Ηταν άδικο, δεν το αξίζαμε

27/12/17 • 10:55 | UPD 27/12/17 • 10:55

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνπος Αμυράς

Με τον αέρα της επιτυχίας, που μπορούν να διακρίνουν μόνο στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν φύγει για τις οικογενειακές του διακοπές στο εξωτερικό γύρισε ένα βίντεο για να προπαγανδίσει τα επιτεύγματα της πολιτικής του.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Είναι δίκαιο και μας αξίζει», λέει στο διαφημιστικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να δώσει και κοινωνικό πρόσημο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οσο κι αν υποκρίνεται ο κ. Τσίπρας η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη ζωή των πολιτών. Μπορεί να υπάρχει κοινωνική ηρεμία, οι αγανακτισμένοι και οι επαγγελματίες των διαδηλώσεων σήμερα βρίσκονται σε υπουργικά γραφεία και απολαμβάνουν κρατικές αργομισθίες, όμως επί Τσίπρα το σημείο ισορροπίας της χώρας υποχώρησε περαιτέρω.

Η Ελλάδα στα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έμεινε πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Εχασε αναπτυξιακές ευκαιρίες, τα νοικοκυριά φορτώθηκαν με αχρείαστη λιτότητα, οι τράπεζες μπήκαν σε νέες περιπέτειες, η χώρα υποχρεώθηκε να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Οχι, δεν έχουμε επιστρέψει στο 2014, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να δείξουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Είμαστε πολύ χειρότερα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν τρέχουμε μόνοι μας στην ευρωζώνη. Οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ αξιοποίησαν πλήρως τη θετική διεθνή συγκυρία και τα τελευταία χρόνια έτρεξαν με πρωτόγνωρους αναπτυξιακούς ρυθμούς καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της κρίσης.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να γυρίσει την οικονομία σε ύφεση κατά τη διετία 2015-2016, ενώ και φέτος είμαστε τελευταίοι στην ανάπτυξη με διαρκή υποβάθμιση των στόχων της αύξησης του ΑΕΠ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μεταξύ 2014 και 2017 μεσολάβησαν δύο νέα μνημόνια και μία αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είχαν διαλυθεί από τα capital controls και ξεπουλήθηκαν σε funds κυριολεκτικώς σε τιμές ψίχουλα.

Το 2014 βγαίναμε από τα μνημόνια με το email Χαρδούβελη, τον Αύγουστο του 2018 θα φύγουν από το πρόγραμμα οι δανειστές αλλά θα μείνουμε «μόνοι» με σκληρά μνημονιακά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων, που ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο του 2018 και η αύξηση των φόρων, μέσω του αφορολογήτου ορίου το 2020. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το «πολιτικό ατύχημα» του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα θα ακολουθούσε το πρότυπο της Πορτογαλίας παίρνοντας προληπτική πιστωτική γραμμή στις αρχές εκείνου του έτους, τα ομόλογα θα έμπαιναν στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν το 2016 χωρίς νέα βάρη στην πλάτη μας.

Αλλά ο κ. Τσίπρας ήθελε να σκίσει μνημόνια και μαζί με τον Βαρουφάκη να τρομάξουν την Ευρώπη με την «αυτοκτονία» μας. Και αυτό και άδικο είναι και δεν το αξίζαμε. Πληρώνουμε ακριβά τους πειραματισμούς του Τσίπρα της διετίας 2015-2016. Οσο καλό παιδί κι αν έχει γίνει τώρα ο πρωθυπουργός είναι αργά. Ο λογαριασμός από τους δανειστές έχει βγει και δυστυχώς θα πληρώνεται μέχρι και το 2022.

Η ανήθικη αριστερά

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων αναρωτιόμαστε, αλήθεια, πού έχει χαθεί η περιβόητη «ηθική» της Αριστεράς. Το Μαξίμου έχει αποδυθεί σε ένα απίστευτο υβρεολόγιο κατά του Στουρνάρα, ο Τζανακόπουλος εξισώνει το ΚΚΕ με την ακροδεξιά, ο Σπίρτζης τα βάζει με το Συμβούλιο της Επικρατείας και τους δικαστές, λες και έπαιζαν μαζί τάβλι. Η ένταση των χαρακτηρισμών κατά των πολιτικών τους αντιπάλων προδίδει πολιτική ένδεια. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει και να δημιουργήσει μέτωπα για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της. Μόνο που έτσι κερδίζει «Πολάκηδες» αλλά χάνει τον μέσο πολίτη που δεν θέλει ύβρεις αλλά πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Γιατί στο εξωτερικό;

Ο πρωθυπουργός πέρασε τις ημέρες των Χριστουγέννων οικογενειακώς στη Σερβία, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του προέδρου της χώρας. Η επιλογή αυτή προκαλεί απορίες. Πρώτον, στη Σερβία τηρούν το παλαιό ημερολόγιο και θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε δύο εβδομάδες, επομένως το κλίμα δεν θα είναι και τόσο εορταστικό όσο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεύτερον θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να επιλέξει ένα ελληνικό χωριό για τις διακοπές του, διαφημίζοντας με την παρουσία του την περιοχή. Φαίνεται όμως ότι δεν αισθάνεται άνετα εντός επικράτειας ο κ. Τσίπρας. Το καλοκαίρι πήγε διακοπές «ινκόγκνιτο», ενώ αυτές τις ημέρες επέλεξε Σερβία…

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου