είναι και ο βασικός δέκτης των περισσότερων εσωκομματικών πυρών.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος από υπερβάλλοντα ζήλο υπήρξε ασυγκράτητα υπερβολικός με τις δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας μετά τη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου, με τις οποίες σαν να παραδέχθηκε ότι είχε παραβιάσει έστω εν μέρει την απόρρητη δικογραφία.

Επιπλέον η κυβέρνηση μοιάζει εκτεθειμένη διότι φαίνεται κύκλοι της ότι είχαν διαρρεύσει άκαιρα «πληροφορίες» και «στοιχεία», με αποτέλεσμα πριν από 10 μήνες (8 Ιανουαρίου 2017) το «Ντοκουμέντο» να γράψει «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate», όπως κατήγγειλαν και βουλευτές της Ν.Δ. Πιο «χοντροκομμένο» θεωρήθηκε το γεγονός ότι την προηγούμενη Κυριακή η εφημερίδα είχε στο «ρεπορτάζ» της «στοιχεία» που φέρεται ότι κατατέθηκαν από προστατευόμενο μάρτυρα την ίδια μέρα!

«Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Στην ποινική δικονομία οι προστατευόμενοι μάρτυρες λέγονται «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Περιγράφοντάς τους με τον γνωστό πρωτόγονο τρόπο του ο Π. Πολάκης κι αφού ομολόγησε ότι τους ξέρει(!), είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρίας, τα οποία τα μαγκώσανε (…), τα πιάσανε να έχουν πολύ μεγάλο πλουτισμό (…), τους πίεσαν και κελάηδησαν»…

Στο πρώτο άρθρο του ν. 4254/2014, όπως τροποποιήθηκε, αναφέρεται ρητώς ότι σε αυτή την κατηγορία μαρτύρων εντάσσεται: «…όποιος χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος συμβάλλει ουσιωδώς…».

Οι «μάρτυρες του κ. Πολάκη» με τους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» έχουν, ακριβώς, τη σχέση που έχει «ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Τρύπα στο νερό…

Η φαινομενικά «γενναία» δήλωση του Π. Καμμένου, με την οποία… προσφέρεται να καταθέσει «σαν απλός πολίτης» στην αντιεισαγγελέα Διαφθοράς για τα βλήματα στη Σ. Αραβία, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο γενναία. Μάλιστα, νομικοί τη χαρακτηρίζουν έως και «κουτοπόνηρη», με στόχο να κερδίσει χρόνο και να αργήσει να πάει η υπόθεση στη Βουλή, ώστε να μη φέρει -για μια ακόμα φορά- σε δύσκολη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στην προσπάθειά του να δείξει το ενδιαφέρον του να λάμψει η αλήθεια, επικαλείται το γεγονός ότι έχει αναθέσει τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ομάδα Εσωτερικών Υποθέσεων. Δηλαδή την ανέθεσε σε μια Επιτροπή την οποία ο ΙΔΙΟΣ δημιούργησε και μάλιστα προ ολίγων μηνών…

Γυρίζει σε σκευωρία

Σύμφωνα με την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων, η υπόθεση NOVARTIS μέσα σε λίγες μέρες «γέρνει» ήδη προς τη σκευωρία, παρά προς «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως του ελληνικού κράτους», όπως είχε δηλώσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ο ίδιος σε εκείνες τις δηλώσεις παραδέχθηκε ότι είχε γνώση μέρους της δικογραφίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι αν ο κ. Φρουζής (ο άνθρωπος της NOVARTIS που τα «έδινε») διαφύγει στο εξωτερικό… αποδεικνύεται η αλήθεια των όσων ισχυρίζονται οι κουκουλοφόροι μάρτυρες.

Σύμφωνα με τη λογική του δικαστικού, αλλά και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αν όντως «πέταξε το πουλάκι» -ο περίφημος μεσάζων στην πώληση όπλων στη Σ. Αραβία, Β. Παπαδόπουλος-, «αποδεικνύεται» ότι ο Π. Καμμένος έχει σοβαρό πρόβλημα με τη νομιμότητα των χειρισμών του…

Γιατί είχε παραιτηθεί η Ε. Ράικου;

Τον Μάρτιο του 2017 η Ε. Ράικου παραιτείται από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κι ενώ ερευνούσε την υπόθεση NOVARTIS. Παραιτούμενη -με μια 4σέλιδη επιστολή της- άφησε αιχμές για «παράκεντρα εξουσίας», υπονοώντας σαφώς την άσκηση πιέσεων για την υπόθεση. Λίγες μέρες μετά η τότε πρ. του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού Β. Θάνου διατάσσει πειθαρχική έρευνα εναντίον της…

Δυο χρόνια πριν, ο πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε το βιβλίο του «Game Over». Εκεί γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησε να δώσει στοιχεία για τον Β. Βενιζέλο. Υπαινίσσεται δε ευθέως υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν τη «βοήθειά» του με πολιτικά και νομικά ανταλλάγματα.

Οι μεθοδεύσεις και οι σκευωρίες πάνε αρκετά πίσω στην κυβερνητική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως φαίνεται έχουν αρκετά πλοκάμια…

Απορίες

1.Όσα ποινικά μητρώα «μαύρισαν» κάποια στιγμή, δεν είχαν ξεκινήσει ως «πιο καθαρά και από τον ξάστερο ουρανό»;

2. Αληθεύει, ότι δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων, είναι «μάχιμο αντιμνημονιακό» στέλεχος και δικηγόρος του Κασιδιάρη;

Από την στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου