Όταν η Ιστορία γράψει για μας…

18/12/17 • 19:47 | UPD 18/12/17 • 19:50

Σε μερικά χρόνια από τώρα όταν πια η γενιά μου δεν θα θεωρείται νέα, όταν οι πράξεις μας και οι αποφάσεις μας ίσως και να έχουν ξεχαστεί,

Κοιμάμαι και ξυπνάω με την ίδια σκέψη τον τελευταίο καιρό. Σε μερικά χρόνια από τώρα όταν πια η γενιά μου δεν θα θεωρείται νέα, όταν οι πράξεις μας και οι αποφάσεις μας ίσως και να έχουν ξεχαστεί, όταν η Ελλάδα πια θα έχει αφήσει πίσω της αυτές τις σκοτεινές ημέρες που ζούμε, όταν πια θα έρθει η ώρα η ιστορία να γράψει για εμάς, αν τελικά θα αξιολογηθούμε ως μία γενιά που γράψαμε ιστορία ή που απλά ζήσαμε ιστορικές στιγμές.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μουράτης*

Η γενιά όμως στην οποία αναφέρομαι δεν είναι ηλικιακή, αλλά πολιτική. Τόσο υπό την διάσταση του πολίτη, όσο και του πολιτικού. Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2017 έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την υπάρχουσα κυβέρνηση.

Το επερχόμενο έτος προβλέπεται καθοριστικό και ανατρεπτικό γιατί θα έρθει να αλλάξει ριζικά όχι μόνο την πολιτική σκηνή, αλλά και τις ζωές των Ελλήνων πολιτών που θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά πολύ παραπάνω για το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο περιλάμβανε την πρωτόγνωρη παρέμβαση του καλλιτεχνικού κόσμου στα χωρία της Κεντροδεξιάς, ακυρώνοντας έτσι την πεποίθηση ότι τέχνη και αριστερά πάνε μαζί, ενώ δηλώσεις των προηγούμενων Προέδρων του κόμματος και ομιλίες σαν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας. Τα παραπάνω δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο από μία ιδεολογία και πηγάζει από την συνολική ανάγκη της κοινωνίας για αλήθεια, αλλαγή και πραγματική αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο που έχει τόσο ανάγκη την ανάσα οξυγόνου από την βαθιά κρίση.

Όταν, λοιπόν, η ιστορία γράψει για εμάς και για το έτος 2018 θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφτούμε πως θέλουμε να αναφερθούμε στις σελίδες της. Το στοίχημα είναι δύσκολο, περιλαμβάνει προσωπική και κοινωνική κριτική για τα χρόνια που πέρασαν. Χρειάζονται αποφάσεις για αναδιάρθρωση και αλλαγές που λίγοι, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμούν να πάρουν στις πλάτες τους.

Πολύ παραπάνω θα πρέπει να κληθούμε να απαντήσουμε αν το 2018 θα έρθει με αποφάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη που θα τελειώσει μια για πάντα το πρόβλημα του νέου που δεν έχει δουλειά και προοπτικές για εξέλιξη, του συνταξιούχου που καθημερινώς δεινοπαθεί και του επιχειρηματία που δεν έχει απολύτως κανένα κίνητρο για πρωτοβουλία και για να στηρίξει ουσιαστικά τους παραπάνω.

Με το νέο έτος θα πρέπει να αποφασίσουμε αν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές θα μορφωθούν και θα αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις στη χώρα που τους τις έδωσε, εάν οι ασθενείς θα βρίσκουν πραγματικό καταφύγιο στο σύστημα υγείας μας και αν η ασφάλεια της χώρας μας δεν βασίζεται σε τυχαίες συγκυρίες αλλά σε πραγματικές στρατηγικές εξασφάλισης της.

Η δε πολιτική σκηνή έχει να αποδείξει στους Έλληνες του τώρα και του αύριο, αν είναι ικανή να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αν θα πιστέψει στην πραγματική ισχύ εν τη ενώσει και αν εν τέλει επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για το δύσκολο κομμάτι της πολυπόθητης αλλαγής.

Όταν η ιστορία γράψει για εμάς οι σκέψεις μου πάνε στο έτος που έρχεται, στα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθούν και στις μάχες που θα πρέπει να δοθούν. Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2017, όλα τα βλέμματα ήρθαν επάνω μας και ο κόσμος θα μπορεί να λέει ότι είδε ενότητα, θέληση, όραμα και ευθύνη. Στο χέρι μας και μόνο είναι σαν πολίτες και πολιτικοί όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι θέλουμε μία καλύτερη ζωή, αλλά να παλέψουμε έμπρακτα για να την κατακτήσουμε, γιατί το αξίζουμε…

*Ο Κωνσταντίνος Μουράτης είναι Οικονομολόγος, Επιχειρηματίας και Αξιολογημένο Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.