8 στους 10 πολίτες δεν τρώνε το «σανό» του Μαξίμου

05/12/17 • 10:03 | UPD 05/12/17 • 10:03

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

Στο Μαξίμου επιμένουν να ακολουθούν την ίδια προπαγανδιστική στρατηγική που έχουν υιοθετήσει από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στην εξουσία: «Είμαστε οι… θεοί της μπάλας, τα κάνουμε όλα σωστά». Και αυτό ισχύει διά πάσα νόσο και πάσα… δυσκολία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΣΚΙΖΑΝ τα ρούχα τους πως δεν θα μειώσουν τις συντάξεις, τελικά τις μειώνουν. Υπόσχονταν φοροελαφρύνσεις, τελικά μόνο στον αέρα δεν έχουν βάλει φόρο. Δεσμεύονταν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα θεωρούν ευλογία τους πλειστηριασμούς. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πανηγυρίζει γιατί «για πρώτη φορά έκλεισε αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα», αλλά ξεχνάει να αναφέρει ότι έχουν ήδη προνομοθετήσει επώδυνα μέτρα έως το 2022.

 

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας μιλάει διαρκώς για έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν τολμάει να ομολογήσει πως έχει ήδη υπογράψει συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής τουλάχιστον έως το 2030. Κανένας δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί ούτε για την πετρελαιοκηλίδα που έκανε μαύρη θάλασσα τον Σαρωνικό ούτε για τις πλημμύρες της Μάνδρας που προκάλεσαν το θάνατο 23 πολιτών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγινε «ασπίδα» για τον Πάνο Καμμένο στη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ της δημοσκόπησης της εταιρίας Prorata που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση. Μόλις το 7% των πολιτών δηλώνουν πως η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα τους προκαλεί ως βασικό συναίσθημα «ελπίδα», ενώ το 69% αισθάνονται «απογοήτευση ή θυμό». Μόλις 3 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 κρίνουν θετικά το χειρισμό της κυβέρνησης στην υπόθεση του αραβικού deal Καμμένου. Το 72% της κοινωνίας κρίνει αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τραγωδίας στη Μάνδρα. Τέλος, σχεδόν 8 στους 10 δεν πιστεύουν ότι θα βγούμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

ΚΙ όμως, συνεχίζουν στο ίδιο τροπάριο. Θριαμβολογούν παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή εικονική πραγματικότητα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, ύστερα από τόσα εκ προμελέτης ψέματα που έχουν πει, μόνο ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να τους πιστεύει. Το 2019, οπότε και θα στηθούν οι κάλπες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι δεδομένο. Το πρόβλημα είναι σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα και η πραγματική οικονομία ύστερα από τα τόσο βαριά πλήγματα που δέχθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου