O φόβος για το συλλαλητήριο οδηγεί σε ακρότητες

01/02/18 • 10:13 | UPD 01/02/18 • 10:13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ φιλοκυβερνητικών εφημερίδων άρχισαν ήδη να σπέρνουν το φόβο επεισοδίων στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Για την κρατική ΕΡΤ, μόλις 3 ημέρες πριν από το συλλαλητήριο, το γεγονός είναι σαν μην υπάρχει. Ταυτοχρόνως, διάφοροι «κουκουλοφόροι» διοργανώνουν «αντισυγκεντρώσεις», που από μόνες τους λειτουργούν προκλητικά και προβοκατόρικα. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για επεισόδια που θα ξεκινήσουν από το βράδυ του Σαββάτου.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη βλακώδη και αήθη τακτική περί «ακροδεξιού» και «εθνικιστικού» συλλαλητηρίου. Εξέχουσα θέση στην παράφωνη χορωδία της προπαγάνδας «κατέκτησε» επαξίως κάποια κυρία Βάκη -βουλευτής κάποιων εκατοντάδων ψήφων στην Κέρκυρα-, η οποία διανοήθηκε και χαρακτήρισε το συλλαλητήριο στο οποίο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μ. Θεοδωράκης σαν «ακροδεξιά παράτα»! Ο στόχος είναι προφανής: Να πάει την Κυριακή στο Σύνταγμα όσο το δυνατόν λιγότερος κόσμος. Ο αμοραλισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, που είναι διαπιστωμένο ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, «εγγυάται» ότι δεν υπάρχει δισταγμός να χρησιμοποιηθούν ακόμα κι αθέμιτα μέσα για την επίτευξη του στόχου. Οι πληροφορίες λένε ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής έχει απασχολήσει και απασχολεί πολλές «μυστικές» συσκέψεις στο Μ. Μαξίμου, αλλά και σε άλλα «κρίσιμα» υπουργεία.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ πολιτικό κλονισμό που υπέστη η κυβέρνηση μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, έχει απόλυτο δίκιο να φοβάται περισσότερο ένα ακόμα μεγαλύτερο και πιο «ηχηρό» συλλαλητήριο στην Αθήνα. Αλλωστε όλες οι μετρήσεις που έχει στα χέρια της δείχνουν ότι οι χειρισμοί της στο Σκοπιανό την έχουν φέρει σε σύγκρουση και σε συνεχή απομάκρυνση από το δημόσιο αίσθημα. Ξέρει όμως και κάτι ακόμα: Οπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, τα συλλαλητήρια δεν έχουν αποδοχή μόνο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και από το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται επομένως ότι έχει εγκλωβιστεί, έχει απομονωθεί και συγκρούεται μετωπικά με την κοινωνία. Κι αντί να αλλάξει πολιτική ρότα, επιμένει ότι «είναι στραβός ο γιαλός» και δεν «αρμενίζει στραβά»…

ΤΟ ΜΟΝΟ που απομένει στην κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να απαξιώσει και να υπονομεύσει το συλλαλητήριο της Αθήνας. Παρότι γνωρίζει πως αυτή τη φορά υπάρχουν ΔΥΟ πολύ σημαντικές ΔΙΑΦΟΡΕΣ από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες απελευθερώνουν και «απενοχοποιούν» πολίτες να πάνε στο Σύνταγμα: 1. Η παρουσία του Μ. Θεοδωράκη σε κεντρικό ρόλο καθιστά εκ προοιμίου γραφικά και γελοία τα περί «ακροδεξιών», «εθνικιστών», «θρησκόληπτων» και «φανατικών». 2. Η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας, η οποία, έχοντας πάρει το μήνυμα, έκανε στροφή 180 μοιρών, «ευλογεί» το συλλαλητήριο και συμμετέχει επισήμως. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση είναι σαν να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο. Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει, ενώ είναι τόσο προφανές το αποτέλεσμα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ή είναι τόσο ισχυρές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι διεθνών παραγόντων και το «παλεύει» για να μη χάσει τα προνόμια της «πιο πρόθυμης κυβέρνησης». Ή αυτοπαγιδεύτηκε στην αλαζονεία της, ότι με δυο ντρίμπλες του «μάγου Τσίπρα» θα μπορούσε να τους «αδειάσει» όλους -κυρίως τη Ν.Δ.- και θα μπορούσε να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»: Δηλαδή και να «έλυνε» το Σκοπιανό κατά τις επιθυμίες-επιταγές Ευρωπαίων και Αμερικανών και να «διασπούσε» κόμματα της αντιπολίτευσης. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε κι ούτε μπορεί πλέον να γίνει. Το μόνο που μπορεί να συμβεί -είτε έρθει πρόταση στην Βουλή είτε δεν έρθει- είναι να διαπιστώσει ο Α. Τσίπρας ότι έκανε ένα ανεπανάληπτο πολιτικό χαρακίρι.

ΑΙΧΜΗ

«ΣΑΠΙΖΕΙ»…

Ο Ν. Φίλης με τριετή καθυστέρηση διαπίστωσε ότι ένας από τους «153 πρόθυμους» και συγκυβερνήτης του, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δ. Καμμένος, «συναγελαζόταν με τους βασανιστές της χούντας». Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. επέμεινε στους χαρακτηρισμούς «δοσίλογος» και «πολιτικός χαφιές» που απηύθυνε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη για το «ενημερωτικό σημείωμα» που έστειλε σε συναδέλφους του, «δίνοντας» συμμετέχοντες στο «ακροδεξιό» συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης… «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», που θα έλεγε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος…
Ο Α. Τσίπρας τα κατάφερε με το Σκοπιανό: Αντί να διασπάσει τη Ν.Δ., διέσπασε τη συγκυβέρνηση! Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μοιάζει ολοένα και πιο αγεφύρωτο, καθώς εκτός από τις προϋπάρχουσες τεράστιες πολιτικές διαφορές, έρχονται να προστεθούν τώρα και σοβαρές προσωπικές προστριβές. Και, ως γνωστόν, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται πιο εύκολα από τις προσωπικές διαφορές.
Ολα αυτά όμως δεν δείχνουν τίποτα άλλο από το ότι πλησιάζει η στιγμή που αυτό το «αντιμνημονιακό» πολιτικό εξάμβλωμα της «αριστεροακροδεξιάς» είναι έτοιμο να εκραγεί. Οσο μεγάλο κι αν είναι το «κόλλημα» με την καρέκλα.

Πήραν χαμπάρι και οι «σύντροφοι»…

Την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ζητά το PG -το κόμμα του άλλοτε θαυμαστή του Α. Τσίπρα, Ζαν Λικ Μελανσόν-, προκειμένου, όπως λέει σε απόφασή του, να υπάρξει «καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα». Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι «για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί αδύνατον να συγχρωτίζεται στο ίδιο κίνημα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», γιατί «φόρεσε φιλελεύθερο μανδύα και επιβάλλει λιτότητα».
Οπως φαίνεται, ούτε έξω πάει καλά…

Ο Ευκλείδης πανηγυρίζει, οι πολίτες κόβουν φαΐ

Την ώρα που ο Ευ. Τσακαλώτος πανηγύριζε για την έξοδο από τα Μνημόνια σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς -«η Ελλάδα αναμένει να έχει μια καθαρή έξοδο»-, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πώς πήγαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι λιανικές πωλήσεις -στο σύνολό τους- μειώθηκαν κατά 2,9%. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η μείωση κατά 7,2% στα σούπερ μάρκετ!
Δηλαδή με το που έφυγαν οι τουρίστες και μείναμε «μεταξύ μας», προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στην υπερφορολόγηση του κ. Τσακαλώτου, περιορίστηκε ακόμα και το φαγητό! Απολύτως δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί του ΥΠΟΙΚ: Αν βγει απ’ τα Μνημόνια, θα βγει… μόνος…

ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Δηλαδή ο Δ. Παπαδημούλης λέει ότι δεν είναι αυτός ο «χαφιές», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ;
2. κ. Τόσκα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασίσει πόσοι… θα πάνε την Κυριακή στο Σύνταγμα ή το σκέφτεστε ακόμα;

Από τη στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου