Προσοχή στα fake news του υπουργείου Οικονομικών

01/12/17 • 12:25 | UPD 01/12/17 • 12:27

Υστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης θα περίμενε κανείς από την παρέα του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα είχε καταλάβει πως τα ψέματα πληρώνονται ακριβά στην πολιτική.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο,τι κι αν είχαν υποσχεθεί οι συριζαίοι το 2014 έπραξαν το αντίθετο, σε όλους τους τομείς. Αντί να σκίσουν Μνημόνια υπέγραψαν δύο, αντί να κουρέψουν το χρέος το ανέβασαν καμιά 20αριά δισεκατομμύρια ευρώ, αντί να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους διέλυσαν τη μεσαία τάξη και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Αντί να τα βάλουν με τους δανειστές συνομολόγησαν την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο για 99 έτη. Αντί να προστατεύσουν τους δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς ξετίναξαν το τραπεζικό σύστημα με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και σφυρίζουν αδιάφορα τώρα που διενεργούνται οι πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες άλλες ακάλυπτες υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι πολίτες ήδη τις γνωρίζουν γιατί τις πληρώνουν. Αυτό που πραγματικά προκαλεί μεγάλη απορία είναι για ποιο λόγο συνεχίζουν τα ίδια ψέματα. Για παράδειγμα, ακούσαμε προχθές στη Βουλή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που θεωρείται και από τους πιο σοβαρούς του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, να τονίζει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση φορολογικών συντελεστών το 2019.

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Χουλιαράκης συμμετείχε στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μέχρι τον Μάιο ειδική διάταξη που θα επισπεύδει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το 2019, αντί του 2020, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δηλαδή, ενώ επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, υπογείως προγραμματίζει την αύξησή τους μέσω της περικοπής του αφορολογήτου! Μάλιστα το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους των 500 και 600 ευρώ, που θα χάσουν σε φόρους πάνω από ένα μηνιάτικο (650 ευρώ).

Πρόκειται για καραμπινάτα «fake news» σε μια περίοδο κατά την οποία αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σεισάχθεια υποσχόταν στους δανειολήπτες ο κ. Τσίπρας μέχρι το 2014, ηλεκτρονικά «σφυριά» στην πρώτη κατοικία είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Θα ήταν μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα αλλά τελικά και για το κύρος ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού εάν σταματούσε τα ψέματα και έλεγε την αλήθεια στους πολίτες. Για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Δεν θα είχε να χάσει τίποτα, αλλά δυστυχώς στην περίπτωση του κ. Τσίπρα έχουμε έναν πολιτικό που δεν ενοχλείται όταν τον λένε ψεύτη.

ΤΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ…

Απορούν στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί διαρκώς αποτυγχάνουν στο στόχο της ανάπτυξης. Ξεκίνησαν στις αρχές του έτους με πρόβλεψη για εκτίναξη της οικονομίας κατά 2,8% ύστερα από δύο χρόνια ύφεσης.

«Δεν μπορεί, η θεωρία του ελατηρίου κάποτε θα επιβεβαιωθεί», έλεγαν τότε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και ταυτόχρονα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη λειτουργήσει ο μηχανισμός ανάκαμψης.

Φόρτωσαν την αγορά και τα νοικοκυριά με φόρους με αποτέλεσμα να γονατίσει η πραγματική οικονομία, να μεταναστεύσουν για φορολογικούς λόγους χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις και να εκτιναχθούν στα ύψη η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.

Τον Μάιο ο Τσακαλώτος προσγείωσε τον στόχο στο 2,1%, τον Σεπτέμβριο στο 1,8% και πριν καν ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 1,6%. Οταν βάζεις φόρους στο ελατήριο της οικονομίας είναι τουλάχιστον αφελές να περιμένει κανείς ότι θα έρθει η «ανάσταση», όπως είχε πει το Πάσχα του 2016 ο πρωθυπουργός.

Η θεωρία του ελατηρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν η κυβέρνηση διαρκώς φορτώνει βάρη στην οικονομία.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου