Σημαδεμένα Χριστούγεννα

27/12/17 • 10:58 | UPD 27/12/17 • 10:58

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Ρωτήθηκαν πέντε πολιτικοί από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ποια ήταν τα Χριστούγεννα που τους σημάδεψαν. Οι περισσότεροι ξεχώρισαν οικογενειακές, προσωπικές στιγμές, αλλά η απάντηση που έκανε τη διαφορά ήταν μακράν του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αν. υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να ξεχάσει τα Χριστούγεννα που ετοίμαζε το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ηταν Δεκέμβριος του ’15 και κλεισμένος στο γραφείο με τους συνεργάτες του, έβαζε τις τελευταίες πινελιές σε ένα νόμο που τελικά σημάδεψε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους. Από φέτος και η Εφη Αχτσιόχλου, βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο Γ. Κατρούγκαλος, «απέκτησε» τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Και μαζί της και εμείς.

Ιδιαίτερα η τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες και αφορά όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης μοιάζει με το άστρο που μπαίνει τελευταίο στην κορυφή του δέντρου: Πρόκειται για μια ρύθμιση-επιστέγασμα που ταιριάζει γάντι με τα υπόλοιπα «στολίδια» που φορτωθήκαμε όλο το χρόνο. Με την τροπολογία αυτή, που θα ισχύσει από 1ης/1/18, επιβαρύνονται με χαράτσι 26,9% όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, καταργώντας το πλαφόν των 10.000 ευρώ μέχρι του οποίου δεν επιβάλλονταν εισφορές. Η εισφορά θα επιβάλλεται στο καθαρό ποσό που λαμβάνει ο εργαζόμενος, ξεκινά από το 1ο ευρώ και ξεκαθαρίζεται ρητά πως θα καταβάλλεται από τον εργαζόμενο και όχι από τον εργοδότη. Ενα καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι σημαίνει το νέο χαράτσι είναι το εξής: Αν κάποιος εισπράττει με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης 300 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 80 ευρώ το μήνα. Θα του μείνουν δηλαδή στο «χέρι» 220 ευρώ.

Ας δούμε τώρα ποιοι κατέφευγαν στη λύση της επαγγελματικής δαπάνης: Ανεργοι που έβρισκαν περιστασιακές δουλειές, συνταξιούχοι που δεν τους είχε ακόμα εκδοθεί η σύνταξη, φοιτητές που μοίραζαν φυλλάδια για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους και άλλες κατηγορίες πολιτών που είχαν και έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν 200 ή 300 ευρώ το μήνα (ήταν ελάχιστοι εκείνοι που μπορούσαν να εξασφαλίσουν το ανώτατο όριο των 840 ευρώ το μήνα). Και προσέξτε, τα χρήματα αυτά δεν ήταν «μαύρα», απλώς δεν είχαν φορολογική ή γραφειοκρατική επιβάρυνση για τον εργαζόμενο. Κάποτε, δηλαδή last Christmas…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου