Χριστουγεννιάτικο παραμύθι

12/12/17 • 11:07 | UPD 12/12/17 • 11:07

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

«Γνωρίζω καλά ότι οι σημερινές συντάξεις -και η δική σας- είναι πολύ μικρές, κατώτερες από τις ανάγκες σας. Με την επερχόμενη άνοδο της οικονομίας, όμως, θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων. Ρητά προβλέπει ο νόμος ότι η ανάπτυξη θα αντανακλάται και στις νέες συντάξεις: αυτές θα αυξάνονται αυτομάτως κάθε χρόνο, ανάλογα με την άνοδο της οικονομίας και τον πληθωρισμό. Οταν οι νέες και οι παλαιές συντάξεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, και η δική σας σύνταξη θα αυξηθεί. Και, φυσικά, ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, παρά τη γενικευμένη περί του αντιθέτου παραπληροφόρηση, δεν προβλέπει νέες μειώσεις, εφόσον ένας από τους σκοπούς ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος. Οι υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων είναι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Πόσο μακρινή και εκτός πραγματικότητας φαντάζει για ακόμα μία φορά η περσινή επιστολή Κατρούγκαλου που ενημέρωνε και ταυτόχρονα προκαταλάμβανε τους συνταξιούχους για το κόψιμο τότε των επικουρικών συντάξεων. Ενα ολόκληρο χρόνο μετά, οι άγριες περικοπές και οι επανυπολογισμοί προς το χειρότερο συνεχίζονται, με τους «αγαπητούς συνταξιούχους» να προετοιμάζονται τώρα είτε για την οριστική απώλεια είτε για την δραματική μείωση του ΕΚΑΣ. Νέα επιστολή δεν προβλέπεται από τη νέα υπουργό Εργασίας, άλλωστε δεν θα είχε και κανένα νόημα, αφού οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, δρομολογημένες και μη αναστρέψιμες.

Το εξοργιστικό είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθεί να επαίρεται για την κοινωνική πολιτική της. Για το κοινωνικό μέρισμα που δήθεν μοιράζει, ενώ στην πραγματικότητα προήλθε από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και από την υποχρηματοδότηση βασικών τομέων της οικονομίας. Εξακολουθεί να μιλά για επιτυχίες και για σκληρή διαπραγμάτευση, όταν στην ουσία τα έδωσε όλα για να κερδίσει κάποια από αυτά που δεν θα είχαμε χάσει ποτέ, αν το 2015 δεν ανακόπτονταν η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην επόμενη διετία οι τσέπες μας, μισθωτών και συνταξιούχων, θα αδειάσουν κι άλλο, αλλά οι κυβερνώντες συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο του εμπόριου ελπίδας. Χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτώμενος για τα πλεονάσματα 3,5% που γονατίζουν κάθε ελπίδα για ανάπτυξη, είπε πως η δημοσιονομική πορεία είναι ανοιχτή και πως καμία συμφωνία δεν είναι γραμμένη στην πέτρα. Αν εξαιρέσουμε τις 12 εντολές, δίκιο έχει. Οπότε, αγαπητοί συνταξιούχοι, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα θαύμα…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου