ΣΥΡΙΖΑ: Δόκτωρ Τζέκιλ ή Μίστερ Χάιντ;

21/12/17 • 14:27 | UPD 21/12/17 • 14:31

Γράφει ο διευθυντής του EleftherosTYpos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Είναι αλήθεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει με την συμπεριφορά του και σε κάνει να δυσκολεύεσαι να διαπιστώσεις ένα μοτίβο στα πεπραγμένα του. Μπορούμε να τον πούμε και κόμμα-Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Ο Δόκτωρ Τζέκιλ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τους δανειστές, παραδέχεται πως οι πλειστηριασμοί είναι αναγκαίοι και αναγνωρίζει πως τα περιθώρια ριζοσπαστικών ελιγμών είναι ελάχιστα, ενώ αποκαλύπτει πως η επιβολή φόρων είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ο Δόκτωρ Χάιντ από την άλλη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βάζει μόνος του τρικλοποδιές στις επενδύσεις, δίνει επιδόματα την ίδια ώρα που κόβει το επίδομα θέρμανσης και διατυμπανίζει πως από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα είναι χωρίς μνημόνιο!

Αυτό ακούσαμε να λέει και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στην συζήτηση πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Πως η χώρα θα βρίσκεται σε ένα πλαίσιο αντίστοιχο με αυτό των υπολοίπων χωρών. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Έχουν ξανά αυταπάτες ή τα λένε αυτά για πολιτικούς λόγους;

Μέχρι χθες, ήταν από το ρεπορτάζ γνωστό πως η ρητορική της κυβέρνησης δεν ισχύει καθώς ούτως ή άλλως, καμμία από τις χώρες που βγήκε από το δικό της μνημόνιο δεν απέκτησε αμέσως πλήρη ελευθερία κινήσεων. Πόσο μάλλον η Ελλάδα η οποία έχει μπροστά της ένα 2018 με βαρείς φόρους και περικοπές (όπως έδειξε και ο Προϋπολογισμός) και ακόμα μία διετία με προψηφισμένα μέτρα που μόνο αναπτυξιακά δεν τα λες, με περικοπές συντάξεων κ.α.

Πώς μπορεί μία τέτοια χώρα να ευελπιστεί σε ελεύθερη και αδέσμευτη έξοδο στις αγορές; Η απάντηση είναι πως δεν μπορεί και δόθηκε από τα πιο αρμόδια χείλη, αυτά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, συστήνεται η χώρα να μπει σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» προκειμένου να υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την οικονομία μας κατά την έξοδο στις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο η πρόσβαση στην χρηματοδότηση θα είναι πιο ασφαλής, ενώ θα συμβάλλει και στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην προσπάθεια της Ελλάδας.

Με λίγα και απλά λόγια κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην πετάξει στον γκρεμό την προσπάθεια που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές θα γνωρίζουν πως η οικονομική πολιτική θα είναι συνετή και πως δεν θα σπαταληθούν χρήματα για ψηφοθηρικούς λόγους σε μία κρίσιμη καμπή της οικονομίας μας.

Η αλήθεια δεν είναι κακή. Την δοκιμάζει πού και πού ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και έχει αποφύγει την πλήρη ισοπέδωσή του στις δημοσκοπήσεις. Ο Δόκτωρ Τζέκιλ πρέπει να υπερισχύσει γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι έναν Μίστερ Χάιντ την στιγμή που πάμε να βγούμε από το τούνελ να μας τραβήξει ξανά στο σκοτάδι.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter