Ξεπερασμένες πρακτικές

27/12/17 • 08:30 | UPD 27/12/17 • 08:30

Ανεξάρτητα από το πότε τελικώς θα στηθούν οι κάλπες, η χώρα μοιάζει να έχει εισέλθει σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο.

Η κυβέρνηση ακολουθεί την οδό της παροχολογίας, η οποία στις ημέρες της κρίσης εκδηλώνεται με τη χορήγηση εφάπαξ επιδομάτων όταν οι εισοδηματικές απώλειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορολογουμένων είναι μόνιμες.

Σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περιορίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και για να το επιτύχει χρησιμοποιεί πρακτικές του παρελθόντος.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση σχεδιάσει να προχωρήσει φέτος σε πάνω από 53.000 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού, ώστε μέσω των διορισμών να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο κομματικού κράτους. Μόνο που αυτές οι μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει και αυτό γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που κατασκευάζουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του Μαξίμου.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός επαίρεται που χορήγησε κοινωνικό μέρισμα ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ, όμως την ίδια στιγμή υπεγράφησαν οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες κουτσουρεύτηκε το ΕΚΑΣ στα 35 ευρώ για 240.000 δικαιούχους, ενώ κόπηκε στο μισό το επίδομα θέρμανσης.

Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν ευθέως τους οικονομικά ασθενέστερους και βέβαια εκθέτουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποτίθεται είχε θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να διαχειρισθούν τη μείωση κατά 18% των συντάξεων τον Δεκέμβριο του 2018, όταν μάλιστα θα βαίνει προς το τέλος της η κυβερνητική θητεία.

Για το λόγο αυτόν θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο προκειμένου να μειώσουν την ψαλίδα και να επιχειρήσουν προσφυγή σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, ώστε να αποφύγουν την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών μέτρων που έχουν υπογράψει.
Οι πολίτες όμως γνωρίζουν το λογαριασμό που τους έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση και το επικοινωνιακό παιχνίδι του Μαξίμου δύσκολα θα αποδώσει καρπούς.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να καλυφθεί με τρικ, όπως η φτώχεια δεν καταπολεμάται με εφάπαξ επιδόματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου