Ψεκάζουν την κοινωνία με γραφικές «αποκαλύψεις»

30/11/17 • 10:15 | UPD 30/11/17 • 10:15

Η κυβέρνηση επιχειρεί καθημερινά να αποδείξει ότι δίνει μάχες κατά τεράστιων συμφερόντων που προσπαθούν να τη ρίξουν με κάθε τρόπο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί καθημερινά να αποδείξει ότι δίνει μάχες κατά τεράστιων συμφερόντων που προσπαθούν να τη ρίξουν με κάθε τρόπο. Από τη μια πλευρά ο σανός που πουλάνε κυβερνητικά στελέχη μέσω διαρροών ή δηλώσεων σε μέσα ενημέρωσης μπορεί σε κάποιο βαθμό να βρίσκει έστω ένα μικρό ακροατήριο μέσα στην καταταλαιπωρημένη από τα μνημόνια κοινωνία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Από την άλλη, όμως, ακολουθεί μια στρατηγική ευκαιριακής προπαγάνδας που καταλήγει σε γραφικότητες, γιατί μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ ημέρες οι «καταγγελίες» αποδεικνύονται όχι απλώς αβάσιμες αλλά αστείες.

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση χρονοτριβούσε κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, τότε κατήγγελλε πως πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών κρύβεται η τρόικα εσωτερικού, δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΟΤΑΝ το καλοκαίρι μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αττική βγήκαν τσάρκα στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών ένα σωρό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κατήγγειλαν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Η «μάχη» με τα συμφέροντα κράτησε μέχρι που έσβησαν οι φλόγες. Οσο χρειαζόταν δηλαδή η κυβέρνηση για να κρύψει την αποτυχία προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου.

ΤΩΡΑ που το Μαξίμου βρίσκεται στριμωγμένο από το αραβικό deal του Πάνου Καμμένου κάθε ημέρα αποκαλύπτονται νέα σενάρια αποσταθεροποίησης που εξυφαίνονται από σκοτεινούς κύκλους.

ΤΗ μια ημέρα κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι κάποιος πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έστησε σκευωρία για να χαλάσει τη συμφωνία με τους Αραβες. Την επομένη κάποιοι αστείοι φαντάζονται πως ακόμα κι αν ορισμένοι βουλευτές αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κυβερνάει με 145 έδρες. Καλά, ακόμα δεν κλαίτε από τα γέλια; Εχει και άλλα…

ΣΤΗ συνέχεια «αποκαλύπτουν» πως τελικά πίσω από το βρώμικο deal με τα όπλα κρύβεται κάποιος που είναι «κολλητός της Ν.Δ.» και προσπάθησε να παγιδεύσει τον υπουργό Αμυνας και κατ’ επέκταση όλη τη χώρα. Και τώρα κάποιοι διαρρέουν πως στήνεται επιχείρηση εξαγοράς βουλευτών για να πέσει η κυβέρνηση. Ναι, θυμάστε όπως έγινε με την υπόθεση Χαϊκάλη στις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014. Αλλες τεράστιες «αποκαλύψεις», που τελικά αποδείχθηκαν ότι απλά ήταν μέρος προπαγάνδας για… ψεκασμένους.

ΤΕΤΟΙΑ εξωφρενικά σενάρια κωμωδίας δεν τα παρακολουθεί κανείς ούτε στο σατυρικό Ράδιο Αρβύλα. Τα κυβερνητικά στελέχη προσφέρουν άφθονο γέλιο στην κοινωνία. Ισως, για να αντισταθμίσουν τον πόνο που δίνουν στους πολίτες με τα επώδυνα μέτρα και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πανηγυρίζει για τις μεγάλες νίκες που πετυχαίνει. Στην πραγματικότητα όμως απλά παλεύει με τον εαυτό της και τις ολοφάνερες αδυναμίες της που την αποσταθεροποιούν. Κατασκευάζει εχθρούς με μόνο σκοπό να θριαμβολογήσει πως τους κατέρριψε. Και είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική με βομβαρδισμό fake news έως το 2019 οπότε και θα στηθούν οι κάλπες.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου