Τα γαλανόλευκα Ίμια

01/02/18 • 13:08 | UPD 01/02/18 • 13:08

Κάθε χρόνο τέλος Ιανουαρίου η συζήτηση στα social media εκτός απροόπτου επικεντρώνεται στα γεγονότα στα Ίμια το 1996, όποτε και έχασαν την ζωή τους τρεις Έλληνες ήρωες, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Φέτος όπως και κάθε χρόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έριξε στεφάνι στο σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο, ωστόσο δεν ήταν αυτή η είδηση αλλά η παρουσία τουρκικών πλοίων και ελικοπτέρων στην περιοχή εγγύτερα στα Ίμια απ’ότι ήταν ο Έλληνας υπουργός.

Λίγα 24ωρα ύστερα, ο επικεφαλής των συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν Yigit Bulut εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος στο θέμα των Ιμίων είπε: «Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στην Αφρίν. θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο».

Εντάξει, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμμία αιρετή θέση, ούτε κάποιο χαρτοφυλάκιο, ωστόσο αποτυπώνει κάτι πολύ βασικό: Πώς βλέπουν στα ανώτατα κλιμάκια στην Τουρκία το θέμα των Ιμίων.

Την ίδια ώρα το τελευταίο που μπορεί να πει κάποιος είναι πως αποτελεί μεμονωμένη είδηση, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην γειτονική χώρα διαγωνίζονται στις εθνικιστικές υστερίες και τσακώνονται για το πόσα νησιά τους έχουμε… κλέψει.

Οι μέρες της Κρίσης των Ιμίων είναι σκοτεινές και αυτό γιατί παρά τα όποια πορίσματα, ο κόσμος δεν έχει πειστεί πως έχει πέσει φως στην υπόθεση. Το πιο σημαντικό δε είναι το γεγονός πως πλέον η περιοχή θεωρείται ατύπως γκρίζα γιατί ό,τι κι να λέμε δεν πλησιάζουμε στις βραχονησίδες μας. Το βιώνουν για τα καλά στο πετσί τους οι Έλληνες ψαράδες και βοσκοί των γύρω νησιών.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι πως «την σημαία την πήρε ο αέρας» το 1996 αλλά κανείς δεν την ξανάβαλε. Ίσως αυτή η παραίτηση φαίνεται και από την θλιβερή εικόνα στην Βουλή για το ενός λεπτού σιγή για την τραγωδία στο οποίο παρέστησαν μόλις 27 βουλευτές από τους 300…

Σε κάθε περίπτωση, επειδή όπως έχει πει και η θρυλική Μαλβίνα Κάραλη, «το δίκιο είναι με την μεριά του πατριώτη», τα Ίμια ήταν, είναι και θα είναι γαλανόλευκα.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter