Κύριε Γαβρόγλου, για ποιον εργάζεστε;

15/12/17 • 14:47 | UPD 15/12/17 • 14:56

Γράφει ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Έχει περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα από την ημέρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από την χώρα μας και εμείς ακόμα ασχολούμαστε μαζί του.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Όχι, δεν μας έφταναν οι δηλώσεις Κιλιντζάρογλου και Γιλντιρίμ οι οποίοι σε έναν… διαγωνισμό εθνικισμού έφτασαν να αμφισβητούν την κυριότητα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο (!) τώρα βάζουμε και μόνοι μας αυτογκόλ, θέτοντας κι άλλα θέματα στην συζήτηση…

Μετά τις συνεχείς προκλήσεις τόσο του Ερντογάν όσο και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έρχεται να… συνταχθεί με το μέρος του, αφού θέτει ζήτημα εκλογής Μουφτή στη Θράκη! Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται».

Σε αυτό να σημειώσουμε πως σύμφωνα με όσα ξέρουμε το θέμα της Μουφτίας δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη συνθήκη.

Στην συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα ‘υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου’».

Αυτό που δεν ανέφερε ποτέ ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως οι μουφτήδες της Θράκης έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες, δηλαδή ασκούν και επιβάλλουν τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας, κάτι που δεν κάνει το Πατριαρχείο.

Πάμε τώρα να δούμε τι είπε ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ανέφερε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων.

»Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτήν την κυβέρνηση. Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς να υπάρχουν συνέπειες ακόμα και όταν αυτά που λέει είναι αντίθετα με τις εθνικές θέσεις.

Σε άλλες εποχές θα αναρωτιόμασταν για ποιον δουλεύει ο κ. Γαβρόγλου. Σήμερα μετά από 2,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εθισμένοι, και γνωρίζουμε πως πρόκειται για «καραμπινάτη» ανευθυνότητα.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter