Ούτε οι ψηφοφόροι του δεν πιστεύουν πια τον Τσίπρα

20/12/17 • 10:16 | UPD 20/12/17 • 10:16

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να αγνοεί την κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να αγνοεί την κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ και τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται ότι: Το καλοκαίρι θα βγούμε από τα μνημόνια. Η οικονομία θα μπει σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία μειώνεται. Ερχονται ελαφρύνσεις αντί για επιβαρύνσεις. Υπάρχει προστασία των «λαϊκών κατοικιών» από πλειστηριασμούς. Το σύστημα Υγείας λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με σωστό τρόπο. Το αραβικό deal του Καμμένου είναι «καθαρό». Η επίσκεψη Ερντογάν ωφέλησε τη χώρα.

ΔΥΟ γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Kάπα Research που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι δεν πέφτουν στην παγίδα των ψευδοαφηγημάτων της κυβέρνησης. Το 74,5% θεωρεί πως ακόμη και οι «λαϊκές κατοικίες» βρίσκονται απροστάτευτες μπροστά στο ενδεχόμενο πλειστηριασμού. Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί κόλαφο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς την παραπάνω άποψη έχει και το 60% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

ΤΟ 54% αξιολογεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία, ενώ ακολουθούν με 38,5% η φτώχεια, με 31% η τραγική κατάσταση των δομών Υγείας – νοσοκομείων, με 23% η διαφθορά και με 17% η εγκληματικότητα. Ουσιαστικά οι πολίτες καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως στους πέντε αυτούς τομείς τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο.

ΑΛΛΑ οι πολίτες δεν δείχνουν να πιστεύουν τα λεγόμενα του Μαξίμου και για άλλα σοβαρά ζητήματα. Το 60,5% του συνόλου και σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως υπάρχουν υποψίες σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία στην οποία εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος.

ΚΑΙ, τέλος, παρά τους πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν, η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει εντελώς αντίθετη άποψη. Το 46,5% πιστεύει ότι ωφέλησε την Τουρκία και μόλις το 12% πως υπήρξαν κέρδη για την Ελλάδα.

ΟΙ πολίτες ύστερα από οκτώ επώδυνα μνημονιακά χρόνια γνωρίζουν πλέον την αλήθεια. Μπορεί, χθες, στη Βουλή οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ισχυρίζονταν πως ψηφίζουν τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Η κοινωνία ξέρει πως από το 2019 έρχονται δραστικές περικοπές συντάξεων, μεγάλες επιβαρύνσεις από τη μείωση αφορολόγητου και έως το 2022 πολλά ακόμα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτόν το λόγο όχι μόνο απορρίπτει τα ψευδοαφηγήματα, αλλά και θα δώσει ισχυρή απάντηση στις κάλπες.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου