«Φιλελέ με αριστερές αναλαμπές»!

03/12/17 • 16:22 | UPD 03/12/17 • 16:22

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οι μάσκες έπεσαν, τα νταούλια σιώπησαν και καταχωνιάστηκαν σε ντουλάπια και η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε ανέκδοτο. Η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα όπλα στην τρόικα και με μεγάλη προθυμία λέει «ναι σε όλα» και γρήγορα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τα υπογράφει όλα», χωρίς να τα πολυκοιτάζει, ενώ το… ιδεολογικό στίγμα αυτής της τεμπέλικης πολιτικής στροφής το έδωσε ο Γ. Σταθάκης, σε πηγαδάκι στο «Χίλτον»: «Εγώ είμαι φιλελεύθερος με αριστερές αναλαμπές», φέρεται ειπών ο «κιμπάρης» υπουργός…

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ της κυβέρνησης είναι ο βασικός λόγος που αυτή τη φορά η αξιολόγηση δείχνει να τρέχει νεράκι. Τα εμπόδια είναι μικρά. Εύλογο είναι ανώτερη πηγή της ευρωζώνης να δηλώνει, περίπου έκπληκτη, ότι πάει «απροσδόκητα ομαλά η αξιολόγηση»! Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος, όπως προκύπτει από τα παρακάτω, αλλά είναι κρίσιμος. Κι έχει την εξήγησή του. Ο καταρρέων Α. Τσίπρας, υπό το βάρος της ταύτισής του με τον Π. Καμμένο και το τσουνάμι των πλειστηριασμών, έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά το εσωτερικό παίγνιο κι αναζητά σανίδα σωτηρίας σε μια «επιτυχία» στο εξωτερικό πεδίο. Η έξοδος από τα Μνημόνια, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο. Αλλά, όπως έλεγε συνομιλητής της κυβέρνησης, «από ούλτρα αριστερός, τώρα πρόθυμος, είναι σαν… γάιδαρος με σέλα».

Ισως γι’ αυτό, ακόμα κι αυτή την «ενδοτική» στάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να την υπηρετήσει. Οχι μόνο γιατί εκτός από «φιλελεύθερους με αριστερές αναλαμπές», έχει και «αριστερούς με αριστερές αναλαμπές». Οπως, π.χ., ο Γαβρόγλου, ο οποίος στο ρόλο του «πατερούλη με το μουστάκι» για τους καθηγητές του Δημοσίου, αντιδρά όχι μόνο στην αξιολόγησή τους αλλά και στην αύξηση των διδακτικών τους ωρών. Αδυνατεί να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο να οδηγεί έστω «κάπου», χωρίς να αυτοακυρώνεται.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ «τρέχει» όχι μόνο λόγω της «προθυμίας του Αλέξη» και του «πρόθυμου Ευκλείδη». Τρέχει και γιατί λείπουν απ’ αυτή την αξιολόγηση το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. Και ο μεν Σόιμπλε έχει αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη γερμανική Βουλή, αλλά το ΔΝΤ, όπως δείχνουν όλα, εγκαταλείπει οριστικά το ελληνικό πρόγραμμα και παραμένει μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Α. Τσίπρας, όταν έρθει η στιγμή της συζήτησης του ελληνικού χρέους, δεν θα έχει κανένα σύμμαχο και αντιθέτως θα έχει μια Ευρώπη που δεν δέχεται τη μείωση του χρέους και ταυτοχρόνως θέλει να «ξεμπερδέψει» με την Ελλάδα. Και θέλει να τελειώνει γιατί έχει σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, αλλά και γιατί το «Ελληνικό ζήτημα» έχει κουράσει και μάλιστα πολύ.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το χρέος επρόκειτο να γίνει τον Φεβρουάριο του 2018, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αλλά, όπως είναι το πιθανότερο, στη Γερμανία δεν θα έχει σχηματισθεί ακόμα κυβέρνηση. Τέτοια συζήτηση χωρίς το Βερολίνο δεν μπορεί να γίνει. Αναγκαστικά επομένως, η συζήτηση μετατίθεται προς το τέλος Αυγούστου, όταν λήγει τυπικά το ελληνικό πρόγραμμα. Τότε, όπως λένε οι πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει επισήμως τη μη συμμετοχή του σε οτιδήποτε ακολουθήσει το 3ο Μνημόνιο. Και τότε, ο Α. Τσίπρας, αν είναι ακόμα στη θέση του και δεν έχει δρομολογήσει εκλογές, θα βρεθεί σε νέο αδιέξοδο με τους έξω συμμάχους του. Και χωρίς συμμάχους -πλην του «καμένου» Καμμένου- στο εσωτερικό.

Γι’ αυτό και το σήμα που έχει δοθεί από το Μ. Μαξίμου είναι «ξεχάστε τις διαπραγματεύσεις, κλείστε την αξιολόγηση, μήπως και προλάβουμε αν στη Γερμανία σχηματιστεί έγκαιρα κυβέρνηση». Κάπως έτσι «κατάπιαν» τους πλειστηριασμούς α’ κατοικιών, αλλά και της εφορίας για χρέη μεγαλύτερα των… 500 ευρώ, όπως και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που κάποτε ήταν πολεμικό τοτέμ! Κι όπως φαίνεται, έχουν αποδεχθεί και το να έρθει νωρίτερα (2019) η μείωση του αφορολογήτου. Με λίγα λόγια, σπασμωδικές κινήσεις πανικού, που ανοίγουν διαρκώς μεγαλύτερα κοινωνικά τραύματα…

Η κυβέρνηση αναζητεί καταφύγιο στο… λαϊκό σπίτι

Ωδινεν όρος και έτεκεν… «λαϊκό σπίτι»! Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ή το «πλειστηριασμούς εσείς, σεισάχθεια εμείς»… εξέπεσε στο «λαϊκό σπίτι». Μέσα στον πανικό της να βρει η κυβέρνηση κάτι να πει, τρομοκρατημένη από τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς, αναζητεί… καταφύγιο στο «λαϊκό σπίτι». Δεν αντελήφθη, βεβαίως, ότι μ’ αυτή την προφανή ανοησία θεωρεί ως μη ανήκοντα στο λαό τα σπίτια που ανήκουν σε όλους τους άλλους Ελληνες, εκτός από αυτούς που η ίδια εννοεί, αλλά κανένας δεν ξέρει!

Λεπτομέρεια ίσως για την πανικόβλητη κυβέρνηση. Υπάρχει όμως ιδεολογικό υπόβαθρο από πίσω. Που θεωρεί «λαμόγια» όχι όσους πήραν θαλασσοδάνεια, αλλά τη μεσαία τάξη. Δεν χωράει στο μυαλό τους ότι κάποιος δούλεψε, πέτυχε και πήρε ένα καλύτερο σπίτι. Δεν μπορεί, «λαμόγιο θα ήταν», λένε οι Καρανίκες, που εκείνο τον καιρό έβλεπαν Μενεγάκη, ρουφούσαν θορυβωδώς το φραπέ και αμπελοφιλοσοφούσαν, σερνάμενοι από καφενείου εις καφενείον.

Η παταγώδης αποτυχία της ανερμάτιστης και αμόρφωτης κυβέρνησης τη «σπρώχνει» διαρκώς να κηρύττει «ταξικό πόλεμο», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί. Και αυτό συμβαίνει, την ώρα που ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει για την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της στροφής του! Ακραία αντίφαση, η οποία αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι ο Τσίπρας ούτε μπορεί να υπηρετήσει ούτε αντέχει την κανονικότητα.

Κι έτσι, μετά τον ανηλεή φορολογικό πόλεμο που υφίστανται η μεσαία τάξη και τα ανώτερα από τα φτωχά στρώματα, η κυβέρνηση «ιδεολογικοποιεί» τώρα και τον αφανισμό της μεσαίας ιδιοκτησίας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ τη μεσαία τάξη. Κατασκευάζει «νέο εχθρό» -γιατί η «Αριστερά» δεν υφίσταται χωρίς εχθρούς- και παρασύρει τη χώρα σε ένα νέο και πιο επικίνδυνο διχασμό.

Η μεσαία τάξη μπορεί να μη βγαίνει με την πρώτη ευκαιρία να τα σπάσει και να τα κάψει, όπως έκαναν όσοι «βοήθησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την εξουσία. Αλλά δεν είναι και κορόιδο, να κάτσει να βλέπει τους «άτακτους» να παίρνουν τα σπίτια της…

Διαστρέβλωση διά χειρός πρωθυπουργού! (1)

Προκλητική ανευθυνότητα, αλλά και κυνική άνεση σε αδίστακτους χειρισμούς επέδειξε ο Α. Τσίπρας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το σκάνδαλο Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός διάβασε αποσπάσματα από δύο τηλεγραφήματα του Ελληνα πρέσβη στο Ριάντ προς το υπουργείο Εξωτερικών, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα το περιεχόμενό τους, απλώς και μόνο για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό, βάζοντας κι άλλον ένα «μεσάζοντα» μέσα στο ήδη θολό τοπίο! Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να εκθέσει -αλλά και να αδικήσει- τον πρέσβη της χώρας και να «κάψει» μια ισχυρή ελληνική επιρροή. Απλώς και μόνο για να «ελαφρύνει» -όπως πίστεψε- τη θέση του κανονικού και βεβαρημένου μεσάζοντα του Π. Καμμένου (φωτό) και τον ίδιο το συνεταίρο του, θίγοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας…

 

Διαστρέβλωση διά χειρός πρωθυπουργού! (2)

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων, στο πρώτο ο πρέσβης (Νοέμβριος 2016) ενημέρωνε τον Ν. Κοτζιά ότι ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σ. Αραβία, η οποία μάλιστα ήταν δυσαρεστημένη μαζί του, καθώς στο παρελθόν είχε κάνει υπερτιμολογήσεις μέχρι και 5 φορές επάνω! Κι επικαλούνταν προς τούτο ανώνυμη πηγή «υψηλής αξίας», η οποίας έχρηζε «προστασίας» από την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρό παράγοντα με ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση της Σ. Αραβίας. Προφανώς, ο Ν. Κοτζιάς, σε συνεννόηση με τους Α. Τσίπρα και Π. Καμμένο και βλέποντας ότι κινδυνεύει η δουλειά, άσκησε αφόρητες πιέσεις στον πρέσβη να κατονομάσει την πηγή. Μετά από ισχυρότατες πιέσεις ο πρέσβης κατονόμασε τον Τζ. Σφακιανάκη, ζητώντας όμως μετ’ επιτάσεως την «προστασία» του.

Απεκάλυψε δε, στο δεύτερο τηλεγράφημά του, ότι Τζ. Σφακιανάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος του υπ. Αμυνας της Σ. Αραβίας!

Απ’ όλο αυτό, η «παρέα Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά» κατασκεύασε «μεσάζοντα», εξέθεσε τον Ελληνα πρέσβη κι «έκαψε» μια ισχυρή ελληνική πρόσβαση…

Ψηλά ο αμανές…

Τη λένε και «μπιμπελό της κυβέρνησης». Εκείνη όμως έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της και βλέπει «μακριά». Ο λόγος για την πιο καλοντυμένη υπουργό της κυβέρνησης, την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία επικαλείται συχνά – πυκνά και τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τους Ευρωπαίους. Ισως υπερεκτιμώντας τις επαφές της, λέει δεξιά και αριστερά πως έχει συμφωνήσει ήδη με την «ευρωπαϊκή τρόικα», όταν θα φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, να μην εφαρμοστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 οι νέες περικοπές των συντάξεων…

Σιωπή στα ερείπια…

«Πώς είναι το κλίμα στο Μαξίμου;», ρώτησα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ αυτά που δεν είναι ιδιαιτέρως ευτυχή τον τελευταίο καιρό με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Απλό είναι, μου λέει: «Χωμένοι στις λάσπες της Μάνδρας, πλακωμένοι από τα ερείπια του σεισμού των πλειστηριασμών και με αφωνία για τον Καμμένο».

Πλήρης και ακριβής η περιγραφή…

Χάντρες στους ιθαγενείς

Στις 30 Νοεμβρίου έληγαν η δόση για το φόρο εισοδήματος (1,2 δισ. έχουν προϋπολογισθεί) και η γ’ δόση του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ.). Δηλαδή την ημέρα που η κυβέρνηση έκανε το ταρατατζούμ με τη λοταρία των αποδείξεων και μοίρασε… απλόχερα 1 εκατ. ευρώ, ήταν να εισπράξει 1 δισ. 730 εκατ. ευρώ!

Ανοιχτοχέρα κι ανοιχτομάτα (όσο υπάρχουν ακόμα ιθαγενείς).

Η ξανθιά που θέλει τουαλέτα

Οτι το υπουργείο του Ν. Παππά έχει γεμίσει μετακλητούς και αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της κυβερνητικής προπαγάνδας, είναι γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι έχουν γίνει τόσες πολλές προσλήψεις, ώστε οι υπάλληλοι να μη χωράνε πλέον στο κτίριο και να ετοιμάζεται έτσι και το διπλανό κτίριο προκειμένου να τους στεγάσει για να προσφέρουν τις λεπτές και ιδιαίτερες υπηρεσίες τους…

Μεταξύ αυτών και μια ξανθιά 30χρονη κυρία, που πήγε στο «οχυρό της Καλλιθέας» τον Αύγουστο με… μεταγραφή (αφού είχε επιμεληθεί… επιτυχώς το πολιτικό προφίλ του Π. Κουρουμπλή). Η εν λόγω κυρία, που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, φαίνεται πως έχει ακριβά γούστα και «αστικές συνήθειες». Μαθαίνω ότι απαίτησε στο νέο γραφείο της στο διπλανό κτίριο να της φτιάξουν «πλήρες μπάνιο». Και δεν είναι περίεργο ότι η απαίτησή της έγινε αποδεκτή άνευ ετέρου. Μάλλον την έχουν περί πολλού…

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και το νέο…

Νέο γύρο επιθετικών πρωτοβουλιών, που θα τον ταυτίζουν με τη δημιουργία της «νέας εποχής» και της «νέας Ελλάδας», αναμένεται να αναλάβει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το επικείμενο Συνέδριο της Ν.Δ. θα είναι μόνο η αφετηρία, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να ξεδιπλώσει όλα εκείνα που συνιστούν το πραγματικά νέο για τη χώρα. Συνεργάτες του, που γνωρίζουν πώς σκέπτεται, υπογραμμίζουν ότι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του -κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Καμμένου- ότι το «δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου» είναι το «πιο παλιό από το παλιό».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωτοφανής παλαιοκομματισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει αφήσει άδειο το γήπεδο του νέου…

ΑΠΟΡΙΕΣ

1.Αληθεύει ότι στη Β. Κορέα, όταν έγιναν επεισόδια αντίστοιχα με αυτά του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η κρατική τηλεόραση τα έδειξε;

2.Αν τη ρωτούσαν την κοπέλα στα γαλλικά καλλιστεία όχι «ποιας χώρας πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας», αλλά «ποιος είναι o Mr. Colotoumbas», θα την έχανε την ερώτηση;

3.«Λαϊκό σπίτι» ποιο είναι; Αυτό που ακούνε Καρά ή Τερλέγκα;