Επίσκεψη Εrdogan στην Aθήνα

05/12/17 • 12:13 | UPD 05/12/17 • 12:13

Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος

Ενώ η διεθνής και Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εμφανίζει εικόνα αναστάτωσης, η Αθήνα φορά τα καλά της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί ανατολικό της γείτονα, τον Σουλτάνο της Αγκύρας, σε μία κακή πολιτική συγκυρία για εκείνον, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος στερείται, αυτή την στιγμή, «συμπάθειας» από τις Δυτικές χώρες και έχει χάσει σχεδόν όλους τους συμπαραστάτες που είχε η Τουρκία στο διεθνές πεδίο.

Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος 

Οι εναγκαλισμοί του με το Κρεμλίνο, δεν εξισορροπούν την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει την στιγμή αυτή, η Άγκυρα. Η καιροσκοπικού και κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμπλευση της Μόσχας οφείλεται πιθανότατα σε λόγους οι οποίοι συναφείς με οικονομικές συναλλαγές και πώληση Ρωσικών όπλων ή την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Παραλλήλως, η έλευση του κ. Erdogan στην Ελλάδα γίνεται σε μία περίοδο που η Τουρκία, εν μέσω των εσωτερικών αδιεξόδων της, κλιμακώνει την επιθετικότητα και την προκλητικότητα έναντι της Ελλάδος

Σημαντικά προβληματική, εξ άλλου, είναι και η επικείμενη παρουσία του Τούρκου Ηγεμόνα στην Θράκη, η πρώτη Τούρκου Προέδρου στην περιοχή. Αυτό αποτελεί εν δυνάμει, την βάση σοβαρού προβλήματος των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων στο μέλλον, μιας και ο απρόβλεπτος και παρορμητικός χαρακτήρας του Τούρκου Προέδρου, δεν εγγυάται θετικές συνέπειες από την παρουσία του εκεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να προσπορισθεί κέρδη στο εσωτερικό της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας. Δεν είναι απίθανο –όσο και αν φαντάζει τέτοιο, προς το παρόν-, σε μελλοντικό χρόνο να τεθεί και θέμα Θράκης από την Τουρκική πλευρά.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιείται σε λάθος χρονική στιγμή, εντός μια κακής συγκυρίας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεφύγει από την προσοχή μας, ένα χαρακτηριστικό σημειολογικά γεγονός. Ο Ηγεμόνας της Αγκύρας προσέρχεται στην επίσκεψη αυτή, ως Σουλτάνος με πλήθος Υπουργών και αξιωματούχων. Ακόμη και αν οι ανησυχίες αυτές δεν δικαιωθούν, παραμένει νεφελώδης ο σκοπός τον οποίο έχει στον νου του ο κ. Erdogan. Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να προκαλέσει ρήγματα στην Ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία είναι αντίθετη με την δική του και κλείνει την πόρτα σε μελλοντική είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Συνεπώς, θα ήταν απείρως προτιμότερο να μετατεθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι και η χώρα μας δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή της.