Στο χάος των πλειστηριασμών και του ΣΥΡΙΖΑ

07/12/17 • 10:50 | UPD 07/12/17 • 10:53

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Χθες μπορεί να μην έγιναν πλειστηριασμοί, υπό το φόβο των έξτρα επεισοδίων από τις συγκεντρώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όμως τα επεισόδια στο θρίλερ συνεχίζονται. Οσο περισσότερο η κυβέρνηση διατείνεται πως η α’ κατοικία είναι προστατευμένη τόσο περισσότερο μπερδεύεται το ήδη μπερδεμένο κουβάρι.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Καταρχάς για τους ίδιους τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης, και βεβαίως για τον κόσμο. Ας δούμε μερικές από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον Αλέξη Τσίπρα, για να καταλάβουμε ότι δεν έχουν καταλάβει τι ισχύει (ή δεν ισχύει). «Καταφέραμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς», έλεγε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί και το 2018. Πάντως ήταν σίγουρος πως το έχουν πετύχει.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου εμφανιζόταν λιγότερο σίγουρος και περισσότερο προβληματισμένος: «Διαπραγματευόμαστε την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια», έλεγε από το βήμα της Βουλής. Πιο συγκεκριμένοι εμφανίστηκαν οι Σταύρος Κοντονής και Νίκος Τόσκας, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση στις 13 Νοεμβρίου επαναλάμβαναν πως «η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31η.12.2017». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, στις 30 Νοεμβρίου, διαβεβαίωνε πως «υπάρχει προστασία μέχρι το τέλος του 2018 με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη».

Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, προφανώς χωρίς να έχει πειστεί και εκείνος από τις τόσες διαβεβαιώσεις, δήλωνε πως η κυβέρνηση το προσπαθεί ακόμα. «Δεν σας κρύβω πως ανησυχώ για το τι θα αποφασίσουν να πλειστηριάσουν οι τραπεζίτες από τη θέση που βρίσκονται». Πιο σίγουρος από όλους πως τίποτα δεν έχει διασφαλιστεί όπως παρουσιάζεται είναι ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ζητά τρεις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις (για να τις ζητά, σημαίνει πως δεν υφίστανται, σωστά;): Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12/17. Δεύτερον, νομοθέτηση της συμφωνίας κυρίων με τις τράπεζες να μην πλειστηριάζονται ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ. Τρίτον, να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο μηχανισμός που καθορίζει τις εμπορικές αξίες.

Τελικά, την πιο σωστή κουβέντα την είπε ο Δημήτρης Μάρδας, που κατέληξε ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει, αφού δεν «ξεμπέρδευε» με τους πλειστηριασμούς τότε που ήταν κυβέρνηση…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου