«O σώζων εαυτόν σωθείτε» στο κυβερνητικό στρατόπεδο

28/01/18 • 11:33 | UPD 28/01/18 • 11:33

Τα τρίτα γενέθλια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν γιορτάσθηκαν από κανέναν. Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό του πολιτικού πειράματος της πρώτης κυβέρνησης της Aριστεράς, οπότε δεν έχουν διάθεση για φιέστες, και οι δύο εταίροι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα, που αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η υπόθεση του Σκοπιανού αποκάλυψε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο εταίρος του, ο υπουργός Αμυνας προτάσσουν πλέον το κομματικό τους συμφέρον.

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ με τον κ. Τσίπρα. Ανοιξε το ζήτημα των Σκοπίων χωρίς να λάβει υπόψη του τον εσωτερικό παράγοντα.

Δεν ξέρουμε τι υποσχέσεις έλαβε από τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ για να «κλείσει το θέμα της ονομασίας», όμως όλες οι κινήσεις του ανέδειξαν τον καιροσκοπισμό του. Επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως μέσο για να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία. Στο Μαξίμου είχαν ήδη ρίξει στην «αγορά», μέσα από τις πρόθυμες εφημερίδες τους, τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος, τις κόντρες Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά, την τριχοτόμηση της Ν.Δ. και άλλα ευφάνταστα σενάρια.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ σκέφτηκε πονηρά. «Εάν τακτοποιήσω το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα ζητήσω από τη Μέρκελ οικονομικά ανταλλάγματα και θα έχω προκαλέσει ρωγμές στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας». Διπλό το όφελος, κανένα κόστος.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησε μόνος τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ζητήσει εκ των προτέρων τη συναίνεση των κομμάτων και χωρίς να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά μόνο τον Αρχιεπίσκοπο, με σκοπό να ελέγξει ένα πιθανό μέτωπο με την Εκκλησία.

«ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΣΩ το Σκοπιανό» έλεγε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη Κυριακή με πρωτοσέλιδη συνέντευξή του σε συμπολιτευόμενη εφημερίδα. Και ύστερα ήρθε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που διέλυσε κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό. Τώρα ο πρωθυπουργός ζητάει εθνική συνεννόηση, θέτει ζητήματα αλυτρωτισμού και προσπαθεί να πετάξει μακριά την «καυτή πατάτα».

Χειρίσθηκε ένα μείζον θέμα με μικροκομματική ματιά και τώρα βρίσκεται απομονωμένος από κόμματα, κοινωνία και Εκκλησία.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ., η θέση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή διέλυσε σενάρια διαφωνιών και κυρίως κατέστησε σαφές ότι βασική προϋπόθεση για συζήτηση της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματος και η άρση όλων των αλυτρωτικών θέσεων των γειτόνων περί «μακεδονικού έθνους». Πρόβλεψή μας είναι ότι το Μαξίμου θα αφήσει στο ράφι το Σκοπιανό, ιδίως όταν θα δει το συλλαλητήριο των Αθηνών.

Ο ΙΔΙΟΣ καιροσκοπισμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ. Ο Π. Καμμένος γνωρίζει ότι δεν θα έχει κανένα πολιτικό μέλλον εάν διαταράξει τις σχέσεις του με τους ενστόλους και την Εκκλησία. Για το λόγο αυτό δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε εξαγγελίες για τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών μοιράζοντας τζάμπα «ελπίδες».

ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ το τέλος της κυβέρνησης δεν είναι μακριά και παίρνει τα μέτρα του από τώρα. Εάν ο Τσίπρας προχωρούσε το θέμα των Σκοπίων, ο Καμμένος δεν θα ψήφιζε τη διπλή ονομασία. Τώρα και οι δύο γνωρίζουν ότι εάν επιμείνουν στο θέμα, θα «πέσουν», οπότε θα το αποσύρουν από την κυβερνητική ατζέντα.

ΟΜΩΣ, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ πολιτικό συμπέρασμα έχει ήδη εξαχθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. λειτουργούν με βασικό κριτήριο την πολιτική τους επιβίωση για την επόμενη ημέρα.

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» δηλαδή και σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει διάθεση για γιορτές και επετείους.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής