Η καλοσύνη των ξένων

10/12/17 • 09:49 | UPD 10/12/17 • 09:49

Είπε η Νατάσσα Μποφίλιου πως η Ευρώπη είναι δικτατορία (βασικά ερωτήθηκε αν είναι δικτατορία η Ευρώπη και εκείνη συμφώνησε).

Είπε η Νατάσσα Μποφίλιου πως η Ευρώπη είναι δικτατορία (βασικά ερωτήθηκε αν είναι δικτατορία η Ευρώπη και εκείνη συμφώνησε). Είπε πως θα ήθελε να ανέβει στο βουνό, πως είναι τροτσκίστρια και ψηφίζει ΚΚΕ και πως πιστεύει στην οργανωμένη πάλη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο Πέτρος Τατσόπουλος της απάντησε πως είναι χαζοβιόλα (για να την προστατέψει). Ο Γιάννης Αγγελάκας τοποθετήθηκε εναντίον του Τατσόπουλου λέγοντας να βγάλουν το σκασμό οι γλοιώδεις αλεπούδες του νεοφιλελευθερισμού. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλα σχόλια, πολύ πιο οργισμένα, προσβλητικά ή… προστατευτικά. Κάποιοι θεώρησαν πως η συμπαθής ερμηνεύτρια αμαύρωσε το ιδεώδες της Δημοκρατίας και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της. Αλλοι ασχολούνται με το ότι γράφει το όνομή της με δύο «σσ» (ίσως γιατί στα ρωσικά γράφεται natasha, άρα προφέρεται ως παχύ σ). Αλλοι δεν καλοβλέπουν ότι αδυνάτισε, αφού για να θεωρείσαι έντεχνος και επαναστάτης πρέπει να τα ’χεις τα κιλά σου.

ΑΣ ΤΟ ΠΙΑΣΟΥΜΕ απ’ την αρχή. Ποιο ήταν το ατόπημα της Νατάσσας Μποφίλιου; Οπως επεσήμαναν ο κ. Τατσόπουλος και άλλοι δημοδιδάσκαλοι, τον Τρότσκι τον έφαγε ο Στάλιν, το ΚΚΕ θεωρεί τον Στάλιν καλό «πατερούλη», άρα η Νατάσσα Μποφίλιου δεν μπορεί να είναι και με τους δύο. Επίσης, ότι χαρακτήρισε δικτατορία την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναν πολιτικό συνασπισμό λαών που εκλέγουν δημοκρατικά τις κυβερνήσεις τους, που διενεργεί εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, που προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ναι, δεν είναι δικτατορία η Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι δικτατορία ήταν η χούντα του ’67, που φυλάκιζε, εξόριζε και βασάνιζε πολίτες, δικτατορία ήταν ο Φράνκο στην Ισπανία. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν χούντα, τότε θα είχαμε χούντα και στην Ελλάδα, και σε αυτή την περίπτωση η κ. Μποφίλιου δεν θα μπορούσε ελεύθερα να πει αυτά που είπε ούτε ο δημοσιογράφος να την ρωτήσει ελεύθερα αυτά που την ρώτησε.

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι διαφωνίες όμως θα μπορούσαν να ειπωθούν χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Χωρίς χαζοβιόλες και γλοιώδεις αλεπούδες. Χωρίς υστερίες και σκασμούς. Η Νατάσσα Μποφίλιου, όπως η κάθε Μποφίλιου αυτού του τόπου, δικαιούται να εκφράζει αυτό που θέλει, χωρίς να σκέφτεται πως θα βρεθεί κάποιος στο facebook να της επιτεθεί ή να της ασκήσει φραστικό μπούλινγκ. Κάποτε για παράδειγμα, ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τώρα χτυπά με περισσότερη δύναμη από αυτή με την οποία έπεσε η αξίνα στο κεφάλι του Τρότσκι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τον πει χαζοβιόλη για τα αφελή πιστεύω του χθες ούτε γλοιώδη αλεπού για αυτά που πρεσβεύει σήμερα.

Η ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ είναι μια πολύ καλή ερμηνεύτρια, ένας αυθόρμητος χαρακτήρας και ταυτόχρονα ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο. Ας μην ξεχνάμε επιπλέον πως δεν δίστασε να τα βάλει ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή και υπέστη για αυτό τραμπουκισμούς και απειλές. Η υπόθεσή της, λοιπόν, θα μπορούσε να ήταν μια συνηθισμένη δημόσια διαφωνία μεταξύ δημόσιων προσώπων. Εγινε όμως ξεχωριστή, για τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε η διαφωνία εναντίον της. Μπορεί τα τρολ του Διαδικτύου να ξερνούν οργή και να γράφουν «ψόφα» όπως οι συνηθισμένοι άνθρωποι λένε καλημέρα, όμως άλλα περιμένεις από ένα συγγραφέα, που υπερασπίζεται μάλιστα τη Δημοκρατία και όχι τη δικτατορία του προλεταριάτου. Περιμένεις να εκφράσει τη διαφωνία του με ευγένεια και αυτοσυγκράτηση. Με καλοσύνη. Ή τουλάχιστον να κρατήσει την οργή του -και το έχει κάνει, είναι αλήθεια- για καλλιτέχνες όπως ο Νότης Σφακιανάκης που σπονσοράρουν τη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο περιμένεις και από εκείνους που έσπευσαν να υποστηρίξουν την Μποφίλιου χρησιμοποιώντας ακόμα βαρύτερες εκφράσεις κατά του Τατσόπουλου!

ΤΕΛΙΚΑ, η καλύτερη υποστήριξη στη Νατάσσα Μποφίλιου ήρθε από έναν ιδεολογικά ξένο, έναν πολιτικό εκφραστή του φιλελευθερισμού και της ενωμένης Ευρώπης, τον Γιώργο Κουμουτσάκο της Νέας Δημοκρατίας, που έγραψε: «Με αφορμή τα λεγόμενα Μποφίλιου: Σεβόμαστε την ελευθερία γνώμης ναι ή όχι; Εμείς, οι δημοκράτες φιλελεύθεροι τη σεβόμαστε. Μαχόμαστε για αυτήν. Οταν διαφωνούμε, διαφωνούμε. Κρίνουμε αυστηρά. Δεν υβρίζουμε. Δεν “κανιβαλίζουμε”. Τελεία-παράγραφος».

Και προσυπογραφή.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής