Ραντεβού για «δύο» στην πλατεία…

02/02/18 • 11:39 | UPD 02/02/18 • 11:39

ΜΕΤΑ τον Ντάιζελμπλουμ που είπε ότι «όλα έγιναν πιο εύκολα με τον Α. Τσίπρα», ήρθε κι ο Τ. Βίζερ… «για όποιον δεν κατάλαβε», που λέει και το γνωστό ανέκδοτο, να το κάνει ακόμα πιο «λιανά»: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αγκάλιασε τα Μνημόνια, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Δεν είναι σαφές αν ο Π. Καμμένος νιώθει… αδικημένος που δεν του έδωσε τα αναλογούντα εύσημα ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group. Είναι απολύτως σαφές όμως ότι οι πρώην αντιμνημονιακοί αποδείχθηκαν στην πράξη μνημονιακότεροι των πιο μνημονιακών. Οπως και το ότι ο Α. Τσίπρας μετέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση σε «παιδί για τα θελήματα» των δανειστών.

ΑΥΤΟ ίσως εξηγεί και την επιμονή της κυβέρνησης να «λύσει» και το Σκοπιανό. Ενώ δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση κι ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις για την έμπρακτη υποχώρηση της αδιαλλαξίας των Σκοπίων, επιμένει. Προφανώς γιατί, όπως θα έλεγε κι ο Βίζερ, «κανένας άλλος ΠΘ δεν ακολούθησε τόσο πιστά τις οδηγίες» όσων πραγματικά «καίγονται» να λυθεί το θέμα. Η κυβέρνηση, έχοντας ουσιαστικά παραδεχθεί την ήττα της στο εσωτερικό μέτωπο, ποντάρει τα ρέστα της στην εύνοια της τρόικας και του ΔΝΤ. Περιμένοντας «δωράκια» κι ανταλλάγματα, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι των επόμενων εκλογών.

Είναι όμως εγκλωβισμένη στους αδέξιους χειρισμούς της και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντ. Κοστέλο ήταν υποχρεωμένος, την ώρα της θριαμβολογίας του Ευ. Τσακαλώτου περί «καθαρής εξόδου», να επαναλάβει το προφανές και αυτονόητο, προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες εντός της Ε.Ε.: «Θα χρειαστούν 5 και σε ορισμένες περιπτώσεις 10 χρόνια σταθερής εφαρμογής» των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή 5-10 χρόνια αυστηρής-στενής επιτήρησης. Επομένως, κανονικό «ξήλωμα» του αφηγήματος περί εξόδου από τα Μνημόνια.

ΛΙΓΕΣ ώρες αργότερα έβλεπε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία επιβεβαιώνει ορθά-κοφτά αυτό που μόνο οι ορδές των μετακλητών δεν παραδέχονται, ότι δηλαδή οι Ελληνες είναι βυθισμένοι στη φτώχεια. Αλλά και ότι δεν έρχονται καλύτερες μέρες, γιατί η λιτότητα θα συνεχιστεί με βάση τα όσα έχει ψηφίσει και δεσμευτεί η κυβέρνηση.

ΜΠΟΡΕΙ για ένα μήνα με το Σκοπιανό να πέρασαν σε δεύτερο πλάνο τα θέματα της εφιαλτικής καθημερινότητας, ωστόσο δεν «ξεχάστηκαν». Με έναν περίεργο τρόπο, που μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα μπορούσε να «καταφέρει», η φτωχοποίηση έρχεται να «συναντηθεί» με την αγωνία για το χειρισμό ενός εθνικού θέματος. Και το ραντεβού «κλείστηκε», εν αγνοία της κυβέρνησης, στην πλατεία.

ΑΙΧΜΗ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ;

Μείζονα ερωτήματα εγείρουν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Νίμιτς. Δηλώσεις που γίνονται βεβαίως ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά περιγράφουν ουσιαστικά ένα πλαίσιο, εντός του οποίου δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, με βάση τις θέσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση! Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε «είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά, είναι δικαίωμά μας». Αλλά είπε και κάτι ενδεχομένως πιο σημαντικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης: «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί να διαπραγματευτούμε για αλλαγή στην εθνικότητα, στη γλώσσα και την ταυτότητα». Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται το όνομα ανεξάρτητα από την εξάλειψη του αλυτρωτισμού; Δεν έχει τεθεί σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα ως προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα; Επομένως τι ακριβώς συζητείται, αν ισχύουν όσα λέει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ; Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν μόνον αν ΔΕΝ αλλάξει η στάση των Σκοπίων: Ή η κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη τη σαλαμοποίηση ή συμμετέχει -γι’ άλλους λόγους- σε μια «διαπραγμάτευση» που είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει. Και τα δύο δεν είναι καλά.

Στο «κάδρο» των όπλων

Η αποστολή της επιστολής του Κ. Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής για την απαράδεκτη στάση της Τ. Χριστοδουλοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -με στόχο να μη κληθούν ως μάρτυρες πρόσωπα που εμπλέκονται στην πώληση όπλων στη Σ. Αραβία- βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον πρωθυπουργό. Ο Ν. Βούτσης, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Α. Τσίπρα, φαίνεται πως είναι το «σαμάρι» που «χτυπάει» ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να «ακούσει ο γάιδαρος». Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και νέα στοιχεία που επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση των κυβερνητικών στελεχών που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια πώλησης των όπλων. Γι’ αυτό και η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να μην κληθούν ο Π. Καμμένος, ανώτεροι αξιωματικοί, διπλωμάτες και κυρίως ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος. Προφανώς το «μήνυμα» ελήφθη…

Σκούρο μαύρο γίνεται το γκρι…

Πολύ καλά έκανε το ΥΠΕΞ κι αντέδρασε στις πρωτοφανώς προκλητικές δηλώσεις του Γ. Μπουλούτ. Εστω κι αν πρόκειται για αποδεδειγμένα μη σοβαρό πολιτικό πρόσωπο. Γιατί ο επικεφαλής των συμβούλων του Τ. Ερντογάν αντιμετωπίζει τα Υμια όχι ως αμφισβητούμενη-διεκδικούμενη περιοχή, αλλά ως ήδη κατεχόμενη. Επομένως το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι οι «γκρίζες ζώνες» όσο πάει και αποκτούν ένα βαθύ «μαύρο» χρώμα…

Γιατί αποσύρθηκε ο Φλαμπουράρης;

Λάμπει διά της απουσίας του από τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για το Ελληνικό ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος τυπικά είναι ο συντονιστής όλων των συναρμόδιων υπουργείων για την επένδυση. Η απουσία του έχει προκαλέσει εντύπωση στους επενδυτές, οι οποίοι μιλούν πλέον μόνο με τον Ευ. Τσακαλώτο για το καζίνο και με τον Γ. Σταθάκη για τα περιβαλλοντικά. Κατά μια εκδοχή ο Αλ. Φλαμπουράρης «κόπηκε» για κάποιους λόγους από το Μ. Μαξίμου και από έναν άλλο υπουργό με σημαντική επιρροή στον πρωθυπουργό. Κατά μια άλλη εκδοχή, που προέρχεται από «πιο ψαγμένους», ο Αλ. Φλαμπουράρης μάλλον «την έκανε» από μόνος του. Αν ισχύει αυτό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί ο «μέντορας», που είναι και «αλεπού», πήρε αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις…

ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Βίζερ, Μελανσόν, Κοστέλο, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς, πόσους ραβδισμούς ν’ αντέξει ο άνθρωπος σε μια μέρα;

2. Ο κ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝ.ΕΛ. ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ, ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ «ΑΝΕΒΑΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ Ή ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ;

Από τη στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου