Μόνο έτσι σκίζεις τα Μνημόνια!

07/12/17 • 11:06 | UPD 07/12/17 • 11:06

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό σε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων Βύρωνας Μπακαΐμης είχε δουλέψει για αρκετά χρόνια σε μεγάλες εταιρίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Το 2010 αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Εκανε αίτηση και διορίστηκε στο Δημόσιο. Ανέλαβε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Προφανώς και κανείς δεν θα περίμενε πως από αυτή τη θέση θα μπορούσε να ξεκινήσει μια… επανάσταση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΦΟΥ έλεγξε προσεκτικά τις τεχνικές λειτουργίες του Νοσοκομείου Γρεβενών, έκανε αυτό που θα υλοποιούσε κάθε ικανός μάνατζερ. Τα έκανε όλα να λειτουργούν ρολόι επιτυγχάνοντας συγχρόνως εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νοσοκομείου. Κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 70%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35% και του πετρελαίου κατά 50% εξοικονομώντας σχεδόν 850.000 ευρώ. Ολες οι τεχνικές παρεμβάσεις που σχεδίασε και εφάρμοσε είχαν κόστος μικρότερο από 10.000 €.

ΤΩΡΑ ο Βύρωνας Μπακαΐμης διεκδικεί και το διεθνές βραβείο Energy Globe. Μακάρι να το κατακτήσει, καθώς θα είναι μια επιβράβευση για τη δουλειά του, αλλά πιο σημαντικό από κάθε βραβείο είναι το «μάθημα» που δίνει στον δημόσιο τομέα και σε όλες τις κυβερνήσεις, πρώην, νυν και επόμενες.

ΚΑΘΩΣ τα πολιτικά κόμματα διαγκωνίζονται να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια και την κρίση και υπόσχονται να φέρουν την ανάπτυξη, δυστυχώς, όμως, δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βγάλουν τις κομματικές παρωπίδες και να δουν μπροστά. Οτι θα φτιάξουν μια χώρα στην οποία τις θέσεις ευθύνης θα αναλαμβάνουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι και όχι κάποιοι τυχάρπαστοι πολιτευτές και κομματάρχες.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, δεν ασχολούνται καθόλου για το πώς θα φτιάξουν ένα σύγχρονο κράτος το οποίο από τη μια δεν θα πετάει λεφτά από τα παράθυρα και από την άλλη θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Το μόνο που έκαναν και συνεχίζουν είναι να βάζουν φόρους και να μειώνουν μισθούς και συντάξεις για χάρη της ανταγωνιστικότητας. Εντάξει, εδώ γελάμε. Ποια ανταγωνιστικότητα, όταν ακόμα και η πλειοψηφία των παραγόμενων προϊόντων είναι χαμηλής ποιότητας.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως η χώρα μας διαθέτει πολλούς ευφυείς και ικανούς μάνατζερ σαν τον Βύρωνα Μπακαΐμη. Αν ξεφύγουμε από τους κομματικούς διορισμούς και νοικοκυρέψουμε το κράτος και συγχρόνως δοθούν κίνητρα και στην ιδιωτική οικονομία για να ξαναπάρει μπρος, τότε θα έχουμε ξεμπερδέψει όχι μόνο από την κρίση, αλλά και τις παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Φαντάζει αδύνατο, αλλά ευτυχώς όχι απίθανο. Ας προσπαθήσουμε, είναι ο μόνος τρόπος για να σκίσουμε τα Μνημόνια. Αλλιώς, ας υπογράψουμε ένα Μνημόνιο αορίστου χρόνου και ας γκρινιάζουμε από το πρωί έως το βράδυ…

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου