Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για όλους

03/12/17 • 09:23 | UPD 03/12/17 • 09:23

Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει αυτές τις ημέρες από τις παλαιότερες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για τους πλειστηριασμούς.

Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει αυτές τις ημέρες από τις παλαιότερες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για τους πλειστηριασμούς. Τότε που ο νυν πρωθυπουργός απειλούσε τους «Σαμαροβενιζέλους» να μη διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και έλεγε ότι τα σπίτια δεν θα τα πάρει η Αριστερά αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΤΟΤΕ ΠΟΥ η σημερινή υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γλιτώσουν τα σπίτια τους από τις δημοπρασίες. Τότε που ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένος καλούσε τον κόσμο σε λαϊκή εξέγερση στα Ειρηνοδικεία για να μη γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τότε που ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον προκάτοχό του Γιάννη Βαρουφάκη και με την πολύτιμη νομική στήριξη του Γιώργου Κατρούγκαλου έδιναν στους αγανακτισμένους συμβουλές ανυπακοής κατά των Μνημονίων και της τρόικας.

ΑΛΗΘΕΙΑ, όλοι αυτοί πώς αισθάνονται τώρα, που πράττουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υπόσχονταν; Τουλάχιστον ο «Γιάνης» έφυγε νωρίς, αφού πρώτα έκανε τη ζημιά του με τα λεφτά των φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι πώς μπορούν να αντικρίζουν πολίτες τους οποίους εξαπάτησαν μέχρι τέλους; Για πόσο ακόμη η καρέκλα της εξουσίας θα ζυγίζει περισσότερο από την προσωπική τους αξιοπρέπεια;

Γιατί, όσο κυνικοί κι αν είναι οι αυλικοί του Μαξίμου, η πραγματικότητα είναι σκληρή και για τον πρωθυπουργό που θυμάται καλύτερα από όλους τι υποσχόταν και τι τελικά υπέγραψε.

ΑΚΟΜΗ και το τελευταίο οχυρό του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώνεται στο ερώτημα «γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;» έχει καταπέσει οριστικά. Ναι, ήταν καλύτεροι. Και κυρίως είχαν διδαχθεί από τα παθήματα της κρίσης και προσπαθούσαν να φέρουν την ανάκαμψη με όρους προόδου και όχι διολισθαίνοντας σε πολιτικές του παρελθόντος.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρείται η πιο επιτυχημένη απ’ όλες της μνημονιακής περιόδου 2010-2017, για αυτό και η Ν.Δ. σήμερα έχει παγιώσει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ προς τις εκλογές θα είναι μαρτυρικός για τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος καλλιεργεί ένα «αφήγημα» για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμη και η τρίτη αξιολόγηση περνά μέσα από την επικαιροποίηση του Μνημονίου, που περιλαμβάνει μέτρα όπως η νομοθέτηση της επίσπευσης της περικοπής στο αφορολόγητο όριο το 2019, εάν το κρίνει το ΔΝΤ, και η διενέργεια πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο στις εμπορικές αξίες όλων των ακινήτων και όχι στις αντικειμενικές τιμές.

Η οικονομία δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι επενδυτές δεν εμφανίζονται και η κατανάλωση πλήττεται από την υπερφορολόγηση, που το 2018 θα συνεχισθεί.

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ θα είναι λυτρωτικές για όλους. Αρχικώς για τον Τσίπρα, που σηκώνει το βάρος της υποκρισίας, που τον ακολουθεί σαν σκιά από το 2015. Είμαστε σίγουροι ότι το φορτίο των ψεμάτων που σηκώνει ο πρωθυπουργός έχει γίνει εφιάλτης για τον ίδιο, όσο άνετος και εάν εμφανίζεται στις δημόσιες παρουσίες του.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ όμως κυρίως λύτρωση για τους πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν κυβέρνηση όχι με βάση άλλα ψέματα αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Η χώρα έχασε χρόνο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οικονομία απέκτησε νέα τραύματα, τα οποία δεν υπήρχαν το 2014. Η Νέα Δημοκρατία έχει τον πρώτο λόγο για την εθνική ανασυγκρότηση με όρους αλήθειας και με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα χωρίς εκπτώσεις. Το 2018 θα είναι χρονιά εκλογών και όσο ταχύτερα γίνουν τόσο πιο λυτρωτικές θα είναι για όλους. Ακόμη και για το μεγάλο χαμένο της κάλπης.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής