Κάποια προαπαιτούμενα έπρεπε να ήταν ζητούμενα…

22/12/17 • 11:06 | UPD 22/12/17 • 11:06

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί πολλές φορές στα δίχτυα που άπλωνε στο παρελθόν για τους άλλους. Ασχημα παγιδευμένος βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο θέμα των πλειστηριασμών. Για την ακρίβεια, στην αντιμετώπιση των διαμαρτυριών για τους πλειστηριασμούς.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυτεπάγγελτες διώξεις και συλλήψεις όσων παρεμποδίζουν τη διαδικασία ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργούσε σκηνικό πολέμου στο εσωτερικό του κόμματος, με αρκετά στελέχη του να ζητούν την απόσυρση ή την «ελάφρυνσή» της. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μέχρι να νομοθετείς δικαστικές διώξεις εναντίον εκείνων που φωνάζουν το σύνθημα που εσύ επινόησες, η κυβίστηση είναι πολύ μεγάλη ακόμα και για τις ακροβατικές ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα εσωτερικά ιδεολογικά αδιέξοδα του κόμματος, αλλά τα ιδεολογικά κωλύματα της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σύρεται αναγκαστικά -επειδή είναι προαπαιτούμενο- σε μια διευθέτηση την οποία θα έπρεπε να έχει προχωρήσει με δική της βούληση εδώ καιρό. Το ότι το πράττει αναγκαστικά, φανερώνει ότι ακόμα και τώρα δεν έχει καταλάβει ούτε αποδεχθεί πως η μείωση των κόκκινων δανείων θα αποδεσμεύσει τις τράπεζες από τα βάρη τους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Αν το είχε κατανοήσει, θα είχε προχωρήσει νωρίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, φροντίζοντας παράλληλα να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των χαμηλών εισοδημάτων με ξεκάθαρη νομοθετική παρέμβαση και να πείσει -πρωτίστως τα στελέχη της (βλέπε Ν. Φίλη)- πως το έχει πετύχει.

Και φθάνουμε στο διά ταύτα: Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πραγματικά πως οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και πως κανείς δεν δικαιούται να προπηλακίζεται, όπως μέχρι σήμερα οι συμβολαιογράφοι, θα είχε αντιμετωπίσει εξίσου αυστηρά και δεν θα έμενε στις φραστικές καταδίκες και όσους απειλούν, προπηλακίζουν και τραμπουκίζουν καθηγητές και φοιτητές ή όπως συμβαίνει με τους «αυτόκλητους τιμωρούς». Κάτι που επισήμανε εύστοχα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάνοντας λόγο για επιλεκτική ευαισθησία της κυβέρνησης: «Εχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους “Ρουβίκωνες”», ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Αν εκείνος του απαντούσε ειλικρινά, θα του έλεγε: «Επειδή δεν είναι προαπαιτούμενο»…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου