Θύματα του ΣΥΡΙΖΑ οι ασθενέστεροι

11/12/17 • 07:50 | UPD 11/12/17 • 07:50

Η κυβέρνηση της Αριστεράς υποτίθεται ότι είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Πρόσφατη είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι η κυβέρνηση συνειδητά έριξε τα φορολογικά βάρη στους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους, με σκοπό να βρεθούν πόροι υπέρ των φτωχών.

Στην πράξη, με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη εξοντώθηκε φορολογικά και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι. Αυτό προκύπτει και από την ανάλυση του νέου Προϋπολογισμού που θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Η αναλογία των έμμεσων προς άμεσων φόρους είναι η υψηλότερη των τελευταίων ετών εις βάρος των ασθενέστερων. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως και οι ανατιμήσεις στους φόρους κατανάλωσης για καύσιμα και θέρμανση έπληξαν περισσότερο τα φτωχότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνική πολιτική είναι ανύπαρκτη. Το ΕΚΑΣ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, θα περικοπεί από χιλιάδες δικαιούχους και θα εκμηδενισθεί στο τέλος του 2018, χωρίς η κυβέρνηση να έχει θεσπίσει ένα ισοδύναμο κοινωνικό μέτρο.

Ακόμη και το μέρισμα που θα δοθεί αυτές τις ημέρες σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά δεν αποτελεί τμήμα μιας συγκροτημένης πολιτικής, αλλά είναι ένα αποσπασματικό εφάπαξ μέτρο, που μπορεί να βοηθήσει τους δικαιούχους να περάσουν τις γιορτές αλλά δεν αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα για τις μελλοντικές τους ανάγκες.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι στην τριετία του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έχει παραμείνει στη σφαίρα της ύφεσης ή της αναιμικής ανάπτυξης, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης σημειώνουν διαδοχικά αναπτυξιακά ρεκόρ, όλοι αντιλαμβάνονται πόσα εισοδήματα χάθηκαν και κατ’ επέκταση πόσες ευκαιρίες δεν έγιναν πράξη για τη χάραξη και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που είχαν πιστέψει ότι με την κυβέρνηση Τσίπρα θα αμβλυνθούν οι αδικίες και θα δοθεί προτεραιότητα στους αδύναμους διαψεύσθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Οι πολίτες και πλήρωσαν περισσότερα μέσω της υπερφορολόγησης και τα χρήματα αυτά δεν «επέστρεψαν» σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου