Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου

07/02/18 • 12:09 | UPD 07/02/18 • 12:09

Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Σκάνδαλο μεγατόνων, που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή». Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης: «Το σκάνδαλο της Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ολοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκτασή του». Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης: «Ελαβα μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέας με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Οπως το λέω».

Με αυτές τις ήρεμες, γεμάτες αυτοσυγκράτηση και αποστασιοποιημένες δηλώσεις στηρίζει η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και παίρνει απόσταση από τις έρευνες που συνεχίζονται. Τόση ουδετερότητα, ειλικρινά, θα τη ζήλευε και Ελβετός διπλωμάτης.

Και να ήταν μόνο οι δηλώσεις… Μέχρι και «εντολή πρωθυπουργού» επικαλέστηκαν για να τονίσουν με στόμφο πως στέλνουν το φάκελο στη Βουλή. Λες και θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, όταν το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει την αυτόματη διαβίβαση, χωρίς μάλιστα καμία ποινική αξιολόγηση. Αλλά πώς αλλιώς θα στηνόταν το πολιτικό σόου;

Εδώ, εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, πως η δικαιοσύνη καλώς κάνει και ερευνά, πως προφανώς υπάρχει ένα διεθνές σκάνδαλο το οποίο ήδη ερευνά και η αμερικανική δικαιοσύνη και πως αυτό που ζητούν όλοι ανεξαιρέτως είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Εν αναμονή όμως των διώξεων που θα έρθουν σε μη πολιτικά πρόσωπα, όπου εκεί θα αρχίσει να ξετυλίγεται πραγματικά το κουβάρι, ζούμε ένα πολιτικό σόου στο χρόνο ακριβώς που βολεύει την κυβέρνηση: Μετά το στραπάτσο που έφαγε για τους χειρισμούς της στο θέμα του Μακεδονικού.

Είναι προφανές λοιπόν πως το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση Novartis. Το έχει κάνει άλλωστε ήδη όλους τους προηγούμενους μήνες, συντηρώντας την υπόθεση σε δόσεις για «το σκάνδαλο που έρχεται». Μπορεί να μην κατασκευάζει ενόχους, αλλά ούτε και ενδιαφέρεται για τον πολιτικό και ηθικό διασυρμό αθώων. Απλώς θα συνεχίσει να εξαπολύει στην ατμόσφαιρα «πύρινους κεραυνούς» για το διεφθαρμένο, παλιό πολιτικό σύστημα και ό,τι κερδίσει. Και να σκεφτείτε πως οι δύο ογκώδεις φάκελοι της δικογραφίας, το περιεχόμενο της οποίας προδικάζουν, βρίσκονται ακόμα ερμητικά κλεισμένοι στην αίθουσα 131 της Βουλής.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου