Το τελευταίο (αντι)μνημονιακό ψέμα του Τσίπρα

21/12/17 • 11:24 | UPD 21/12/17 • 11:24

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

O τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Αυτή η φράση ακούστηκε εκατοντάδες φορές τις προηγούμενες ημέρες στο κοινοβούλιο και στα τηλεοπτικά πάνελ από τον Αλέξη Τσίπρα, τους κορυφαίους υπουργούς έως και τα απλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι επιτάσσει η προπαγάνδα. Το λένε, το ξαναλένε. Θέλουν να πείσουν την κοινωνία πως το 2018 θα είναι η χρονιά εξόδου από τα μνημόνια. Ετοιμαστείτε. Τον Αύγουστο θα στηθούν πανηγύρια. Χοροί σε πλατείες. Ισως να ανάψουν και κάρβουνα για γουρουνοπούλες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΧΡΟΝΟΣ των εκλογών πλησιάζει. Οι κάλπες θα στηθούν είτε σε 9 είτε σε 17 μήνες από τώρα. Ο πρωθυπουργός έχει απλά να επιλέξει αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018, για να προλάβει την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων της επόμενης χρονιάς, ή θα φτάσει έως τα τέλη Μαΐου του 2019 ώστε να στηθούν διπλές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές.

ΑΡΑ έχει μπροστά του μόλις 250 έως 500 ημέρες για να επιχειρήσει να δημιουργήσει την επόμενη μεγάλη αυταπάτη στην κοινωνία. «Βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ερχεται η ανάπτυξη. Δίνουμε επιδόματα. Κάνουμε προσλήψεις. Ερχονται ελαφρύνσεις. Θα βρέξει λεφτά». Αυτό είναι το νέο κοκτέιλ υποσχέσεων. Αυτό είναι το νέο μεγάλο ψευδοαφήγημα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία εξαπατώντας τους πολίτες, καθώς τότε δεσμευόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τώρα θα επιχειρήσει να εξαπατήσει ξανά τους ψηφοφόρους, δεσμευόμενος πως τελειώνουν τα μνημόνια.

ΜΑΚΑΡΙ να τελείωναν τα μνημόνια. Η επώδυνη αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να είναι αυστηρά μνημονιακοί, τουλάχιστον, έως το 2022. Από το 2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν περίπου δύο με τρία μηνιάτικα τον χρόνο μέσω του κουρέματος της προσωπικής διαφοράς, ενώ σχεδόν όλοι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν κατά 650 ευρώ ετησίως από τη νέα μείωση του αφορολόγητου. Ολοι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη πενταετία έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την τρόικα και θα εξειδικευτούν έως το καλοκαίρι του 2018.

Η ΤΥΠΙΚΗ έξοδος από το μνημόνιο σίγουρα αποτελεί ένα βήμα. Αλλά είναι και «αναγκαστική», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν ούτε ένα ευρώ σε νέα δάνεια προς τη χώρα μας. Γι’ αυτό τον λόγο τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Αν δεν γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στα επόμενα χρόνια εκ νέου μπροστά σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Και τότε δύσκολα θα μπορούν να βρεθούν δανειστές για να σώσουν την κατάσταση.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας και οι σύντροφοί του αδιαφορούν για την πραγματική κατάσταση και κρύβουν την αλήθεια. Οπως ακριβώς έπραξαν και στο παρελθόν. Είναι αποφασισμένοι να πουν κάθε ψέμα με φόντο τις επόμενες κάλπες. Παραβλέποντας ότι οι πολίτες τούς έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη. Και πως αυτό θα είναι το τελευταίο (αντι)μνημονιακό ψέμα πριν χάσουν την εξουσία.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου