H τελευταία μάχη που μένει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία

17/12/17 • 15:07 | UPD 17/12/17 • 15:07

Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης στο πολιτικό σκηνικό είναι αντιληπτή σε όλους.

Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης στο πολιτικό σκηνικό είναι αντιληπτή σε όλους.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της προπαγάνδας του Μαξίμου να στήσει ένα θετικό αφήγημα περί εξόδου από την κρίση, οι πολίτες πια δεν ανταποκρίνονται στα κελεύσματά της επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για μεγάλο διάστημα, πολλούς για λίγο, αλλά ποτέ όλους και για πάντα».

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη ως ένας αναξιόπιστος πολιτικός, που άγεται και φέρεται από τη συγκυρία και ο οποίος απέτυχε πλήρως στην οικονομική του πολιτική επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους με αχρείαστα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το λόγο αυτό το σύνθημα που είχε επιλέξει η Νέα Δημοκρατία σε όλη την προσυνεδριακή της πορεία για τη «Συμφωνία Αλήθειας» και επιτυχημένο ήταν, αλλά και δεσμευτικό για την ηγεσία της.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μπαίνει πλέον στην τελική φάση, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Αδύναμη, χωρίς πειστικό πολιτικό λόγο και έχοντας μπροστά της ένα βουνό μνημονιακών δεσμεύσεων που μπορεί να καταλήγουν σε εύκολες υπογραφές, αλλά η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου θα επιχειρήσει το μεγάλο εκλογικό κόλπο για κάλπες τον Σεπτέμβριο, δηλαδή αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και με την προπαγάνδα της κυβέρνησης να έχει οργιάσει για το «τέλος του Μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018. Η επικοινωνιακή καταιγίδα προετοιμάζεται από τώρα με νέους καναλάρχες που έχουν ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο, φιλικές εφημερίδες και ορισμένους μιντιακούς «Δούρειους Ιππους», που πλέον έχουν γίνει αντιληπτοί σε όλους.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, θα παραμείνει, γιατί δεν είναι ούτε επικοινωνιακό ούτε συγκυριακό αλλά δομικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μια πολιτική που δεν πιστεύει και ταυτόχρονα θέλει να πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι με το μοντέλο υπογραφής αλλά άρνησης των μεταρρυθμίσεων θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η ΕΞΙΣΩΣΗ για τον κ. Τσίπρα δεν βγαίνει, που έχει χάσει εφεδρείες και παραμένει απομονωμένος με μοναδικό σύμμαχο τον Π. Καμμένο. Εάν δεν τους βγει τότε το χαρτί των πρόωρων, η πορεία μέχρι το τέλος της θητείας θα είναι οδυνηρή, αφού θα περάσει μέσα από την εφαρμογή σκληρών μνημονιακών μέτρων, όπως είναι η περικοπή των συντάξεων και η αύξηση των φόρων. Επομένως, η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Ομως, αυτό δεν αρκεί για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ήδη αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη για τις επιλογές της την περίοδο 2012-2014. Ακόμη και οι πολιτικοί της αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι, εάν δεν είχαμε το «ατύχημα» με τον Τσίπρα, η Ελλάδα σήμερα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η παράταξη έχει δικαιωθεί, ο κόσμος της είναι ενωμένος και επιθυμεί διεύρυνση αλλά ταυτόχρονα στέρεες πολιτικές προτάσεις.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ και η τελευταία μάχη που πρέπει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν αρκεί η ψήφος αποδοκιμασίας στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε η αποχή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Τσίπρα για να είναι ολοκληρωμένη πολιτικά η νίκη της Ν.Δ. Ορθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη νέα γενιά ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες της Ν.Δ. σε στελέχη που μέχρι τώρα δεν είχαν εμπλακεί με κομματικούς σχηματισμούς. Στο πεδίο των πολιτικών προτάσεων κρίνεται το μέλλον της χώρας, σε αυτό το πεδίο θα κριθούν και οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πρέπει να ξέρουν με ακρίβεια τις κυβερνητικές κινήσεις της Ν.Δ. Στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση. Οχι μόνο για να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη θετική ψήφο στις κάλπες, αλλά γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών η «συμφωνία αλήθειας» πρέπει να έχει μετατραπεί σε «συμμαχία με την κοινωνία» για την προώθηση των αλλαγών που θα ανοίξουν τον ορίζοντα για την Ελλάδα.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής