Προϋπολογισμός: Το μνημόνιο τελειώνει, οι φόροι έρχονται

19/12/17 • 12:48 | UPD 19/12/17 • 12:48

Γράφει ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης

Το success story της κυβέρνησης έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Γιατί δεν το βλέπουμε λοιπόν; Επειδή είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Αλλά ας μην είμαστε αφοριστικοί και ας δούμε τα πράγματα με την σειρά. Το λεγόμενο success story το οποίο –όπως είπε στο περίπου και ο Αλέξης Τσίπρας- είναι επιτυχημένο εκεί που αποτύγχανε το αντίστοιχο του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ πολιτικής ομαλότητας, κοινωνικής ύπνωσης και υποταγής στους δανειστές.

Πολιτική ομαλότητα έχουμε γιατί σύμφωνα με το Μαξίμου δεν πρόκειται να έχουμε εκλογές σύντομα ενώ δεν υπάρχει καμμία διαδικασία που να απειλεί την συνοχή ή και την ύπαρξης της κυβέρνησης.

Κοινωνική ύπνωση επικρατεί γιατί πολύ απλά ο λαός έχει αποδεχθεί την μοίρα του και όλα όσα θα έρθουν στο κεφάλι του τα επόμενα χρόνια τα οποία τα έχουμε κιόλας προψηφίσει.

Υποταγή στους δανειστές έχουμε γιατί πολύ απλά το Μαξίμου αντιλήφθηκε το φιάσκο της περήφανης διαπραγμάτευσης (βλ. αυταπάτες του Τσίπρα) και συνειδητοποίησε πως εάν θέλει να στρογγυλοκάθεται στα κυβερνητικά έδρανα για το σύνολο της τετραετίας θα πρέπει να τα έχει πρώτα από όλα καλά με τους δανειστές. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, πώληση δανείων στα κοράκια των Funds, εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και φόρους μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να περάσει από την Βουλή ίσως όντως να είναι ο τελευταίος μνημονιακός, ωστόσο αυτά είναι παίγνια των λέξεων αφού και με το πέρας του Αυγούστου η επιτήρηση θα είναι αυστηρή και τα μέτρα είναι προαποφασισμένα όπως είπαμε. Έτσι -στην καλύτερη των περιπτώσεων- θα έχουμε Μνημόνιο που δεν θα το λέμε Μνημόνιο. Ούτε ο Άγιος Παΐσιος τέτοια προφητεία.

Πάντως τα παιχνιδίσματα με τις λέξεις ποσώς ενδιαφέρουν τους Έλληνες οι οποίοι στενάζουν από τους φόρους και τις απειλές κατασχέσεων. Μόνο και μόνο για την ιστορία ας αναφέρουμε τι μας περιμένει.

Ο πήχυς των «νέων» επιβαρύνσεων φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, χώρια από τις προαποφασισμένες επιβαρύνσεις 5,5 δισ. ευρώ οι οποίες έρχονται τη διετία 2019-20 και αφορούν στις περικοπές συντάξεων έως 18% και την μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ αντίστοιχα. Και μέσα σε όλα αυτά εμείς παζαρεύουμε για το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητο.

Τι ευτυχία λοιπόν να είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter