Η αλαζονεία της εξουσίας είναι σημάδι για την αρχή του τέλους

21/12/17 • 11:12 | UPD 21/12/17 • 11:12

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

«Πλειστηριασμοί αυτοί, σεισάχθεια εμείς». Αυτά έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 για να τρομάξει τους πολίτες και να πουλήσει ελπίδες σε όσους χρωστούσαν στις τράπεζες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το ωραίο είναι ότι επί «Σαμαροβενιζέλων» η πρώτη κατοικία προστατευόταν οριζόντια και οι ευαίσθητοι συριζαίοι όχι μόνο άφησαν αθωράκιστους τους δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς, αλλά τους απειλούν και με φυλακίσεις.

Η χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία θα διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, αποτελεί μνημείο κυνισμού της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας έχτισε την πολιτική του καριέρα επενδύοντας σε κάθε είδους διαμαρτυρίες. Το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και οι απειλές προς την προηγούμενη κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς» έδωσαν τη θέση τους στην ποινικοποίηση των διαμαρτυριών.

Εάν βέβαια είχε καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., θα είχαν στηθεί αγχόνες έξω από τη Βουλή και ο Τσακαλώτος μαζί με τον Κατρούγκαλο και τον Βαρουφάκη θα αγόρευαν στην πλατεία των Αγανακτισμένων κατά των γερμανόδουλων και των υποτακτικών.

Ομως η εξουσία δεν έκανε μόνο κυνικούς τους συριζαίους αλλά και θρασείς. Πρωταθλητής ειρωνείας ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατάφερε το 2016 να τα πάει χειρότερα από τον Βαρουφάκη του 2015 κλιμακώνοντας την ύφεση, ενώ και φέτος είναι τελευταίος μεταξύ των υπουργών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.

Για να πικάρει τη Ν.Δ. ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε ένα γράφημα ανάποδα ώστε να φαίνεται ανοδικό το εκλογικό της προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο υπουργός χρησιμοποίησε (ανάποδα πάντα) τις εκτιμήσεις που είχε ο ίδιος για την πορεία της ανάπτυξης φέτος. Ξεκίνησε με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% και τελικώς εάν φτάσει το 1,3% θα ανοίξει σαμπάνιες στην πλατεία Συντάγματος.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για αυτούς που τους πίστεψαν και το πλήρωσαν ακριβά, οι συριζαίοι έχουν προσβληθεί από τον «ιό» της αλαζονείας της εξουσίας.

Νομίζουν ότι είναι άτρωτοι και ότι η παραμονή τους στα υπουργεία και το Μαξίμου θα είναι μόνιμη. Εξακολουθούν να ψεύδονται και αυτό οι πολίτες δεν το συγχωρούν εύκολα. Γιατί συνήθως η αλαζονεία είναι σημάδι ότι η αρχή του τέλους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και ο ΣΥΡΙΖΑ κρυφό καμάρι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ΑΝ.ΕΛ. για να δείξει ότι μπορεί να συνεργασθεί και με τους ακροδεξιούς υπουργούς της Αυστρίας. Ολη η Ευρώπη γνωρίζει την ταυτότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., μόνο κάτι κυβερνητικά στελέχη μιλούν για προοδευτική συνεργασία και «συνεπή σύμμαχο» τον κ. Καμμένο. Να δούμε εάν θα υπάρχει κανένα διάβημα διαμαρτυρίας από το Μαξίμου προς τον κ. Γιούνκερ για τους χαρακτηρισμούς του προς τους ΑΝ.ΕΛ. ή εάν συνυπογράφουν την ανακοίνωση Καμμένου για εκλεκτικές σχέσεις του προέδρου της Ε.Ε. με νεοναζί. Δύσκολο, κατά βάθος και οι συριζαίοι την ίδια άποψη με τον Γιούνκερ έχουν, αλλά η εξουσία τούς κάνει να ξεχνούν. Για αυτό καμαρώνουν κρυφά που μπορούν να κυβερνούν με τις ψήφους και τα υπουργιλίκια των ΑΝ.ΕΛ.

Αλλη μια απώλεια για τη δημοσιογραφία

Την ημέρα της κηδείας του εκλεκτού συναδέλφου μας Βασίλη Μπεσκένη ήρθε άλλη μία θλιβερή είδηση για τον δημοσιογραφικό μας κλάδο. Αλλος ένας νεότατος συνάδελφος, ο Δημήτρης Αλειφερόπουλος, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 47 ετών. Ο Δημήτρης είχε εργασθεί κατά το παρελθόν στον Ελεύθερο Τύπο και διακρινόταν για το ήθος του, την ευγένειά του και τη προσήλωσή του στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ολοι μας είμαστε συγκλονισμένοι από τις απώλειες των φίλων και συναδέλφων. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες Μπεσκένη και Αλειφερόπουλου και την οδύνη μας για τον τόσο πρόωρο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Ειδικά ο Ελεύθερος Τύπος χτυπήθηκε φέτος πολύ. Στέφανος Αναγνώστου, Απόστολος Τσιόγκας, Βασίλης Μπεσκένης και Δημήτρης Αλειφερόπουλος κοσμούσαν την εφημερίδα μας στη διάρκεια της πορείας τους. Καλό σας ταξίδι!

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου