Λαϊκή κατοικία και λαϊκισµός

02/12/17 • 08:30 | UPD 02/12/17 • 13:27

Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος είχε ισχυριστεί πως έχει το δικαίωµα να µιλάει για άνεργους και φτωχούς πολίτες, γιατί είχε µείνει για δύο χρόνια στο Αιγάλεω. Πέρα από τη γραφικότητα του επιχειρήµατος, τότε αναδείχθηκε και η πολιτική κενότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η προσπάθεια να υποδυθεί τον Βασιλάκη Καΐλα µε σάουντρακ τη φωνή του Λάκη Χαλκιά να ερµηνεύει τη «Φάµπρικα» αποτελεί τον ορισµό της λαϊκιστικής προπαγάνδας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο Ι∆ΙΟΣ ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές αναφερθεί στο Κερατσίνι και στο Πέραµα. Προσπαθεί να «χτυπήσει» στο συναίσθηµα των πολιτών. Αγνοεί, όµως, κάτι σηµαντικό. Το πρόβληµα στην Ελλάδα του 2017 δεν είναι µόνο πως «στη ∆ραπετσώνα πια δεν έχουµε ζωή», όπως έγραφε ο Τάσος Λειβαδίτης και έντυνε µουσικά ο Μίκης το 1960. Το πρόβληµα τώρα είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών «δεν έχει πια ζωή».

ΚΑΙ τώρα που πήραν µπρος οι πλειστηριασµοί, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος ξαναχτύπησε. Ξέχασε τις υποσχέσεις για «νέα σεισάχθεια». Ξέχασε τις δεσµεύσεις για πλήρη προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασµούς. Με απύθµενο θράσος έκανε µια απίστευτη κωλοτούµπα λέγοντας ότι αποτελεί «απόλυτη δέσµευση της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασµό».

ΠΟΙΟΣ ορίζει ποια είναι η λαϊκή κατοικία στην οποία διαµένει µια λαϊκή οικογένεια; Ποια είναι τα κριτήρια; Τα χίλια ευρώ εισόδηµα για ένα τετραµελές νοικοκυριό που λέει ο Τσακαλώτος;
Το αν µένει κάποιος στα δυτικά ή στα νότια προάστια; Το αν διαθέτει κάποιος σπίτι 70 ή 90 τετραγωνικών; Μα, κάθε περίπτωση είναι µοναδική. Η εκ προ µελέτης, όµως, γενίκευση του Τζανακόπουλου αποδεικνύει ότι στην ουσία το αργότερο από το 2019 όλα τα σπίτια θα είναι απροστάτευτα µπροστά στους πλειστηριασµούς.

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και τα επώδυνα µνηµονιακά χρόνια που βιώνουµε δεν επηρέασαν µόνο τις φτωχογειτονιές. Επηρέασαν και τις µικροαστικές – µεσοαστικές περιοχές, εκεί όπου διαµένει η αποκαλούµενη «µεσαία τάξη» των προµνηµονιακών ετών. Οι πολίτες αυτοί, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι είτε µικροεπαγγελµατίες, είδαν από τη µια να µειώνονται δραµατικά τα εισοδήµατά τους και από την άλλη να αυξάνονται υπέρµετρα οι φόροι που έπρεπε να πληρώσουν. Μεγάλη µερίδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τόσο προς το κράτος όσο και προς τις τράπεζες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ µπορεί να αντιµετωπίζει µε λαϊκιστική προπαγάνδα το εξαιρετικά σηµαντικό ζήτηµα των πλειστηριασµών. Το πρόβληµα θα το αντιµετωπίσουν αργά ή γρήγορα όχι οι έχοντες «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά οι µη έχοντες που αγωνιούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και συγχρόνως να σώσουν όποια περιουσία διαθέτουν. Οι προ ετών εξώσεις οικογενειών στην Ισπανία φαντάζουν ως σκηνές από το µέλλον για τη χώρα µας. Και επειδή ο Τζανακόπουλος και οι σύντροφοί του δεν θα µπορέσουν να δηµιουργήσουν νοµική ασπίδα σε όσους χρειάζονται πραγµατικά προστασία, τουλάχιστον θα ήταν προτιµότερο να σταµατήσουν την προκλητικά λαϊκιστική µπαρουφολογία.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου