Περί αυθεντικότητας…

01/12/17 • 15:09 | UPD 01/12/17 • 15:09

Είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το καλοκαίρι 2014: «Το ξεκαθαρίζω αυτό! Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για πολίτες οι οποίοι πήραν δάνεια κάποια εποχή ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ξεκαθαρίζω κι εγώ τρία έτη μετά: Αφενός τα περισσότερα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί, προχθές, αφορούσαν πρώτη κατοικία, σε λαϊκές γειτονιές, Νίκαια και Μοσχάτο, όπου το χρέος ήταν 30.000 ευρώ, και αφετέρου οι θεσμοί δεν έθεσαν στην κυβέρνηση Σαμαρά θέμα πλειστηριασμών γιατί είχε κλείσει επιτυχώς η ανακεφαλαίωση των τραπεζών…

Ο λαοφιλής Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι 2014 σήκωνε τις μπάρες στα διόδια μαζί με τα μέλη του «Κινήματος δεν πληρώνω», δήλωνε ότι, συνειδητά, δεν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ και προέτρεπε να μην καταβληθούν οι φόροι στην κυβέρνηση των «γερμανοτσολιάδων». Είχε, εν τω μεταξύ, ξεκαθαρίσει το Μνημόνιο, τον ΕΝΦΙΑ, την τρίτη σύνταξη, τα 751 πρώτο μισθό. Οι πολίτες, εμπιστευόμενοι τον εξολοθρευτή ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν, ανάλαφροι, σε δύο ολέθρια λάθη:

Το πρώτο ήταν ότι έπαψαν να καταβάλλουν τις δόσεις για τα δάνειά τους, ακόμη κι εκείνοι που μπορούσαν να πληρώνουν. Κατάλαβαν τη «σεισάχθεια» ως ολοκληρωτική διαγραφή των χρεών, σύμφωνα με όσα έλεγαν οι δάσκαλοι Τσακαλώτος, Βαρουφάκης, Κατρούγκαλος – στο φροντιστήριο των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος. Το ακροατήριο χειροκροτούσε μανιωδώς. Αν όμως είχε ανατρέξει στη Wikipedia θα ενημερωνόταν ότι η σεισάχθεια πρόσφερε ανακούφιση στους πολίτες που καταπιέζονταν από τους τοκογλύφους. Ο νόμος του Σόλωνα κατάργησε «επί τοις σώμασι δανείζεσθαι». Ψιλά γράμματα. Το κατανοώ.

Το δεύτερο ολέθριο λάθος ήταν ότι πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Οπότε, έσπευσαν να του αναθέσουν να εκτελέσει τα υπεσχημένα.

Δεν είχε ξεκαθαρίσει, βλέπετε, πόσο ξύλο θα έπεφτε προχθές στο Ειρηνοδικείο.

Το κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών φρουρούσαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που δεν επέτρεπαν στα μέλη του «Δεν πληρώνω» -συνεργατών του Αλέξη-, στα μέλη των ΛΑΕ -πρώην ΣΥΡΙΖΑ-, ΠΑΜΕ και «συλλογικότητες» να μπουν στην αίθουσα. Κατά τις εντολές Τόσκα, έκαναν χρήση χημικών κι άνοιξαν και μερικά ζωηρά -λευκανθέντα από το χρόνο- κεφάλια.

«Είσαστε δωσίλογοι», φώναζαν στους συμβολαιογράφους, προσφιλής χαρακτηρισμός των Παππά, Κυρίτση, Φίλη, Ξυδάκη εναντίον των μελών της κυβέρνησης Σαμαρά, επειδή προωθούσε τις επενδύσεις!
Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας δήλωνε αηδιασμένος από τους Ρομπέν των αστών -δηλαδή, οι «δεν πληρώνω», οι ΛΑΕ, οι συλλογικότητες!- που εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς.

Ομως, ούτε φαντάζεται o στρατηγικός το μέγεθος της δικής μας αηδίας για τους αυθεντικούς «δωσίλογους» που εγκαταβιούν στο Μαξίμου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου