Η Νέα Δημοκρατία μετά το Συνέδριο

30/12/17 • 12:26 | UPD 30/12/17 • 12:26

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής  της ΝΔ

Το Συνέδριο της Ν.Δ. δημιούργησε νέες δυνατότητες για την Κεντροδεξιά, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της παράταξης.

Μήνυμα ενότητας

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*

Συνοψίζω τα βασικά μηνύματα του Συνεδρίου ως εξής.

Πρώτον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης και τα ηγετικά και ιστορικά στελέχη έστειλαν μήνυμα ενότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τον αναγκαίο σεβασμό στην πολιτική προσπάθεια του κ. Κ. Καραμανλή, του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Β. Μεϊμαράκη και στελέχη με τεράστια απήχηση στη βάση της Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένων του κ. Καραμανλή, του κ. Σαμαρά και της κ. Ντ. Μπακογιάννη, ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και στήριξαν δυναμικά την ηγεσία.

Το μήνυμα ενότητας που έστειλε το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ. έβαλε τέλος στις προσδοκίες του Μαξίμου και στην προπαγάνδα των ελεγχόμενων ή επηρεαζόμενων από αυτό ΜΜΕ για επιστροφή της Ν.Δ. σε ένα μακρινό παρελθόν εσωστρέφειας και προσωπικών στρατηγικών.

Συνεννόηση, συνεργασία

Το δεύτερο πολιτικό μήνυμα του Συνεδρίου, το οποίο διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ήταν ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στις πολιτικές δυνάμεις με ευρωπαϊκή στρατηγική που εκπροσωπούνται από τον κ. Στ. Θεοδωράκη και την κ. Φ. Γεννηματά και γενικότερα την Κεντροαριστερά. Η Ν.Δ. εκτιμά τη συμβολή αυτών των δυνάμεων στον έλεγχο του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και στη βελτίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας. Εχει καλή πολιτική διάθεση, είναι ανοιχτή στο διάλογο, στη συνεννόηση και τη συνεργασία σε περίπτωση που το επιβάλλει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων και υπάρξει σύγκλιση σε ζητήματα μεγάλης σημασίας.

Σε γενικές γραμμές, η Ν.Δ. προσπαθεί να ενθαρρύνει με τη στάση της αυτούς που ακολουθούν υπεύθυνη πολιτική και συμβάλλουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει, στο μέτρο του δυνατού, στο περιθώριο τις δυνάμεις που εκφράζουν το λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό.

Ανοιγμα στην κοινωνία

Το τρίτο πολιτικό μήνυμα που έστειλε η Ν.Δ. με το 11ο Συνέδριό της είναι η αναγκαιότητα του ανοίγματος στην κοινωνία. Για να λειτουργήσει καλύτερα το δημοκρατικό μας σύστημα και να αποκτήσει ακόμη καλύτερη πολιτική δυναμική η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί με επιτυχία σε αυτούς που κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ένα δυναμικό τμήμα της νέας γενιάς και επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα που έχουν να προσφέρουν πολλά στο δημόσιο βίο, καθώς και στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει τον κόσμο από την πολιτική για να συντηρηθεί στην εξουσία και να ελέγξει τη δημοσκοπική του φθορά, η Ν.Δ. κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Επιδίωξή της είναι να κάνει την πολιτική πιο ελκυστική για όσους έχουν βάσιμες αμφιβολίες και αντιρρήσεις και μέσα από αυτή τη διαδικασία να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα δημοσκοπικά της ποσοστά και την πολιτική και την εκλογική της προοπτική.

Εμφαση στο πρόγραμμα

Το τέταρτο πολιτικό μήνυμα του Συνεδρίου έχει σχέση με τη βελτίωση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες, για αποτελεσματική άσκηση της εξουσίας σε όφελος της οικονομίας και, κυρίως, της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα, γιατί είναι φανερό ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν όταν φτάσουμε στην κυβερνητική αλλαγή. Η Ν.Δ. έδειξε με το 11ο Συνέδριο ότι δίνει τεράστια σημασία στην κυβερνητική της προετοιμασία και πως είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και νέα στελέχη με σημαντική οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική πορεία.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στα προσυνέδρια και στο Συνέδριο ήταν υψηλού επιπέδου και κινήθηκε σε πολλές περιπτώσεις έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Δύσκολη αποστολή

Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Δ. καλούμαστε τώρα να αναπτύξουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες με βάση τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Συνεδρίου. Πρόκειται για μια σύνθετη πολιτική προσπάθεια, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει δύο χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ. με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Η Ν.Δ. έχει αποκτήσει σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει αφήσει οριστικά πίσω της την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια και δείχνει σίγουρη για τον εαυτό της, με ψυχολογία νικητή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξασφαλίσει σημαντική υπεροχή έναντι του κ. Τσίπρα στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανόμενης της πρωθυπουργικής εικόνας, και η κοινή γνώμη φαίνεται να δέχεται, με βάση τα ποσοστά της λεγόμενης παράστασης νίκης, ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Στις μεγάλες επιτυχίες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι και η πολιτική απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται αγκαλιά με τον προβληματικό κ. Π. Καμμένο και αδυνατεί να δημιουργήσει τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα τον βγάλουν από την απομόνωση.

Οι επιτυχίες της τελευταίας διετίας δεν αποτελούν συμβόλαιο με την εξουσία. Στην πολιτική όλοι και όλα κρίνονται συνεχώς και όλα διαμορφώνονται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τις βασικές επιλογές και την ποιότητα της πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς.

Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν έστειλε με το Συνέδριο μήνυμα πολιτικού εφησυχασμού, αντίθετα προετοίμασε τον κόσμο της παράταξης για δύσκολες και σημαντικές πολιτικές και εκλογικές αναμετρήσεις, εφόσον είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθειά του στη δημαγωγία, στο λαϊκισμό, στην επιθετική προπαγάνδα και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν το κομματικό κράτος και η παλαιά και νέα διαπλοκή.

Η βασική διαφορά

Για να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα και να δημιουργηθεί η κατάλληλη οικονομική και κοινωνική δυναμική δεν φτάνει η εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. αλλά χρειάζεται η πολιτική της κυριαρχία σε βάθος δύο τετραετιών. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η δραστική βελτίωση της κατάστασης και της προοπτικής και όχι ο εγκλωβισμός μας σε μια ρουτίνα που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι ξεπερασμένες από τις εξελίξεις να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι φανερό ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν υιοθετήσει μια αμυντική στρατηγική με βασική επιδίωξη να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική του ήττα, να εμποδίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η εξασφάλιση ενός συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων που όχι μόνο θα φέρει την κυβερνητική αλλαγή αλλά θα εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή πολιτική δυναμική και θα περιορίσει τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.

Το Συνέδριο της Ν.Δ. έστειλε τα σωστά πολιτικά μηνύματα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για παραπέρα βελτίωση της πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς. Το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη είναι πάντα ένα λεπτό ζήτημα στην πολιτική και η επιτυχία του θα στηριχτεί στην προσφορά και τη δουλειά των στελεχών, των μελών και των φίλων της Ν.Δ.

Το 2018 θα δείξουμε αν μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να περάσουμε από τη δημοσκοπική και εκλογική πρωτιά στην πολιτική κυριαρχία, πάντα με ανοιχτό μυαλό, χωρίς αλαζονεία και με διάθεση δημιουργικής συνεργασίας.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής  της ΝΔ

 Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής