Αν ζούσε ο Ανδρέας, θα ζητούσε πνευματικά δικαιώματα

29/11/17 • 11:10 | UPD 29/11/17 • 11:11

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

 

Οι τελευταίοι μήνες θα μπορούσαν να διαγραφούν από το πολιτικό ημερολόγιο του τόπου. Ας πούμε πως δεν υπήρξαν ποτέ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Πως δεν έγιναν εκλογές για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, πως δεν πείστηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών να πάνε να ψηφίσουν, πως δεν έγιναν ποτέ τα ντιμπέιτ, πως δεν κατέθεσαν ποτέ υποψηφιότητα μια ντουζίνα νοματαίοι. Μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα, Κίνημα Αλλαγής, όλα επέστρεψαν άθικτα στη θέση τους: Το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη και τα συνθήματα από τα ’80s.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον έχει τα περισσότερα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ αλλά όχι το κακό του όνομα. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη απογοήτευση σε όσους νόμιζαν πως κάτι καινούργιο θα μπορούσε να γεννηθεί από τη συνεργασία διαφόρων κομμάτων πέριξ του κέντρου. Προσπερνούμε με ευκολία τα τρολαρίσματα για το εν συντομία ΚΙΝ.Α νέο κόμμα, και πάμε στην ουσία: Και οι δύο λέξεις είναι άμεσες, ευθείς και απόλυτες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τόσο άμεσες, ευθείς και απόλυτες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οτιδήποτε διαφορετικό ή καινούργιο. Ούτε χαραμάδα πραγματικής αλλαγής. Τώρα, τι δουλειά έχουν ακριβώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο παλιό ΠΑΣΟΚ αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα μπορέσουν να απαντήσουν οι ίδιοι.

Κοντεύουν σαράντα χρόνια σχεδόν από τότε που ο πολιτικός κομήτης Ανδρέας Παπανδρέου έπεσε στην Ελλάδα σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής έγινε το ΠΑΣΟΚ της αλαζονικής εξουσίας, των σκανδάλων και τελικά της πτώσης. Και όμως, τόσα χρόνια μετά συνεχίζονται ακόμα οι απελπισμένες προσπάθειες νεκρανάστασης εκείνου του κινήματος, μαζί με τις αποτυχημένες προσπάθειες μίμησης του ιδρυτή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας νομίζει πως είναι ο συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου, γράφει άρθρα για αυτόν στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, αντιγράφει κοινοβουλευτικές ατάκες του, μιμείται ακόμα και τη χροιά της φωνής του. Η Φώφη Γεννηματά έθαψε τη ΔΗΣΥ ουσιαστικά και συμβολικά, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κι αυτός το δικό του Κίνημα και κατά τα άλλα βάλθηκαν όλοι τους να μας πείσουν πως σηματοδοτούν το καινούργιο και εναλλακτικό. Καλή σας νύχτα, που θα έλεγε ο ορίτζιναλ Ανδρέας.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου