Ζητείται ειλικρινής ενημέρωση για το μεταναστευτικό

11/12/17 • 11:09 | UPD 11/12/17 • 11:09

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Η δήλωσή του μπορεί να ερμηνευτεί ως κυνική αλλά και ως απολύτως ειλικρινής. Αλλωστε το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Οταν ο Γιάννης Μουζάλας ερωτήθηκε για το αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι νεκροί στη Μόρια, όπως είχε συμβεί πέρσι, απάντησε «όχι».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Πρόσθεσε όμως πως αυτό που μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση. Να υποθέσουμε ότι το «τα πάντα» σημαίνει σκληρές διαπραγματεύσεις με Ευρώπη και Τουρκία, συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και πρακτικές διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν την ασφαλή διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών στις σκληρές συνθήκες του χειμώνα.

Ωστόσο, κακά τα ψέματα, το κλειδί δεν βρίσκεται στις κουβέρτες που θα μοιράσουμε, αλλά στις επαφές και τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπ. Εξωτερικών, τον Ελληνα επίτροπο και όλους όσοι εμπλέκονται στο πολιτικό και διπλωματικό κουβάρι του μεταναστευτικού για μια ουσιαστική και όχι εφήμερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Αποδίδουν άραγε αυτές οι κινήσεις; Από αυτά που βλέπουμε, δυστυχώς όχι. Εκτός και αν εκείνοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Μήπως, λοιπόν, σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, χρειάζεται μια ειλικρινέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Είναι δεδομένο ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν συζητήθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού και, όπως εκτιμάται, έγιναν διερευνητικές συζητήσεις όσον αφορά στην επιστροφή ατόμων στην Τουρκία που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Δύσκολη εξίσωση, τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση είναι παραπάνω από εκρηκτική σε όλα τα επίπεδα. Στα νησιά κινδυνεύουν οι ζωές χιλιάδων εγκλωβισμένων ατόμων, οι τοπικές κοινωνίες ζουν υπό το φόβο μιας εξέγερσης και στην Ευρώπη περνούν από κόσκινο τις πτήσεις που προέρχονται από Ελλάδα.

Ο κ . Μουζάλας λέει πως όσοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να πάνε στις Βρυξέλλες και να ζητήσουν την αύξηση του αριθμού των απευθείας μετεγκαταστάσεων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Σωστά, μόνο που αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης, έτσι δεν είναι; Σήμερα, η Ν.Δ. θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Τα μέτωπα που επηρεάζουν τη χώρα μας, άμεσα και έμμεσα, είναι πολλά και ανοιχτά. Από το μεταναστευτικό μέχρι την κρίση στη Μ. Ανατολή. Ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί και πρόγευμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Οταν με το καλό γυρίσει, λοιπόν, θα τον περιμένουν στο τραπέζι πολλά ερωτήματα.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου