Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

04/12/17 • 11:04 | UPD 04/12/17 • 11:04

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Σηκώνει μεγάλη και πολύ σοβαρή συζήτηση η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μετέχει κανένα πρόσωπο της οικογένειάς του σε κυβερνητικό ή άλλο πολιτειακό αξίωμα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή του τόπου και η οποία έχει όλα τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που επιφέρουν τέτοιες απόλυτες, χωρίς αποκλείσεις και αστερίσκους, αποφάσεις. Διότι στην κυβέρνηση αρίστων, που φιλοδοξεί να φτιάξει ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν πρέπει να αποκλείονται στελέχη με οριζόντια κριτήρια. Διότι άριστοι δεν περισσεύουν.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με αυτή την απόφαση βγαίνει από το επόμενο κυβερνητικό κάδρο, είναι μια πολιτικός η οποία έχει γράψει την δική της, αυτόνομη πολιτική ιστορία, έχει δοκιμαστεί στην Αυτοδιοίκηση, στη Βουλή, στα υπουργικά έδρανα και στην Ευρώπη, έχει δείξει το έργο της και έχει αποδείξει ποια είναι. Εχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία και χαίρει σεβασμού στο εξωτερικό.

Η ίδια έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν έχει ανάγκη από υπουργικές καρέκλες ή άλλα αξιώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να μάχεται από το Κοινοβούλιο. «Διαβεβαιώνω ότι με τη βοήθεια των πολιτών θα είμαι παρούσα», δήλωνε πρόσφατα σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου σημείωνε επίσης ότι «δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Για μένα είναι σημαντικό να κερδίσει η Ν.Δ. και να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός σήμερα που μπορεί να αναλάβει το βάρος της εξόδου από την κρίση».

Είναι βεβαίως απολύτως κατανοητή η διάθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μην αφήσει κανένα περιθώριο κριτικής ή αμφισβήτησης σε όσους θελήσουν στο μέλλον να χτυπήσουν την κυβέρνηση της Ν.Δ., κατακρίνοντας τις επιλογές του προέδρου της. Το μήνυμα που ο Κ. Μητσοτάκης έχει εκπέμψει πολλές φορές, πως εκείνος θα κυβερνήσει χωρίς συγγενείς και φίλους, έχει γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία. Οταν μάλιστα αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης αντιπαραβάλλεται με το μοντέλο διακυβέρνησης Τσίπρα, τότε γίνεται κατανοητή και η αναγκαιότητά του.

Οι διορισμοί συγγενών, φίλων και ξαδέλφων, τα υπουργικά ζευγάρια και η κομματικοποίηση του κράτους έχουν κουράσει αυτή τη χώρα πολλές φορές στο παρελθόν και την κουράζουν ακόμα περισσότερο σήμερα. Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι ουρανοκατέβατη παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα είναι λοιπόν μια μεγάλη απώλεια για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί και θα πρέπει να έχει δίπλα του τους καλύτερους.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου