Ο συμβολισμός και η ουσία

05/12/17 • 08:01 | UPD 05/12/17 • 08:01

Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός μελλοντικών κυβερνητικών σχημάτων τα συγγενικά του πρόσωπα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο και μεταξύ πολιτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη έχει ένα ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει προς τον ελληνικό λαό ότι, με νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, δεν θα υπάρχουν «συγγενείς και φίλοι», αλλά το βασικό κριτήριο για την επιλογή των συνεργατών του θα είναι η αξιοκρατία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διορίσει κάθε συγγενή και κομματικό φίλο υπουργών και στελεχών.

Με αυτή την απόφαση τίθεται εκτός μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης με αυτόνομη και επιτυχημένη παρουσία, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να έχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Οχι επειδή είναι αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά γιατί είναι μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική πολιτικός.

Ο συμβολισμός της «θυσίας» της κ. Μπακογιάννη είναι σαφής από την πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη. Βασικός στόχος του θα πρέπει να είναι να κερδίσει στις εκλογές τον Αλ. Τσίπρα και να απομακρύνει από την εξουσία την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που έχει φορτώσει με επώδυνα μέτρα λιτότητας τους πολίτες.

Με αυτό το κριτήριο εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και όχι επειδή είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αλλωστε και η Ντόρα Μπακογιάννη κόρη του Μητσοτάκη ήταν, αλλά δεν είχε κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του 2009.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει και οι κινήσεις να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη συσπείρωση του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή οι ψηφοφόροι της πιστεύουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τον Τσίπρα.

Επιπλέον, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι όχι ποιους δεν θα συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα ο Μητσοτάκης, αλλά με ποιους σχεδιάζει να κυβερνήσει. Δηλαδή να επιμείνει μέχρι τέλους στην επιλογή των καλύτερων που θα τον πλαισιώσουν στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσία που πρέπει να υπερισχύει των εντυπώσεων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου