Η έκπληξη του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

18/12/17 • 11:14 | UPD 18/12/17 • 11:14

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Η παρουσία του ή η ομιλία του ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Θα πόνταρα στην ομιλία του. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας από τους πλέον αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της γενιάς του, βρέθηκε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όχι ως μέλος ή ψηφοφόρος του κόμματος, αφού όπως ο ίδιος είπε κάποιες φορές στο παρελθόν το έχει καταψηφίσει, αλλά ως ενεργός πολίτης.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Για αυτό ακριβώς και η παρέμβασή του έχει μεγαλύτερη σημασία: Επειδή προέρχεται από έναν νέο άνθρωπο, επαγγελματικά καταξιωμένο και εκτός κομματικού σωλήνα, που επέλεξε να μιλήσει χωρίς στερεότυπα για αυτά που πιστεύει και για αυτά που θα ήθελε από μια νέα γενιά πολιτικών. Οχι νέων στην ηλικία, αλλά στη σκέψη και τη νοοτροπία. «Πρέπει να πείτε την αλήθεια στον κόσμο», είπε στους συνέδρους. «Να γκρεμίσετε τις ιδεοληψίες. Αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξετε και εσείς».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε για το λαϊκισμό που εξαπλώνεται σαν υγρασία στον πλανήτη και για τα λάθη των πολιτικών που οδήγησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας να απαξιώνει το πολιτικό σύστημα συλλήβδην. Μίλησε για τις Εξεταστικές Επιτροπές που δεν καταλήγουν ποτέ σε ένα κοινό πόρισμα («για ένα γεγονός, υπάρχουν τρεις, τέσσερις, πέντε αλήθειες»), για την εκλογή Τραμπ, το Βrexit και το δημοψήφισμα του ’15, για την Ευρώπη («αυτή η προβληματική Ενωση Κοινοβουλευτικών Δημοκρατιών, με τις αρρυθμίες, τις δυσλειτουργίες και τα λάθη της, είναι ο φυσικός μας χώρος. Καμία κοινωνία, ποτέ και πουθενά, δεν έχει πετύχει για τους πολίτες της τέτοιο βαθμό ευημερίας, ασφάλειας και ελευθερίας»), αλλά και για την υποχρέωση που έχουν να αναλάβουν με παρρησία το κομμάτι που τους αναλογεί από τα λάθη του παρελθόντος και να ζητήσουν συγγνώμη.

«Είναι δική σας ευθύνη να αποδείξετε ότι δεν είστε το κόμμα της ελίτ, το κόμμα των πλουσίων, ότι το όραμά σας περιλαμβάνει όλους τους Ελληνες. Είναι δική σας ευθύνη να αποδομήσετε την άποψη, τόσο διαδεδομένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο, ότι κάθε τι αριστερό είναι εξ ορισμού ηθικό και προοδευτικό. Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα, είναι πράγματι από τα πιο δύσκολα. Ευτυχώς έχει ήδη βοηθήσει, έχει βάλει ένα χεράκι και η ίδια η πραγματικότητα», ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του, ενώ αναφερόμενος στον ηγέτη που χρειάζεται σήμερα η χώρα, είπε πως είναι εκείνος που θα γκρεμίσει το πρότυπο του ηγέτη δημαγωγού που χαϊδεύει τα αφτιά των ψηφοφόρων του. «Εχω την αίσθηση πως αυτός ο πολιτικός υπάρχει, κάθεται ακριβώς αριστερά μου, πίσω μου, και είναι ο αρχηγός της παράταξής σας. Το λέω με παρρησία: πιστεύω στον Κυριάκο».

Η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί πολύ. Είναι επίσης σίγουρο πως αρκετοί θα σπεύσουν να τον επικρίνουν επειδή τόλμησε να πάρει θέση. Το τόλμησε όμως και αυτό μετράει.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου