Η πλατεία τούς γύρισε την πλάτη

05/02/18 • 12:25 | UPD 05/02/18 • 12:25

Η προσπάθεια υποβάθμισης ή αναβάθμισης ενός γεγονότος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ποιοτικούς και ποσοτικούς. Η κυβέρνηση προσπάθησε πριν από την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου να το υποβαθμίσει προσδίδοντάς του ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός «ληγμένου» προϊόντος.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Προδίκαζε πως θα ήταν μια συγκέντρωση χρυσαυγιτών, ακροδεξιών, περιθωριακών ομάδων, λαϊκιστών. «Φωτογράφιζε» πρόσωπα, λοιδορούσε, απαξίωνε, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή του κόσμου. Και απέτυχε. Διότι η χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία ο τόνος δόθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ούτε εθνικιστική ήταν ούτε προσβλητική για το πολιτικό σύστημα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις -δυστυχώς υπήρξαν, ευτυχώς παρέμειναν εξαιρέσεις-, ήταν μια ειρηνική συγκέντρωση, αξιοπρεπής, με δυνατό παλμό και χωρίς κομματικό χρώμα. Αφού απέτυχαν λοιπόν στην ποιότητα, ενεργοποίησαν την… ποσότητα.

Από χθες το μεσημέρι, όταν δηλαδή είχε γίνει εμφανές πως εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στο Σύνταγμα, άρχισε το μέτρημα. Κάποιοι έβλεπαν άδεια την Πανεπιστημίου, άλλοι άρχισαν να μετρούν τα πούλμαν και να υπολογίζουν πόσους χωράνε, μόνο μεζούρες δεν έβγαλαν. Μέχρι και η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση που προσδιόριζε τον κόσμο στις 140.000!

Πέραν της εμφανούς αστοχίας, ότι δηλαδή ο συγκεντρωμένος κόσμος ήταν πολλαπλάσιος, υπάρχει και ένας ηθικός προβληματισμός, που έχει να κάνει με το γιατί αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ. να εμπλακεί σε αριθμολογία. Εμπειροι αστυνομικοί συντάκτες προσπαθούν να θυμηθούν πότε η Αστυνομία είχε βγάλει ξανά ανάλογη ανακοίνωση με την οποία να επιχειρεί καταμέτρηση συγκεντρωμένων. Οσο και αν πάσχισαν, δεν θυμήθηκαν καμία, εκτός βέβαια από την προηγούμενη, που αφορούσε και πάλι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Οσο για το ότι δημοσιοποιήθηκαν και πλάνα από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς μάλιστα να φαίνεται η ώρα της λήψης (!), προστίθεται και αυτό στις καινούργιες πρακτικές που εγκαινιάζονται.

Ακολούθησαν οι προσωπικοί υπολογισμοί υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι μετρώντας από το… facebook τον κόσμο αποφάνθηκαν πως το συλλαλητήριο απέτυχε. Το τελειωτικό «χτύπημα» επιχείρησε να δώσει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο έβγαλε δελτίο Τύπου για να διαβεβαιώσει πως ούτε «σεισμός» έγινε ούτε «εκατομμύρια διαδηλωτών» εμφανίστηκαν! Ολα αυτά θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά. Δείχνουν τον πανικό, την αμηχανία και το πολιτικό στραπατσάρισμα της κυβέρνησης που είδε την πλατεία να της γυρίζει την πλάτη.

Οχι επειδή ήταν αντικυβερνητική διαδήλωση, αλλά επειδή ήταν ένα ειλικρινές ξέσπασμα του κόσμου για ένα εθνικό θέμα. Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη διαφωνούν με τον τρόπο που επιχείρησε η κυβέρνηση να «περάσει» τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Διαφωνούν διότι το έπραξε με γνώμονα το κομματικό της συμφέρον, ερήμην των πολιτικών αρχηγών. Διαφωνούν διότι η κυβέρνηση επιδίωξε να φέρει την κοινωνία προ τετελεσμένων γεγονότων. Και απέτυχε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πλέον για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου