Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ψέματα του

30/11/17 • 10:10 | UPD 01/12/17 • 12:28

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ένα σημείο καμπής, το οποίο συνήθως προδιαγράφει το τέλος τους.

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ένα σημείο καμπής, το οποίο συνήθως προδιαγράφει το τέλος τους. Πέραν του σημείου αυτού, ό,τι ενέργειες κι αν κάνουν, όποιες επιτυχίες κι αν εμφανίσουν, δεν «ακούγονται» από τους πολίτες που έχουν λάβει τις αποφάσεις του.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Επί Σημίτη το σημείο αυτό ήταν η επομένη των εκλογών του 2000, τις οποίες είχε κερδίσει οριακά υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έριχνε το Χρηματιστήριο.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις κάλπες αλλά το Χρηματιστήριο συνέχισε να πέφτει επειδή οι μετοχές ήταν φούσκες και πολλοί είχαν πιστέψει ότι θα γίνονταν μέσα σε λίγους μήνες πλούσιοι. Λίγο πριν παραδώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Σημίτης είχε τάξει 400.000 θέσεις εργασίας και παροχές, αλλά τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε τη συντριβή στις κάλπες του 2004.

Επί Καραμανλή, κομβικό σημείο θεωρείται η ΔΕΘ του 2008 όταν ο τότε πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τις ενέργειες των υπουργών του για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με αποτέλεσμα να υποστεί τους επόμενους μήνες τρομερή πολιτική φθορά, που επέφεραν και την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 2009.

Η σημερινή κυβέρνηση διανύει τώρα το δικό της σημείο καμπής. Τα ψέματα του πρωθυπουργού αποκαλύπτονται ένα προς ένα, ενώ η απόφασή του να καλύψει πλήρως το συγκυβερνήτη του για την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία μέσω ενός περίεργου μεσάζοντα διέλυσε το αποκαλούμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Χθες έγιναν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ τα μέλη των κινημάτων που συγκεντρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να τους σταματήσουν δέχθηκαν χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ξυλοκοπήθηκαν άγρια.

Πριν από τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας θα διαδήλωνε και αυτός στα Ειρηνοδικεία και θα διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δεν θα επέτρεπε να γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Τα ψέματα στην πολιτική αποκαλύπτονται γρήγορα. Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης. Οι συντάξεις μειώθηκαν και θα μειωθούν περαιτέρω, το αφορολόγητο αντί να αυξηθεί κουτσουρεύτηκε, το ΕΚΑΣ τελεί υπό κατάργηση, ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιήθηκε, τα διόδια αυξήθηκαν και οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν.

Η πρώτη κατοικία από 1ης Ιανουαρίου μένει απροστάτευτη και σύντομα οι δημοπρασίες θα γίνονται για ακίνητα αξίας κάτω των 200.000 ευρώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει διαβεί το σημείο μηδέν και πλέον είναι αντιμέτωπη με τα ψέματά της.

Η αναμέτρηση αυτή έχει ήδη κριθεί και η παρέα του Μαξίμου το γνωρίζει καλά.

Η «ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ» ΤΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ως ένδειξη αδυναμίας θεώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την αποστολή εξώδικου από τη Μαρέβα Μητσοτάκη που χαρακτήριζε συκοφαντίες τα όσα έλεγαν στο Μαξίμου για σύνδεσή της με τον Τζον Σφακιανάκη. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν από λόγια, τα εξώδικα τα θεωρούν χάδια. Επρεπε μάλλον η Μαρέβα να πάει χθες έξω από το press room και να περιμένει τον Τζανακόπουλο για να τα πει από πρώτο χέρι χωρίς δικόγραφα και άλλα «πιστοποιητικά αδυναμίας». Δυστυχώς στο Μαξίμου έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα του ψεύδους και της συκοφαντίας και δεν καταλαβαίνουν ότι πολλές φορές έξω δεν βρέχει…

Η ΑΠΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ

Χρόνια στη διεθνή διπλωματία, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας εύλογα αναρωτιέται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τα συμφέροντα της χώρας η αποκάλυψη πληροφοριών και πηγών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κούρκουλας επισημαίνει τα εξής: Ενας πρωθυπουργός αποκαλύπτει δημόσια ποιος έδωσε στον πρέσβη του -που υπηρετεί σε τρίτη χώρα- ορισμένες απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες. Ο πρέσβης είχε στείλει τις πληροφορίες αυτές με τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού (δηλαδή υψηλότερου επιπέδου απορρήτου) στον υπουργό Εξωτερικών. Ο αδίστακτος πρωθυπουργός και ο αδίστακτος υπουργός Εξωτερικών (εκτός αν δεν γνώριζε την εγκληματική πρόθεση του πρωθυπουργού του) αδιαφορούν για το αν με τον τρόπο αυτόν «καίνε» και εκθέτουν ενδεχομένως σε κίνδυνο την πηγή του πρέσβη. Αναρωτιέμαι ποιος ηλίθιος θα ξανατολμήσει να δώσει απόρρητη πληροφορία σε Ελληνα διπλωμάτη, αφού θα ξέρει ότι μπορεί να τον καρφώσει δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ή ο πρωθυπουργός της χώρας;».

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου