Η μεταμνημονιακή Ελλάδα και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

13/12/17 • 11:34 | UPD 13/12/17 • 11:34

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

«Πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε μαζί με την κοινωνία την επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Τι μαθαίνει κανείς με τρία χρόνια καθυστέρηση. Hταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως είναι αυταπάτη η έξοδος από τα Μνημόνια και πως η μόνη λύση είναι να τα σκίσουμε. Ηταν τότε που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τα επώδυνα μέτρα και δημιουργούσε αυταπάτες στους πολίτες. Αφού με τυχοδιωκτισμούς παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την ευρωζώνη, τελικά υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο και συμφώνησαν σε μνημονιακού τύπου λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΙ τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τους πολίτες να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα εκτός Μνημονίων. Ας υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια πως θα βγούμε πραγματικά και όχι τυπικά από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Τώρα θυμήθηκαν να ξεκινήσουν τη διαβούλευση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, μόλις εννιά μήνες πριν από την «απελευθέρωση»; Και βέβαια όχι. Γιατί πολύ απλά η πραγματική έξοδος από τα Μνημόνια θα αργήσει πολύ ακόμα. Και ακόμη πιο απλά ο ερχομός της τυπικής εξόδου αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να πουλήσουν σανό το Μαξίμου και τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

ΣΤΟ ίδιο πλαίσιο ακούμε και όλα αυτά τα απίστευτα που εκστομίζει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Το comeback και το back σε success story έχουν πλέον αντικαταστήσει το… go back που βροντοφώναζε σε ξένους ηγέτες και επενδυτές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τότε που κατήγγελλε τους εταίρους με τους οποίους τώρα φωτογραφίζεται χαμογελώντας. Τότε που κατήγγελλε πως ξεπουλιέται η χώρα σε μεγαλοεπενδυτές, τους οποίους τώρα προσκαλεί να έρθουν να ρίξουν τα χρήματά τους.

ΟΣΟΙ αποθεώνουν βέβαια την κυβέρνηση μιλούν για στροφή του πρωθυπουργού στο ρεαλισμό. Η βαθιά αλήθεια, όμως, είναι πως ακόμη και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του δεν έχουν κατανοήσει την πραγματικότητα. Απλά κάνουν ό,τι πρέπει για να μείνουν όσο καιρό περισσότερο μπορούν στην εξουσία. Στην πραγματικότητα διαφωνούν με τις αποκρατικοποιήσεις, διαφωνούν με τις εγχώριες ή ξένες επενδύσεις. Διαφωνούν με κάθε είδους μεταρρύθμιση. Αλλά κάνουν τα πάντα. Ο,τι ζητάει η τρόικα το εκτελούν κατά γράμμα. Ετσι έγινε και το έγκλημα με την ανακεφαλαιοποίηση που οδήγησε στο να χαθεί ο «έλεγχος» των τραπεζών, έτσι έγινε και με το Υπερταμείο.

ΑΥΤΗ η βαθιά αλήθεια θα αποκαλυφθεί μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην αντιπολίτευση. Τότε και πάλι όλοι οι σύντροφοι με ένα στόμα, μια φωνή θα λένε να πάνε στα τσακίδια οι επενδυτές, θα διαδηλώνουν για το Ελληνικό, θα καταψηφίζουν κάθε είδους αξιολόγηση στο Δημόσιο. Τότε και πάλι με κάθε τρόπο θα επιχειρούν να μπαχαλοποιήσουν το πολιτικό σκηνικό, όπως έκαναν το 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Γιατί, αν και ευαγγελίζεται το «νέο» ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης εκπροσωπεί το «παλιό».

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου