Γκάφα ή σκοπιμότητα;

08/12/17 • 11:17 | UPD 08/12/17 • 11:17

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Είχε πει ό,τι προκλητικό είχε πει ο Τ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του ΠτΔ σε ζωντανή μετάδοση κι αμέσως μετά ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Τούρκο πρόεδρο στο Μαξίμου έκρινε ότι ήταν σκόπιμο να «σπάσει» το πρωτόκολλο -που τον θέλει να περιμένει στην κορυφή της σκάλας-και να κατέβει τα σκαλιά, για να υποδεχθεί «πιο θερμά» τον προσκεκλημένο του.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Μια κίνηση που δεν άρμοζε στο βαρύ κλίμα που είχε διαμορφώσει ήδη ο Ερντογάν με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αλλά και στη συνέχεια παίρνοντας την «άτσαλη πάσα» που του είχε δώσει ο Π. Παυλόπουλος. Ο οποίος, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, άνοιξε όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για να καταλήξει στο πρωτοφανές, ότι οι Συνθήκες (όπως της Λωζάννης)… αλλάζουν, όχι με αναθεώρηση ή επικαιροποίηση, αλλά με… «ερμηνείες»! Δηλαδή έστω κι έτσι «αλλάζουν»…

ΤΗΝ ΩΡΑ που προσγειωνόταν στο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα, τουρκικά μαχητικά επί 15 λεπτά παραβίαζαν προκλητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο. Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τον ΠτΔ, έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν ουσιαστικά να αμφισβητήσει, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, την κυριαρχία της χώρας και μάλιστα μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο!

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ στη συνέχεια επιχειρήθηκε ν αλλάξει το κλίμα η ζημιά είχε γίνει και η χώρα -με δική της πρωτοβουλία- είχε υποστεί μια αχρείαστη διπλωματική ήττα: Την ατζέντα των συνομιλιών την έβαλε μονομερώς ο Τούρκος πρόεδρος και περιελάβανε ακριβώς Ο,ΤΙ δεν ήθελε η Ελλάδα. Μ’ έναν πρωτοφανή τρόπο, θέματα που πασχίσαμε επί δεκαετίες να καθορίζονται αυστηρά και μόνο από το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνουν «διμερή»! Διπλωματικός άθλος! Το ακριβές μέγεθος της ολοκληρωτικής διπλωματικής αστοχίας προσδιορίζεται και από το γεγονός ότι αυτός που είχε περισσότερο ανάγκη αυτήν την επίσκεψη ήταν ο «αποκλεισμένος» από την Ευρώπη Τ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρίσκει συνομιλητές στην Ε.Ε. κι έψαχνε έναν τρόπο αναθέρμανσης των σχέσεών του με την Ευρώπη. Του τον προσέφεραν ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς. Με τι «αντάλλαγμα»; Να του δώσουν και τη δυνατότητα να εγείρει όλες τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Ο,τι δίσταζε ακόμα και να εκστομίσει η Αγκυρα επί δεκαετίες τα είπε φόρα-παρτίδα, και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, ένας Σουλτάνος!

ΕΙΝΑΙ προφανής ΚΑΙ η διπλωματική ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης. Αποδείχθηκε ότι η διπλωματία και η υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για να μπορεί να τη χειριστεί μια κυβέρνηση σαν την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά. Εκτός κι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τη «βολεύει» μια κρίση με την Τουρκία. Αλλά τότε το όλον πράγμα πάει αλλού…

ΑΙΧΜΗ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Το «τσάτρα-πάτρα» στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, τη διαχείριση της καθημερινότητας ασφαλώς προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αλλά με το «αριστερό παραμύθι» αντέχει έστω επ’ ολίγον. Το «τσάτρα-πάτρα» στην εξωτερική πολιτική όμως, χωρίς γνώση και σοβαρότητα, μπορεί να προκαλέσει δύσκολα επανορθώσιμες βλάβες.

Ο ημιμαθής Α. Τσίπρας μπορεί, γενικώς, να τα «κουτσοβόλεψε» μέχρι τώρα, με τα ψεύδη και τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες. Τώρα όμως που βρέθηκε μπροστά στην Ιστορία, φάνηκε το μικρό «πολιτικό δέμας» του, παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς. Ο ίδιος και η «παρέα» του είναι καταφανώς ανίκανοι να υπερασπιστούν εμπράκτως τα εθνικά συμφέροντα. Και ταυτοχρόνως είναι αρκούντως τζογαδόροι, ώστε να αποπειρώνται να παίξουν «εν ου παικτοίς». Πρόκειται για το «συνδυασμό που σκοτώνει».

«ΜΠΑΡΟΥΤΙ»

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα εν όψει της «ιδιωτικής επίσκεψης» του Τούρκου προέδρου στη Θράκη. Η «μυρωδιά» αναδύεται απ’ όλες τις πλευρές. Ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, που εξελήφθη και ως «σήμα» προς τη μουσουλμανική μειονότητα να κάνει αισθητή την παρουσία της και να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά της. Η ανησυχία επιτείνεται, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, από το γεγονός ότι τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Γ. Αμανατίδης…

ΨΗΛΑ ΣΕ… ΟΛΑ

Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος έχασαν τα πρωτεία των πιο πλούσιων υπουργών της κυβέρνησης. Με δυναμική είσοδο το εξ Αμερικής υπουργικό ζεύγος Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου (με σχεδόν 3 εκατ. επενδύσεις και καταθέσεις) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Δεν φαντάζομαι, όμως, ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όνομα του κ. Παπαδημητρίου βρίσκεται πολύ ψηλά και σε μια άλλη λίστα: τη λίστα των υπό ανασχηματισμό υπουργών…

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Πριν καν φύγει ο Ερντογάν από την Αθήνα, άρχισε η γκρίνια στην κυβέρνηση για το ποιος φταίει για την άσχημη τροπή που πήρε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Ακούω ότι, εκτός από τους προφανείς «υπόπτους» του ΥΠΕΞ, μουρμούρα ακούγεται και για τους διπλωματικούς συμβούλους του πρωθυπουργού… Το θετικό είναι ότι κατάλαβαν πως… κάτι δεν πήγε καλά.

«ΚΟΚΚΙΝΗ» ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη στο Πρ. Μέγαρο δίπλα στον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αντί του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου, που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση. Αλλωστε ο υπ. Εθνικής Αμυνας «αποκλείστηκε» απ’ όλες τις επίσημες συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπία. Ο λόγος είναι το «έμμεσο βέτο» που έθεσε ο Τ. Ερντογάν, αποκλείοντας τον Τούρκο ΥΕΘΑ, κάτι που συμπαρέσυρε και τον Π. Καμμένο. Παλιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ, με το γνωστό ύφος του, είναι η πραγματική αιτία.

ΑΠΟΡΙΕΣ

1.Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε την επίσκεψη Ερντογάν ή απλώς έκανε «θέλημα»;

  1. Αν δεν έχεις τελειώσει το ΕΜΠ, πού να ξέρεις ότι οι γέφυρες πρέπει να χτίζονται πάνω σε σταθερά θεμέλια;
  2. Μεταξύ ενός νομικού, ενός μηχανικού κι ενός πολιτικού, ποιος «κερδάει» στην πολιτική;