Μεγαλώνει ο παρακρατικός πειρασμός για το Μαξίμου

04/02/18 • 12:01 | UPD 04/02/18 • 21:27

 

Οσο μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας στη διαχείριση των πολιτικών θεμάτων από το Μαξίμου τόσο μεγαλώνει ο παρακρατικός πειρασμός για τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων που μας προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσουν μέσα που ξεφεύγουν από το δημοκρατικό πλαίσιο στην πορεία προς τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ

Δυνάμεις σκότους

Το πρώτο που κάνει η εξουσία όταν θέλει να δαιμονοποιήσει τον αντίπαλο για να δικαιολογήσει στη συνέχεια τις αντιδημοκρατικές επιλογές της είναι η παρουσίασή του με τα μελανότερα χρώματα. Ενδεικτική των επιλογών του Μαξίμου είναι η «ενημέρωση» που έκαναν ΣΥΡΙΖΑ και Παπαδημούλης στους ξένους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας, των Πρασίνων και της Αριστεράς για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση υποβαθμίζεται σκόπιμα σε ένα άθροισμα χρυσαυγιτών, εθνικιστών, στρατοκρατών, θρησκόληπτων, βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. και της Εύας Καϊλή.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση με τη μεθοδευμένη παραπληροφόρηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Eλληνες που διαδηλώνουν εκφράζοντας την πατριωτική τους ανησυχία για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έναντι των Σκοπίων είναι τελικά φασίστες, αντιδραστικοί, πατριδοκάπηλοι και ορισμένοι συνοδοιπόροι από το χώρο των παραδοσιακών κομμάτων. Με βάση αυτή τη λογική, η οποία αποτελεί ιδεολογική προετοιμασία για παρακρατική παρέμβαση, δεν έχουμε να κάνουμε με έκφραση της θέλησης του λαού αλλά με μια αντιδημοκρατική συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Στήσιμο παιχνιδιού

Το δεύτερο βήμα στο στήσιμο του παιχνιδιού στα μέτρα του παρακράτους έχει να κάνει με την επικοινωνιακή προετοιμασία, που ανέλαβε στη συγκεκριμένη περίπτωση η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Εθνος», για «ανησυχίες για έκτροπα», που μπορεί να προέλθουν από τη δραστηριοποίηση ακροδεξιών ομάδων ή από τη ρεβάνς που θα επιδιώξουν διάφοροι αναρχοαυτόνομοι στην Αθήνα για τις βιαιότητες και τον εμπρησμό ενός ιστορικού κτιρίου της Θεσσαλονίκης που είχε καταληφθεί εδώ και χρόνια από… συλλογικότητες από στοιχεία που μπορεί να έχουν να κάνουν με την άκρα Δεξιά, αν και κατά ορισμένες μαρτυρίες προέρχονται από το χώρο των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, χωρίς να αποκλείει το ένα το άλλο.

Δημιουργείται, έτσι, ένα κλίμα ανασφάλειας με στόχο να περιοριστεί η μαζική συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο και προετοιμάζεται επικοινωνιακά το έδαφος και για σκληρές συγκρούσεις μεταξύ αναρχοαυτόνομων, αντιεξουσιαστών, από τη μία πλευρά, και ακροδεξιών, από την άλλη.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ένας που θεωρείται στέλεχος της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» θέτει ζητήματα αιματηρής δράσης-αντίδρασης σε σχέση με το συλλαλητήριο στο λογαριασμό του στο facebook. Σε ένα καλά οργανωμένο κράτος της Ε.Ε. θα τον καλούσαν οι αρμόδιες Αρχές για να δώσει εξηγήσεις, όπως θα καλούσαν τους «συντρόφους» του για να τους εξηγήσουν ότι η συμπεριφορά τους δεν πρέπει να ξεφύγει από το πλαίσιο της έννομης τάξης. Η έρευνα που διατάχθηκε από τη Δικαιοσύνη δεν καλύπτει το κενό της έλλειψης άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, πιθανότατα μετά το γεγονός, εάν θα είναι ουσιαστική ή μία ακόμη άσκηση ισορροπίας.

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι αρμόδιες Αρχές δείχνουν συστηματικά ανοχή και κατανόηση προς τον «Ρουβίκωνα» και άλλους εκφραστές του αντιεξουσιαστικού ή αναρχοαυτόνομου χώρου, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με «εφεδρείες» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μπορεί να δραστηριοποιηθούν όταν κριθεί σκόπιμο. Αυτή είναι, άλλωστε, και η έννοια του παρακράτους, οργανώσεις που λειτουργούν ουσιαστικά εκτός νόμου προωθώντας κυβερνητικές επιλογές ή παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης με διάφορους τρόπους.

Ούτε καν ίσες αποστάσεις

Το πλαίσιο της παρακρατικής παρέμβασης ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα επιτραπούν οι αντισυγκεντρώσεις που έχουν προγραμματίσει οι αντιεξουσιαστές λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου και σε χώρο από τον οποίο θα περάσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα έκφρασης τόσο των δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων που αναμένεται να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο όσο και των μερικών εκατοντάδων γνωστών αγνώστων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι βέβαια εξυπηρετούν με τη δράση τους τη σημερινή εξουσία. Η δημοκρατική επιλογή θα ήταν να απαγορευτούν στο όνομα της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης του λαού και της δημόσιας τάξης οι αντισυγκεντρώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και αναμένεται να λειτουργήσουν προβοκατόρικα.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι θα ληφθεί πρόνοια, ώστε να μην υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών στοιχείων που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και αντιεξουσιαστών που θα συμμετέχουν στην αντισυγκέντρωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την επιθετική δράση δεν αναμένεται να αναλάβουν οι ακροδεξιοί, οι οποίοι θα είναι ένα μικρό υποσύνολο ενός τεράστιου συλλαλητηρίου, αλλά οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι έχουν στόχο τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου και θα χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι τη σύγκρουσή τους με τους ακροδεξιούς στο όνομα της αντιμετώπισης των δυνάμεων του σκότους που τόσο συστηματικά περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση έχει στήσει ήδη το γενικό πλαίσιο για την παρακρατική παρέμβαση εναντίον όσων πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής. Ο μόνος τρόπος να ματαιωθεί ο σχεδιασμός της είναι η πολιτική πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μέσω της καταγγελίας των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και ο μεγάλος όγκος του συλλαλητηρίου, ιδιαίτερα στην περιοχή που θα στηθεί η παρακρατική ενέδρα της αντισυγκέντρωσης των υποτιθέμενων αντιεξουσιαστών.

Κριτήριο για το μέλλον

Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόγνωση για το εάν τελικά θα επικρατήσει την Κυριακή η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση του λαού ή η παρακρατική μεθόδευση της κυβέρνησης.

Αυτά που θα συμβούν, πάντως, θα δώσουν τον τόνο της μακράς διάρκειας προεκλογικής αντιπαράθεσης στην πορεία προς τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Μαξίμου και ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τη δημοσκοπική, πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. υιοθετώντας τη λεγόμενη στρατηγική της έντασης, που θα περιλαμβάνει και τη δραστηριοποίηση «εφεδρειών» που κινούνται εκτός δημοκρατικού πλαισίου και νομιμότητας. Ετσι ακριβώς σκέφτονται ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, αρκεί κάποιος να διαβάσει την «ενημέρωση» ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλη προς τους ξένους ευρωβουλευτές για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για να φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού ακριβώς επενδύουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η καλύτερη απάντηση στον παρακρατικό πειρασμό της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η ενίσχυση των δυνάμεων και της συνοχής της Ν.Δ., η πολιτική δουλειά σε δημοκρατικά πλαίσια των στελεχών, των μελών και των υποστηρικτών της και η παρουσίαση στην ευρύτερη κοινή γνώμη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ώστε να γίνει απαγορευτικό για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του το πολιτικό κόστος της ενεργοποίησης των σεναρίων της ανωμαλίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής